Followers

Saturday, September 22, 2012

penyediaan bubur bayi 8 bulan keatas + dinner semalam

bila dah masuk 8 bulan zafirah dah boleh makan onion..so tade la kosong sangat bubur dia..ada la perasa sket..dia pun makin suka makan nasi..sekarang i dah tak blend halus bubur dia..kasi macam tu jer..sebab gusi pun dah keras kan..dan she start learns how to chew..


1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
ayam/daging/ikan
kentang/sweet potato/carrot/pumpkin/etc
sayur sawi/bayam/broccoli/etc


potong halus bahan bahan tersebut. tumis bawang bawang dengan sedikit minyak.masukkan air. i selalu letak air kira kira nak dekat dengan paras periuk yang i guna tu.senang. tak payah nak tambah tambah air lagi. tambah bila perlu jer. masukkan kentang, ayam, dan beras. bila dah nak masak baru masukkan sayur.

hasilnya



list of food yang baby dah boleh makan mengikut usia bulannya..sangat membantu.

dinner semalam. nasi goreng kasih sayang pulak..huehuehue..asyik goreng goreng je hari hari. sonang kejo den.



4 comments:

Ena said...

heheh..

dah ada baby ni omak selaunya lebih kreatif..

nasi goreng tu nampak sodap la.. nak sikit! hihi

haliza kassim said...

Awak..msk bubur tu buh garam tak?

haliza kassim said...

Awak....msk buh garam tak?

norhaizan said...

tak dear..tak buh garam pun

Related Posts with Thumbnails