Followers

Wednesday, June 27, 2012

lunch dan dinner zafirah harini..penyediaan bubur nasi baby 6 bulan II

sejak demam hari tu selera zafirah berkurang..bila suap makan sket je dia makan..runsing...bila selsema kan deria rasa pun terganggu sebab tu la i rasa dia tak berapa nak makan..kesian anak mama...hari ni macam dah naik sket selera dia..

 i buat bubur nasi + sweet potato + broccoli...sweet potato dan broccoli adalah menu baru zafirah..macam biasa 2 sudu besar beras, sedikit sweet potato dan broccoli


i tanak dalam sejam kot..tak ingat..ada la dalam 3 kali tambah air sampai nasi kembang...lepas tu i blend sampai halus..blender untuk zafirah memang tak campur dengan blender i dok masak hari hari..ada yang khas untuk dia..takot la terkena cili ke hape..

then, i campur 1 setengah sudu fm..kalau bagi macam tu aje dia tak suka..kena campur susu..biar manis manis sket baru dia nak...


rupa bubur nasi zafirah harini

sebelum di campur susu i ambik setengah, i simpan untuk petang..bila dah nak petang i panaskan semula...pkol 6.30 pm tadi i suap dia...yang ni baru dia habiskan..yang tengah hari tadi dia makan setengah jer..

product rambut kegemaran

penjagaan rambut adalah sangat penting terutama wnita bertudung kan..sebab rambut tertutup..pori pori tak bernafas baik..terperap dan berpeluh bagai.potential nak dapat dandruf adalah tinggi..jangan ler pulak pakai tudung cantik cantik tapi rambut...hmm..renung renung kan..

kalo ada wang poket lebih tak salah every month nak pergi saloon..tapi apa salahnya diri sendiri yang take care of the hair berbanding orang lain yang jagakan..

shampoo, conditioner, serum, leave-in adalah empat benda wajib i guna..i cuci rambut selang dua hari..

banyak product shampoo di pasaran, cuba lah try untuk dapatkan product shampoo yang sesuai untuk rambut uolls..i tak boleh pakai rejoice, head and sholder, pantene, sunsilk..bila dah shampoo sure rambut kembang kejung semacam..


ini antara produk shampoo, conditioner, serum, leave-in kegemaran...

all of below product memberi kesan yang baik pada rambut i..rambut lembut, tak mengerbang, rasa macam retis pulak..hahaha


 loreal paris nutri-gloss light shine shampoo and conditioner 

 dove damage therapy intense repair leave in, shampoo dan conditioner

 palmolive naturals shampoo & conditioner..2 in 1

 loreal paris smooth intense anti-frizz serum

 schwarzkopf gliss hair repair leave in

dove damage therapy intense repair overnight treatment

i tukar tukar brand shampoo dalam dua tiga bulan sekali..setiap kali bershampoo i pakai conditioner, pakai hujung hujung rambut saja..elakkan dari terkena kulit rambut.biar dalam 5 - 10 minit, then bilas sebersihnyer..

leave in i pakai lepas rambut separa kering or kering.kadang i pakai kadang lupa..hee...serum i pakai 2 or 3 kali seminggu..at least sekali seminggu if lupa..yang  schwarzkopf gliss leave in sangat best tau..rambut selembut sutera..guna jari pun boley..hehe..i belom try product lain dari  schwarzkopf gliss ni..later i nak try their shampoo, canditioner and mask..

so uolls, mari la rajen rajen menjaga rambut yer..rambut kan mahkota kita..

zafirah dapat hadiah sempena 1/2 year old birthday

kak wa dan nek yang kasi..diorang cakap sempena zafirah 6 bulan..kalo dapat every month kan best..hee

act, dah banyak jugak zafirah dapat gift dari mak wa, sebelum zafirah lahir masa mama 3 bulan mengandung lagi zafirah dah dapat t-shirt universal studio...tapi still tak muat lagi..tunggu setahun baru muat kot

selain dari mama yang beli kan baju zafirah, mak wa la yang selalu belikan untuk dia..alhamdulillah...rezeki zafirah...mama tumpang seronok tengok anak mama dapat baju baru..

ada tangan si kecil nak inteprem la..

yang pink agak besar dari zafirah..tang leher tu..cekci sket..besar sket mesti muat muat..yang putih tu zafirah nak rasmi kenduri kawan ayah kat rawang bulan depan..ingat nak simpan pakai raya..tapi tak sabar nak tengok si tecit ni pakai..hee..mama yang over esaited..


kejadian semalam...zafirah buat muka terkejut...

keluar beli barang dapur sampai terover spend..haha..ambik itu ini..nak buat tu nak buat ni..nak masak tu nak masak ni..


 my fav food kalo kat tesco ni...ada stall shusi kat situ..sodappp...rm1.50 seketol...makan semua ni dah penuh perot dah..atee diet lettew...tapi serius..shusi ni best, boleh lawan shusi king tau..

i suka makan shusi, i plan nak buat shusi, tapi senang ke bahan bahan dia nak cari, resepi die..harus la pertolongan en google di kala macam ni



zarifah in action...mama ngan ayah tengah makan zafirah behave je dalam stroller...good girl..!!
Related Posts with Thumbnails