Followers

Saturday, August 11, 2012

cara pulihkan baby cirit atau sembelit


aku nak kongsi kat sini..antara info yang aku dapat dari HSFFYB , fb group yang sangat sangat membantu,..banyak maklumat mengenai penyediaan makanan kepada baby yang diorang share. sangat sangat bagus bagi ibu ibu yang cetek ilmu macam aku ni..zafirah penah cirit..bawah ni petua yang aku amalkan..alhamdulillah hilang cirit dia..tapi lepas ni tak tau la pulak sebab everytime di perkenalkan food baru pada dia mesti kena detect any alahan pada dia kan..setakat ni tade apa apa alahan lagi..cuma cirit je la kalau food tu tak sesuai ngan perot dia..

Whenever mommies tergolong dalam golongan ni, beringatlah, ada caranya~

1. kalau baby sembelit - untuk cuba pulihkan, terus ingat semua buah2 yang bermula dengan huruf P dalam english (ie papaya (8mos n above), prune, pear, plum etc).

2. kalau baby cirit - untuk cuba pulihkan terus ingat BRAT (banana, rice, apple sauce dan toast). boleh la tambah macam potato dan sebagainya.

maksudnya, kalau baby kita kena sembelit, cuba avoid makanan BRAT (sebab boleh worsekan sembelit) whereas kalau baby cirit, cuba avoid P fruits sebab dia akan loosekan stool dan akan worsekan keciritan.

Konklusi mudah:
Sembelit - Makan P's food
Cirit Birit - Makan BRAT

Sejarah Malam Lailatul Qadar





Wujudnya Lailatul Qadar apabila Rasulullah berdoa kepada Allah setelah melihat kehebatan seorang lelaki Bani Israil yang sentiasa menghunuskan pedang (berperang) membela agama Allah selama 1000 bulan (lebih kurang 83 tahun). Disebabkan terpegun akan kehebatan lelaki itu lalu baginda berdoa :

"Ya Tuhanku, Engkau jadikanlah umatku lebih pendek umurnya dan lebih sedikit amalnya (amal yang sedikit, tetapi ganjarannya besar."

Kemudian Allah memakbulkan doa baginda dengan memberikan Lailatul Qadar kepada umat Nabi Muhammad S.A.W yang mana jika seseorang menghidupkan satu malam itu sahaja, ganjarannya lebih baik dari lelaki Bani Israil yang berjihad selama 1000 bulan itu.

Siapakah lelaki Bani Israil itu?

Dikatakan bahawa nama lelaki itu ialah Syam'un, berperang dengan musuh selama 1000 bulan, tidak pernah kering bulu tengkuk kudanya dan sememangnya orang-orang kafir gerun untuk menghadapinya. Sehinggalah tiba satu pengkhianatan dari isteri beliau apabila ditawarkan oleh orang kafir sebuah bejana yang dipenuhi dengan emas jika berjaya mengikat suaminya itu.

Pada satu malam, niat isterinya yang khianat itu untuk mengikat suaminya dengan tali berjaya dilaksanakan. Namun, ketika Sya'mun sedar daripada tidur dan menggerakkan badannya semua tali itu putus dengan mudah.

Lalu beliau bertanya kepada isterinya : "Mengapa kau berbuat sedemikian?"

Lalu isterinya yang jahat itu menjawab: "Aku hanya ingin menguji kekuatanmu sahaja."

Isterinya menceritakan hal itu kepada orang-orang kafir. Segeralah mereka memberi rantai besi kepada isteri yang jahat itu untuk mengikatnya sekali lagi. Namun, ikatan besi pada badan Syam'un diputuskan dengan amat mudah sahaja. Apabila isteri beliau ditanya, dijawabnya jawapan yang sama.

Lalu menyamarlah Iblis sebagai manusia dan mendatangi orang-orang kafir dan isteri Syam'un yang sedang melaporkan gerak kerja yang gagal tersebut. Maka Iblis tersebut memberi cadangan agar isteri Syam'un bertanya kepada suaminya apakah benda yang mampu mengikatnya. "Helaian rambut yang tumbuh di dagu ku ini," jawab Syam'un dengan jujur kepada isterinya apabila ditanya.

Memang tidak dinafikan bahawa Syam'un mempunyai lapan helai janggut yang amat panjang hingga ke tanah. Ketika beliau tidur, si isteri mengikat kaki dan tangannya dengan kelapan-lapan janggutnya tersebut. Kemudian orang-orang kafir membawanya ke tempat penyeksaan dan penyembelihan yang amat luas dan tingginya 400 hasta dengan satu tiang. Maka bermulalah penyeksaan mereka dengan memotong kedua telinganya dan bibirnya.

Kemudian Syam'un memohon kepada Allah S.W.T agar memberinya kekuatan untuk memutuskan ikatan dan dapat merobohkan tempat penyeksaan tersebut. Allah mengkabulkan doanya dengan berjayanya Syam'un melepaskan diri dari ikatan itu dan berjaya merobohkan tempat itu dengan menolak tiang yang membuatkan tempat itu tidak stabil lalu runtuh menghempap semua orang kafir kecuali Syam'un sahaja yang terselamat.

- Kisah ini diambil dari hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas

source : iluvislam.com

mari la kita menghidupkan malam malam terakhir ni..malam yang lebih baik dari 1000 bulan..sama sama kita mendapat manfaatnya..
Related Posts with Thumbnails