Followers

Saturday, July 7, 2012

resepi: puding roti kukus



bahan bahan :-

@ 8 keping roti di potong empat
@ 3 sudu besar tepung custard
@ 6 sudu besar gula
@ 1 sudu besar butter (butter di lembutkan dahulu, dengan panaskan sebentar di atas api kecil...if nak butter cepat lembut) 
@ kismis / mixed dried fruits
@ 1 tin susu cair (susu cair i ada setengah jer, so i campur dengan 3/4 kotak kecil fresh milk)
@ 3 biji telur
@ 1 sudu teh esen vanila

cara membuatnya :-

1. Blend semua bahan kecuali kismis sehingga sebati
2. Susun roti ke dalam loyang, taburkan kismis dan tuangkan adunan tadi. i buat secara berperingkat, first layer dulu, tuang adunan dan tabur kismis. kemudian second layer.
3. Pastikan semua roti di basahkan/rendam ke dalam adunan.


 sedia untuk di kukus


3. Kukus dengan api/suhu yang kecil. multicooker yang dapat masa kawen ritu baru di rasmi..hewhewhew


4. Setelah masak, biarkan sejuk terlebih dahulu. kemudian masukkan ke dalam peti. tapi i prefer makan panas panas. enak gitu..!! eceh...


not a Saturday weekend anymore

rasa tak best. sebab husband kerja hari sabtu. cuti ahad dan isnin. time keja normal seperti biasa. tapi sabtu dah tak macam selalu. 

i dah tak rasa weekend di hari sabtu even bukan i yang keja. heh.

nasib husband pulang makan lunch jap lagi. xde la rasa sunyi. mengada kan..

ok, itu je i nak hapdet. i xde bahan sebenarnya. i rasa nak tido dan tido sahaja. zafirah pun masih tido lagi. rumah i belom kemas. husband kata kakak ipar dan kawan kakak ipar nak datang tengok zafirah. tapi i taktau nak jamu  makan apa nanti. biskut biskut or masak mee, bihun etc. rasanya mood harini adalah malas. dah tentu i jamu biskut je nanti. huhu.

senyum tawar di pagi sabtu...haha..mengada..
Related Posts with Thumbnails