Followers

Saturday, December 8, 2012

DIY: halfmoon shawl

i beli dalam 1 suku meter kain chiffon actally 1 1/2 meter baru la cukup untuk buat halfmoon shawl ni..di sebabkan i baru nak try, so i tak tau the exact lenght untuk halfmoon shawl ni..

kain tu i bentangkan dan lipat dua, then i potong melengkung, hasilnyer macam bentuk di bawah ni..labuh untuk kawasan melengkung tu i just agak agak dengan cara try pakaikan dulu..agak agak labuh kira kira bawah pada bahu seperti tudung tudung yang lain..di sebabkan i tade standard piawai ukuran untuk tudung ni..i hentam je la..hehe


untuk bahagian melengkung i antar kedai jahit tepi halus macam tak gambar bawah ni..


dan untuk garisan atas pulak i antar kedai jahit tepi biasa seperti gambar di bawah..sepatutnya kaler benang sama dengan kaler kain tapi nyonya tu salah jahit la..huhuhu :(


kemudian bahagian tu i lipat dua dan jahit silang pangkah..

 bila dah siap i iron kawasan yang di jahit silang pangkah tu sebanyak yang boleh untuk menghilangkan kesan jahitan..juga supaya nampak smooth je kawasan tu..

 salah satu cara penggayaan halfmoon shawl ni..tapi i tade la pakai macam ni..oh tak kuasa..!!..nak dukung zafirah lagi..tambah tambah kalau pakai macam ni gelembung beralun beralun bagai lagi la zafirah geram nak tarik tudung i..hehehe




ok, ni baru betul cara i pakai..simple saje..seperti biasa camwhore depan cermin bilik tetamu aka bilik iron baju aka bilik posing depan cermin..tihee :)

magic skin 360 camera yang menipu kulit flawless habes...
Related Posts with Thumbnails