Followers

Monday, October 15, 2012

DIY: kimono inspired cardigan..

i penah tengok satu online shop yang jual cardigan jenis ni dengan harga yang agak membulatkan mata...bila i tengok dgn lebih dekat/detail i rasa jahitannya adalah sangat simple..potong kain, jahit tepi, jahit jahit...



i pun try to make it exactly the same as possible la kan..

meh, i share macam mana nak buat..memang sangat senang kot...memula i buat guna kain chiffon kaler maroon macam kat entry ni..

i ajak husband pergi kamdar..bagi i kamdar macam heaven..syurga beli kain main..bagi orang yang tak selalu pergi nilai dan tak penah sampai bandung macam i..hohoho..* tetiba ...kat kamdar i cari chiffon corak paisley printed..dan..yeay..jumpa..banyak pulak tu..rambang mata nak pilih..


i beli chiffon bidang 45'.,.ni kira standard size kain la...beli dalam 1 1/4 meter..satu suku meter..mula nak ambik 1 meter..tapi rasa macam singkat pulak..so satu suku meter macam ngam ngam dengan i yang berketinggian 150cm ni (act 149cm, kira genap la eh..) 

macam biasa la..mesti la ada pembantu..kalau tak cepat sangat baju ni siap kot..hoho..


 "mama..tade kain yang cantik sket ker"...grrr...

tak siap lagi dah nak pakai..

 lipat empat bahagian..




  dan pin kan dengan peniti pada setiap penjuru..supaya kain tidak 'lari' ketika di potong..kain chiffon kan sangat lembut

 potong mengikut bentuk di atas


kemudian buka lipatan, potong sedikit di bahagian atas dan tengah kain untuk di buat bukaan untuk leher

 potong dibahagian tengah depan


 yang bahagian depan yang di potong tadi di lipat dua dan dihujungnya di potong melengkung


bahagian depan bukaan baju dan di hujung tangan di jahit tepi halus colour biru..i antar kedai je jahit..bukan i yang antar..suami..hehehe..dan di bahagian lain tepi dan bawah belakang di jahit tepi biasa..kaler ikot kaler background kain..white color..

bahagian depan yang di jahit tepi halus

 hujung tangan yang di jahit tepi halus


bahagian sisi kain di camtum dengan jahitan seperti di bawah..jahit jelujur sebagai panduan..guna peniti pun boleh..dah siap..buang la benang jelujur tu kay..kalau ada mesin jahit senang la..zap zap zap siap..i kan terlebih rajen..jahit tangan uolss..(nasib takde mesin, kalau tak macam macam i buat nih..hohoho)



 bahagian belakang baju bawahnya di lipat dan di jahit silang pangkah..macam di bawah ni



siapp..!! 

 i rasa cantik kalau this baju bila pakai bergandingan dgn clutch, sambil jalan pergi dating/dinner ngan kekasih hati..hoho..



stail posing patah pinggang..haha

bahagian belakang...so kain ni i beli satu suku meter dgn tinggi i 150cm labuh belakang macam dalam gambar..if uolss tinggi dari i pandai pandai la agak yer..

till then,
selamat mencuba :)

breakfast kami...

i baru lepas breakfast..i belom start main masak masak for lunch pulak kat dapur...nak rehat rehat kejap..main main dengan zafirah...i boleh masak lunch lewat sedikit sebab i buat cucur udang dengan kuantiti yang banyak..so suami akan keyang lama sket..bagi can i layan blog sat...hehehe..

lately i jarang reply lawatan kawan kawan..macam sombong pulak kan...i sedar pasal ni dan sori sangat sangat..jgn berkecil hati..sudi sudi kan la melawat blog i yang tak seberapa ni..lepas ni insyaAllah i akan rajen membalas komen


 breakfast zafirah...grilled steamed potato...nama nak gempak je kan...i steam potato sekali dengan kulit sampai empuk...sejukkan, then buang kulit..potong panjang panjang..pastu bakar di atas non-stick pan bersama dengan sedikit olive oil...makan dengan kismis..

zafirah makan sampai dekat nak habis..lega..puas hati i rasa bila dia habiskan food dia..sebab sekarang ni memang susah dia nak makan..asyik nak main jer..tambah tambah kalau suap bubur..memang jarang nak habis..makan pun skit sangat...risau i..makan sket, tapi main banyak..huhuhu


cucur udang kasih sayang..hahaha..ni baru 1st round..ada 2nd and 3rd round lagi..suami kenyang, i senang hati sebab lambat sket la nak masak untuk lunch..hahaha..dasar pemalas  : p
Related Posts with Thumbnails