Followers

Wednesday, August 15, 2012

DIY outer syria : tudung for Raya

just nak share dgn uolss..mana la tahu dpt membantu bagi mereka masih mencari cari warna tudung yang sesuai dengan baju vogue raya uolls kan..pergi je kamdar or mana mana kedai kain..beli kain chiffon..semeter pun dah cukup..i terbeli 1 1/4 meter..sepatotnya 1 meter pun dah cukup..tapi ikot pada tahap kelabuhan yang korang nak..then, pakai dengan inner dan syria lycra or tudung awning lycra kat dalam...sangat mudah tau..i buat dalam sehari je..kejap je siap..kalau ada mesin jahit lagi la cepat..i tade mesin jahit kat rumah..so i diy handmade semata mata..huaa..kecuali bahagian tepi finishing je pergi kedai jahitkan..


 lipat kain chiffon pada dua bahagian dan potong kain ikot bentuk seperti di atas..actually i ikot outer syria yang i dah ade..dan lebihkan 1 inci dari contoh syria...

 bahagian kain bawah dagu di jahit tepi biasa..warna benang ikot kaler kain..yang ni i jahit kat kedai..gtau je nyonya kedai tu yang kita nak jahit tepi biasa guna benang kaler kain...sebab syria ni jenis kain jarang kan..so bila dah di lipat ke dalam mesti nampak kaler benang jahitan tepi kan..so nampak tak berapa cun la..

 yang bahagian outer pulak i jahit kat kedai jugak...jahit tepi halus..yang ni ikot suka korang ler nak guna kaler ape pun..total kena bayar rm2.50 je..jahit tepi biasa dan halus tu..


 ni contoh syria yang i guna


penitikan bahagian yang nak di jahit..yang ni area bawah dagu..


then, jelujur untuk di jadikan panduan sebagai 'line' untuk di jahit nanti..


jahit seperti biasa..i tak tau ni jahitan jenis ape...rupa bahagian belakang macam kat bawah...



 lipat dua bahagian masuk kedalam pada area bukaan muka..dan peniti kan...


kemudian jahit sembat susup...sembat susup lebih kemas...dan tak nampak sangat kesan benang pada bahagian luar...


ni rupa dalam area dagu selepas di jahit...



then, jahit beads mengikut kesukaan korang..i tade idea...i pakai buat je corak ni..simple jer..


kalau rajin korang jahit la beads keliling outer syria..vouge de vass gitu...


till then,
selamat mencuba :)

persiapan raya

semua orang tengah kecoh buat kuih buat itu buat ini..i pun nak kecoh kat sini jugak uolss..heww..persiapan raya tahun ni banyakkkk tertumpu pada zafirah...

baju kurung raya dia saja dah 4 pasang..tok yom jahitkan 2 pasang..tok jah jahitkan 1 pasang..mama belikan satu pasang..raya sakan la dia...(eventho dia tak tau pape..hehe)..dress dah ada 4 helai..beli dua helai..nenek ngan mak wa kasi lagi dua helai..alhamdulillah...kasut sepasang..ingat nak beli lagi sepsg..tapi hubby cakap nanti kaki dia cepat membesar...rugi..tapi i ingat nak cari yang murah murah jer nanti..so tak la berasa kerugian sangat...i paling esaited nak tengok zafirah pakai kasut..hehe..masa try pakai aritu dia asyik dok membongkok pandang bawah, dok kelebek kasut dia..hehe...stoking renda renda ada 3 pasang...beli dua pasang..makwa kasi sepsg...headband tak beli..ayah zafirah tak kasi beli sebab katanya bersepah headband zafirah kat rumah..hehe...mama dia la yang sakan membeli aritu..lagipun sekarang dah pandai cabut headband kat kepala dia...

ayah zafirah pulak, baju melayu..t-shirt berkolar dan kasut baru..

mama zafirah paling sadis..satu je baju raya pun..tu pun jahit sendiri..tudung raya pun jahit sendiri..memang modal tak banyak..penjimatan hebat..tahun ni la i rasa raya i paling bersederhana..but alhamdulillah...semalam baru sudah jahit beads pada baju tu..lace dah di tampal lama dah..ingat nak tambah 3d flower..tapi rasa macam over pulak..nnti i jugak segan nak pakai..lace pun guna lebihan buat tudung wedding dulu..modal hanya pada belian kain chiffon yang semeter rm6.80..hehe..manik pulak memang dah sedia ada dalam collection..tudung raya pulak modal kain chiffon rm8.90 plus 10% diskaun..beads pun dah sedia ada....so boleh kira berapa sangat $$ mengalir untuk i tahun ni...

kuih raya still tunjuk tunjuk lagi dis year..coz belum ada oven,,my husband plan nak redeem point jusco untuk tukar beli oven...tu yang dok tunggu tu...

duit raya sampul raya my husband yang handle..dah tukar pun..i tolong pegang dan edarkan jer..hehe

ok, dah...macam mana pulak persiapan korang yer...
Related Posts with Thumbnails