Followers

Monday, October 15, 2012

DIY: kimono inspired cardigan..

i penah tengok satu online shop yang jual cardigan jenis ni dengan harga yang agak membulatkan mata...bila i tengok dgn lebih dekat/detail i rasa jahitannya adalah sangat simple..potong kain, jahit tepi, jahit jahit...



i pun try to make it exactly the same as possible la kan..

meh, i share macam mana nak buat..memang sangat senang kot...memula i buat guna kain chiffon kaler maroon macam kat entry ni..

i ajak husband pergi kamdar..bagi i kamdar macam heaven..syurga beli kain main..bagi orang yang tak selalu pergi nilai dan tak penah sampai bandung macam i..hohoho..* tetiba ...kat kamdar i cari chiffon corak paisley printed..dan..yeay..jumpa..banyak pulak tu..rambang mata nak pilih..


i beli chiffon bidang 45'.,.ni kira standard size kain la...beli dalam 1 1/4 meter..satu suku meter..mula nak ambik 1 meter..tapi rasa macam singkat pulak..so satu suku meter macam ngam ngam dengan i yang berketinggian 150cm ni (act 149cm, kira genap la eh..) 

macam biasa la..mesti la ada pembantu..kalau tak cepat sangat baju ni siap kot..hoho..


 "mama..tade kain yang cantik sket ker"...grrr...

tak siap lagi dah nak pakai..

 lipat empat bahagian..




  dan pin kan dengan peniti pada setiap penjuru..supaya kain tidak 'lari' ketika di potong..kain chiffon kan sangat lembut

 potong mengikut bentuk di atas


kemudian buka lipatan, potong sedikit di bahagian atas dan tengah kain untuk di buat bukaan untuk leher

 potong dibahagian tengah depan


 yang bahagian depan yang di potong tadi di lipat dua dan dihujungnya di potong melengkung


bahagian depan bukaan baju dan di hujung tangan di jahit tepi halus colour biru..i antar kedai je jahit..bukan i yang antar..suami..hehehe..dan di bahagian lain tepi dan bawah belakang di jahit tepi biasa..kaler ikot kaler background kain..white color..

bahagian depan yang di jahit tepi halus

 hujung tangan yang di jahit tepi halus


bahagian sisi kain di camtum dengan jahitan seperti di bawah..jahit jelujur sebagai panduan..guna peniti pun boleh..dah siap..buang la benang jelujur tu kay..kalau ada mesin jahit senang la..zap zap zap siap..i kan terlebih rajen..jahit tangan uolss..(nasib takde mesin, kalau tak macam macam i buat nih..hohoho)



 bahagian belakang baju bawahnya di lipat dan di jahit silang pangkah..macam di bawah ni



siapp..!! 

 i rasa cantik kalau this baju bila pakai bergandingan dgn clutch, sambil jalan pergi dating/dinner ngan kekasih hati..hoho..



stail posing patah pinggang..haha

bahagian belakang...so kain ni i beli satu suku meter dgn tinggi i 150cm labuh belakang macam dalam gambar..if uolss tinggi dari i pandai pandai la agak yer..

till then,
selamat mencuba :)

15 comments:

Nazirah Azeman said...

ya ampun dear,halus betul tgn u nih dlm bab menjahit2.kalu i la......hancusssss jer

Dilakochan said...

Must tryyy!

Yg part lipat empat bahagian tu agak confused lah..

Means, lipat dua, n lipat another bahagian ke? :D

mrs shaifull said...

pandainya aizan, buat la business, lama2 blh ada brand sendiri, best apa :)

Maryam said...

haizan,pandainya awak menjahit.multi talented rupanya awak ni...=)

Maryam said...

haizan,pandainya awak menjahit.multi talented rupanya awak ni...=)

norhaizan said...

nazirah

hohoho..kdg kdg pun hancuss jugak kt tgn sy..hehe

norhaizan said...

dila

yes dear..sori tak reti nk explain..lipat dua dan lipat sekali lagi

norhaizan said...

mrs shaifull

hehe..blushing..sy pun tgh thinking bout it..berangan lebih..hehe

norhaizan said...

maryam

blh la sket2 maryam..buat pakai bj sendiri..hihi

Aida Jelita said...

a bit confusng why dont you make a video untuk tuorial menjahit ni

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

cantiknyeeee,, pandai la u jahit,ehehehe simple tp hasilnya chantek =) xpyh mmbazir beli kn

cLa maCHO said...

kreatifnya...pandai jahit..klo saya xtau la jd ke x :P

cLa maCHO said...

kreatifnya..pandainya jahit..klo saya xtau la jd ke x :P

O'gosh Iskandar said...

yehuu....lama dh nak buat ni...nampaknya u lagi advance..

aku adalah aku said...

thanks kakkkk ;)
semangat nak beli kain ni, nak try.
akak beli la mesin jahit. mesti lagi banyok tuto..huhuuu

Related Posts with Thumbnails