Followers

Tuesday, August 28, 2012

D.I.Y baju kurung moden patch lace

baju raya yang di pakai pada hari raya pertama..100 % diy uolls...


baju kurung moden bersama lebihan lace yang di guna masa wedding last year, guna sikit je pun..tapi terbeli sampai 1/2 meter.. suku meter pun dah cukup sebenarnya..guna pada awning tudung kawen...tapi ada gunanya jugak sekarang..bila jakel dah tak jual 1/2 or 1/4 meter lace..menyampah..



 ini antara cabaran yang i hadapi semasa menyiapkan tampal lace ni...haishh..senorok nyer dia...

 pada bahagian lace bawah, letak elok elok..peniti kan..i tak letak peniti, i terus jahit jelujur...

 kemudian baru la i potong menghampiri dengan bunga lace tu...lagi dekat lagi better...tapi i malas nak dekat dekat sangat..huhu...

 then, jahit sepert biasa..guna kaler benang mengikut kaler baju..baru la tak nampak sangat jahitan pada lace tu

close up jahitan 


 pada bahagian dada baju..i potong bunga lace dahulu..kemudian letak pada bahagian dada dan peniti kan...ikot la corak mana yang korang nak..i memang tade idea masa ni...pakai letak jer..huhu

then, jelujur..pastu jahit seperti biasa..lepas dah siap jahit. jangan lupa buang benang jelujur dan jarum peniti tau..huhu

 kalau rajin tambah la dengan beads..i letak pearl beads..jenis bulat bulat tu...i guna kaler shocking-pink (saiz besar) and pearl-white (saiz kecik)

 close up



kain pulak i jahit bentuk skirting...gambar penuh tuan badan mengenakan baju raya ni kat sini

siap my baju raya...yeay!!

senang kan...next project pacth lace hitam pulak..semoga i rajen membuatnya..tehee


till then.
selamat mencuba :)

berkhatan

aku tak tahu umur bulan yang sesuai untuk berkhatan anak perempuan..ada yang kata kecik kecik lagi dah boleh..ada yang kata tunggu boleh duduk dulu..

so kitorang ikot nasihat mak mak katanya tunggu budak tu dah boleh duduk...

nasib la my sis duk kat area sini dan tahu tempat untuk berkhatan..sekarang kan susah nak cari bidan untuk berkhatan..

tadi bawak zafirah berkhatan di klinik munirah permatang pauh..kena pergi bila ada doctor perempuan..tak salah dalam kad, dia ada pada hari selasa, khamis dan jumaat..hari lain di take over oleh husband dia..dr. iskandar...


sekarang suka sangat buat mulut macam tu..aishh..geramm...



senaman ringan sebelum di khatan..hehe


baru la aku tahu sangat la senang dan mudah..memula di panggil untuk di sapu cream..cream bius kot..then doc panggil untuk di khatan..kejap je. buang pun sket jer..yang di 'buang' tu diorang kasi dan diorang pesan supaya di tanam..

drama queen







:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
V


Related Posts with Thumbnails