Followers

Saturday, December 8, 2012

DIY: halfmoon shawl

i beli dalam 1 suku meter kain chiffon actally 1 1/2 meter baru la cukup untuk buat halfmoon shawl ni..di sebabkan i baru nak try, so i tak tau the exact lenght untuk halfmoon shawl ni..

kain tu i bentangkan dan lipat dua, then i potong melengkung, hasilnyer macam bentuk di bawah ni..labuh untuk kawasan melengkung tu i just agak agak dengan cara try pakaikan dulu..agak agak labuh kira kira bawah pada bahu seperti tudung tudung yang lain..di sebabkan i tade standard piawai ukuran untuk tudung ni..i hentam je la..hehe


untuk bahagian melengkung i antar kedai jahit tepi halus macam tak gambar bawah ni..


dan untuk garisan atas pulak i antar kedai jahit tepi biasa seperti gambar di bawah..sepatutnya kaler benang sama dengan kaler kain tapi nyonya tu salah jahit la..huhuhu :(


kemudian bahagian tu i lipat dua dan jahit silang pangkah..

 bila dah siap i iron kawasan yang di jahit silang pangkah tu sebanyak yang boleh untuk menghilangkan kesan jahitan..juga supaya nampak smooth je kawasan tu..

 salah satu cara penggayaan halfmoon shawl ni..tapi i tade la pakai macam ni..oh tak kuasa..!!..nak dukung zafirah lagi..tambah tambah kalau pakai macam ni gelembung beralun beralun bagai lagi la zafirah geram nak tarik tudung i..hehehe




ok, ni baru betul cara i pakai..simple saje..seperti biasa camwhore depan cermin bilik tetamu aka bilik iron baju aka bilik posing depan cermin..tihee :)

magic skin 360 camera yang menipu kulit flawless habes...

15 comments:

Ayu azmir said...

wau... pandainyee..... cantikk...

Dilakochan said...

Kite dh try DIY ni!

Jimat sgt compared to harga shawl halfmoon yg plain saje kt pasaran sampai rm20. Klw DIY,dgn beli kain sendiri below rm15 dh dpt!

Mcm kite try jahit tepi yg halus tu seluruh tudung :p sbb mls nk jahit2 dh.

Alhamdulillah puas hati. Dh 4 pasang DIY sendiri halfmoon tu!

O'gosh Iskandar said...

Really...lagi puas pakai diy kan...

Lurfiera Boutique said...

Sayang, i nak tnya, mmg u jahit, kedai 2 dah kedut2 kan eyh jahitan tepi 2? kew kena gto nak jahit kedut2?hehehehe

norhaizan said...

lurfiera

owh yang jahit tepi halus tu mmg dia jadi macam tu kedt kedut..rsnya sbb material kain chiffon tu sendiri yg nipis.that's why i tak jahit tepi halus yg atas..nnti susah pulak nak pakai

Maryam said...

haizan, awak sama macam saya. suka diy. saya pun dah diy tudung ni, syria pun dah. haizan pernah bg tutorial kan utk bt tudung syria chiffon tu. dari situ la saya tergerak nak try n memang jadi. siap jahit manik lagi.hehe. diy ni seronok kan.

fieza said...

Jahit tepi kt mane?

fieza said...

Jahit tepi kt mane ye?

fieza said...

Jahit tepi kt mane?

LanaBusyBee said...

disebabkan entry ni, saya terus follow awk ^^...salam perkenalan ^^

Anonymous said...

sangat cantik n jimat!!!

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak. cantiknya. manis sekali. heee. tak pernah pakai halfmoon :)

mama leen said...

hai salam kenal.. pandainya menjait... nak try gak buat halfmoon sendiri.. :)

Kak Ros said...

Salam,

Boleh jimat bila buat sendiri.

Saya ada buat tutorial jahit sendiri shawl half moon 2 layer.

jahit sendiri shawl half moon

Lin Azlina said...

NK DIY SHAWL NI.. KAIN DAH BELI..NK ANTAR JAHIT TEPI JER TERUS

Related Posts with Thumbnails