Followers

Wednesday, October 31, 2012

Sudah lama menjauhi internet

Hohoho...skrg baru ada senang..sbb cik mek zafirah sedang sibuk 'mengemas'...saja biarkan dia..kalau di halang pulak menjerit..marahkan kita..hamboi pandai dia skrg


Semalam baru blk dr alor setar..kalo kat sana mmg tade la conection


k la nnti i hapdet lagi。。sedang menunggu suami pulang dan keluar ngedate..heuheuheu


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, October 15, 2012

DIY: kimono inspired cardigan..

i penah tengok satu online shop yang jual cardigan jenis ni dengan harga yang agak membulatkan mata...bila i tengok dgn lebih dekat/detail i rasa jahitannya adalah sangat simple..potong kain, jahit tepi, jahit jahit...



i pun try to make it exactly the same as possible la kan..

meh, i share macam mana nak buat..memang sangat senang kot...memula i buat guna kain chiffon kaler maroon macam kat entry ni..

i ajak husband pergi kamdar..bagi i kamdar macam heaven..syurga beli kain main..bagi orang yang tak selalu pergi nilai dan tak penah sampai bandung macam i..hohoho..* tetiba ...kat kamdar i cari chiffon corak paisley printed..dan..yeay..jumpa..banyak pulak tu..rambang mata nak pilih..


i beli chiffon bidang 45'.,.ni kira standard size kain la...beli dalam 1 1/4 meter..satu suku meter..mula nak ambik 1 meter..tapi rasa macam singkat pulak..so satu suku meter macam ngam ngam dengan i yang berketinggian 150cm ni (act 149cm, kira genap la eh..) 

macam biasa la..mesti la ada pembantu..kalau tak cepat sangat baju ni siap kot..hoho..


 "mama..tade kain yang cantik sket ker"...grrr...

tak siap lagi dah nak pakai..

 lipat empat bahagian..




  dan pin kan dengan peniti pada setiap penjuru..supaya kain tidak 'lari' ketika di potong..kain chiffon kan sangat lembut

 potong mengikut bentuk di atas


kemudian buka lipatan, potong sedikit di bahagian atas dan tengah kain untuk di buat bukaan untuk leher

 potong dibahagian tengah depan


 yang bahagian depan yang di potong tadi di lipat dua dan dihujungnya di potong melengkung


bahagian depan bukaan baju dan di hujung tangan di jahit tepi halus colour biru..i antar kedai je jahit..bukan i yang antar..suami..hehehe..dan di bahagian lain tepi dan bawah belakang di jahit tepi biasa..kaler ikot kaler background kain..white color..

bahagian depan yang di jahit tepi halus

 hujung tangan yang di jahit tepi halus


bahagian sisi kain di camtum dengan jahitan seperti di bawah..jahit jelujur sebagai panduan..guna peniti pun boleh..dah siap..buang la benang jelujur tu kay..kalau ada mesin jahit senang la..zap zap zap siap..i kan terlebih rajen..jahit tangan uolss..(nasib takde mesin, kalau tak macam macam i buat nih..hohoho)



 bahagian belakang baju bawahnya di lipat dan di jahit silang pangkah..macam di bawah ni



siapp..!! 

 i rasa cantik kalau this baju bila pakai bergandingan dgn clutch, sambil jalan pergi dating/dinner ngan kekasih hati..hoho..



stail posing patah pinggang..haha

bahagian belakang...so kain ni i beli satu suku meter dgn tinggi i 150cm labuh belakang macam dalam gambar..if uolss tinggi dari i pandai pandai la agak yer..

till then,
selamat mencuba :)

breakfast kami...

i baru lepas breakfast..i belom start main masak masak for lunch pulak kat dapur...nak rehat rehat kejap..main main dengan zafirah...i boleh masak lunch lewat sedikit sebab i buat cucur udang dengan kuantiti yang banyak..so suami akan keyang lama sket..bagi can i layan blog sat...hehehe..

lately i jarang reply lawatan kawan kawan..macam sombong pulak kan...i sedar pasal ni dan sori sangat sangat..jgn berkecil hati..sudi sudi kan la melawat blog i yang tak seberapa ni..lepas ni insyaAllah i akan rajen membalas komen


 breakfast zafirah...grilled steamed potato...nama nak gempak je kan...i steam potato sekali dengan kulit sampai empuk...sejukkan, then buang kulit..potong panjang panjang..pastu bakar di atas non-stick pan bersama dengan sedikit olive oil...makan dengan kismis..

zafirah makan sampai dekat nak habis..lega..puas hati i rasa bila dia habiskan food dia..sebab sekarang ni memang susah dia nak makan..asyik nak main jer..tambah tambah kalau suap bubur..memang jarang nak habis..makan pun skit sangat...risau i..makan sket, tapi main banyak..huhuhu


cucur udang kasih sayang..hahaha..ni baru 1st round..ada 2nd and 3rd round lagi..suami kenyang, i senang hati sebab lambat sket la nak masak untuk lunch..hahaha..dasar pemalas  : p

