Followers

Wednesday, June 13, 2012

MTV 'Andai Ku Bercinta Lagi' - Mojo




penangan tengok drama ameera..sekarang dah jadi ringtone my hp...heh..


nestum, nestle cerelac bagi bayi 6 bulan

next week hari ahad genap la umur zafirah 6 bulan..tapi i dah start introduce solid food to her..i beli yang ni..my sis n my SIL yang rekemen beli yg ni dulu sebagai permulaan..sebab lebih halus teksturnyer...untuk peringkat awal ni, i nak suapkan zafirah nestum, bubur nasi air and beberapa jenis puree yang lain..nanti i share sini kay...lepas pisang lenyek beberapa hari lepas, i start bagi nestum ni pulak...

nestle cerelac beras + susu

bab nak menyuap zafirah ni memang tade masalah..she like food very much..asal suap je dia makan..telan terus kot i rasa..hehe..memang tak bagi masalah pun bila nak suapkan dia..alhamdulillah, buat masa sekarang..tapi i kena kawal kuantiti makanan yang i suap..kalau tak sampai kesudah dia tak berenti..i dok tunggu bila la dia nak menolak food yang i bagi tu...agaknya dia lapar kot..






tinggal sket lagi nak habes..lepas tu memang dia habeskan..gooooddd....

kalau ikot sukatan yang di beri 150ml air suam untuk 5 sudu besar cerelac..so dalam nisbah 30 ml air : 1 sudu besar cerelac..tadi i bancuh 2 sudu besar cerelac bersama 60 ml air suam panas..

start hari sabtu ni baru i nak introduce zafirah dengan bubur air..nurse di KK suggest bagi bubur air, ikan bilis, sayur hijau, dan sedikit minyak..yang tu next next time i buat..buat masa ni i start dengan yang ni dulu.. 

ber i, i pulak gamaknya...curlas gitu 

oh hoi lapaq..

sedang menunggu husband pulang sambil di tangan membawa McD..hew..minggu ni adalah heaveng..!!..mesti boleh agak kenapa kan..selalu kalau aku hepi jer mesti sebab tak payah masak..hihi..dis week husband kata tak perlu beli barang basah..makan food luar jer..time lunch dia akan balik lunch dengan isteri tercinta dia neh..sebabnya..just hari isnin, selasa, rabu dan 1/2 khamis je pun dok kat rumah..petang khamis dah nak balik kampung..azizi ambik leave hari jumaat..so sempat la nak prepare apa patut..lagipun dis week i tak berapa nak sehat..heh..ada sesuatu yang berlaku pada aku sabtu lepas..seram pulak nak cerita..nanti la bila dah kuat semangat sket aku story mori kat sini..nampak macam sesuatu kan..hee...sangat la sesuatu...

perot sangat berkeroncong sekarang, breakfast tadi hanyalah roti gardenia butterscotch bersama lipton strawberi yang tak berapa ak umpphh pun..heh..

tadi baru sudah sidai kain, lipat baju, kemas dapur..biasa la kerja bosan surirumah...ada satu mesin lagi baju tengah di basuh..rasa lega bila dah buat kerja kerja ni..boleh la mem'blog sesuka hati..zafirah pun tengah asyik lena di buai mimpi...




Related Posts with Thumbnails