Sunday, October 14, 2012

tudung kesayangan yg dah kurang kasih syg i

tudung fareeda yang semakin turun tahta hati....makin lama makin kureng pulak aku minat dengan tudung ni...nak let go since ada yang tanya, sayang la pulak..kot kot nanti semangat nak pakai menaik..

ingat lagi memula minat beli tudung fareeda..yang jenis selendang mawar tu..masa tu pregnant..perot 8 bulan keatas..masa tu memang semangat menebal nak kumpul tudung tu banyak banyak..hehehe..memang suka sangat sangat..hari hari cakap pasal fareeda depan suami..hahaha..even suami malas layan..agaknya pembawakan budak sama masa tu..

first masuk kedai yang jual fareeda tu,, hajat di hati nak beli tudung pearl haya..konon konon for the first time la merasa pakai tudung pearl haya dan merasa pakai tudung di ketegori mahal di kepala..dah lama dah nak beli..tapi rasa macam tak patot pulak pakai mahal mahal atas kepala je pun..last last terbekenan ngan fareeda selendang mawar...konon konon boleh comel macam faezah elai dalam drama asmara..hahhaha..perasan.. : p

second time beli guna credit card husband..janji ngan dia nak beli 2 helai je fareeda mawar tu..last last ter ter terambik tiga..huhuhu..memang cuak nak explain sebab apa langgar janji..hehehe..di sebabkan masa tu tengah preggy suami pun tak banyak soal..selamatt..

lepas beranak masa pantang baru timbul minat ngn tudung fareeda jenis layer tiga tu..sofiya, rania tu..masa tengah pantang tu la diorang buat sale..di sebabkan masa tu tengah pantang azizi la yang jadi mangsa...hehehe..masa dia kat kedai fareeda kat permatang pauh azizi kol suh aku cakap sendiri ngan tokey kedai tu..bagitau kaler apa yang aku nak..hehehe..kesian kan dia....aku pun gtau nak kaler ni kaler ni..lepas beli kakak tu siap puji azizi sanggup datang belikan untuk isteri dia..ada la dalam tiga kali azizi kena pergi kedai yang sama..sampai kakak tu pun dah kenal dia..

lepas pantang aku still active beli kat fb..

sekarang, semangat tu dah menurun..lega jugak sebab berkurang $$$ yang abis kat tudung tu saja..baik beli baju seluar skirt manik koran dll..daripada semata mata untuk selai tudung...ye dokk?..












akhirnya, tudung bawal juga yang menambat hati sentiasa..bawal forever...



love u love u love u...

sepatutnya entri ni keluar hari jumaat lepas..oleh sbb kesilapan teknikal maka terkeluar la pada hari ini..hehehe..ingat takmau post dah..tapi rasa nak update pasai zafirah buat la jugak...




.ini kes kes di siang hari..kalau mlm mmg kitorang praktis dia tido atas katil..tido sendiri memang la pkol 12 or 1 pagi baru nak tido.. Bln ni dh nk msk 10 bln..cptnya anak mama membesar..skrg dh pandai panjat sana sini..bila dgr muzik goyang goyang badan..geli hati klo ingt..upin ipin favourite no satu..pandai berchak chak dgn kita...bila panggil tido tepuk tepuk bantai dia. cepat cepat dia merangkak datang sambil melentok atas bantal busuk dia tu..hehe....kalau tengok orang cepat je dia senyum, peramah budak ni..kalau tade dekat dia..menjerit jerit panggil kita..adoii..sekarang bila berdiri dah pandai nak lepas lepas tangan..cepat la boleh jalan sayang, mama dah capet dukung kamu..hehehe

Tuesday, October 9, 2012

Something to share

Teaser


Nantikan do it your self kimono inspired cardigan...sangat mudah


Boleh di jadikan as cardigan or baju kebaya with 3 big size brooch..ehem ehem mingkin baju raya utk raya haji ni kan :-)))


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, October 8, 2012

jeans kesayangan...

jeans yang bertahun di pakai koyak kat tengah..bahagian lutut.dah lama koyak..dah lama menjeruk dalam almari baju..sayang sangat sangat..jeans tu ajer yang membuatkan diri ku lebih berharga (iklan loreal :p )

en suami kata jom p repair kat kedai..sebab dia pun ada jeans yang koyak nak pergi repair situ..tapi sampai sekarang tak pergi puunngg..

so, cari alternatif lain..biar la nampak kesan koyak tu..tetap nak pakai jugak..buat jalan jalan dekat dekat rumah or pergi pasar malam atau pergi market beli ikan



tragis...


 dengan keputusan nekad..gunting sebahagian jeans dari jeans yang lama..gunting pada bahagian lutut jugak..sebab ia beri kesan kaler pudar yang sama..



 ambik pada bahagian lutut jeans lama

 setelah di jahit..

 tetap nampak kesan koyak jugak..tapi tidak akan menampakkan kulit kaki sendiri...

bahagian dalam yang dijahit tadi...

biar pun tetap kelihatan kesan koyak tersebut anggap la ia sebagai fasyen remaja masa kini..sambil menyedapkan hati  :)))

yeay..dah boleh di pakai kembali
Related Posts with Thumbnails