Followers

Monday, September 24, 2012

kerja hari hari

masak masak dan masak.

bunyi macam tensen jerk..tade tade..redha dan rela hati ni..


 bersama dengan jus buah buahan..oh heaven,,ni baru la isteri mithali dan sejati..huehuehue


Saturday, September 22, 2012

penyediaan bubur bayi 8 bulan keatas + dinner semalam

bila dah masuk 8 bulan zafirah dah boleh makan onion..so tade la kosong sangat bubur dia..ada la perasa sket..dia pun makin suka makan nasi..sekarang i dah tak blend halus bubur dia..kasi macam tu jer..sebab gusi pun dah keras kan..dan she start learns how to chew..


1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
ayam/daging/ikan
kentang/sweet potato/carrot/pumpkin/etc
sayur sawi/bayam/broccoli/etc


potong halus bahan bahan tersebut. tumis bawang bawang dengan sedikit minyak.masukkan air. i selalu letak air kira kira nak dekat dengan paras periuk yang i guna tu.senang. tak payah nak tambah tambah air lagi. tambah bila perlu jer. masukkan kentang, ayam, dan beras. bila dah nak masak baru masukkan sayur.

hasilnya



list of food yang baby dah boleh makan mengikut usia bulannya..sangat membantu.

dinner semalam. nasi goreng kasih sayang pulak..huehuehue..asyik goreng goreng je hari hari. sonang kejo den.



Friday, September 21, 2012

projek tergendala...sebab malas...


3d border i beli sebab nak jahitkan pada baju kurung zafirah..last last tak jahit pun sebab bila letak nanti nampak lebih serabut...lagipun baju kurung zafirah dah banyak bunga bunga..

so i plan nak jahitkan pada tudung bawal plain ni..jahit tgn jer..tapi sampai kesudah tak jahit jahit lagi...

if korang berminat dengan bawal border yang macam2 jenis dan bentuk..tak perlu beli yang dah siap kot..korang boleh pilih border yang macam2 ni kat kedai kedai jahit..i kalo pergi memang rambang mata..ngan lace nyer..beads..dan tambah pula dengan 3d flower border ni...yang penting kreatif dan rajen..ye dok??

pot pet pot pet

sebenarnya tade apa sgt nak update..tapi nak update jugak..sejak be nuffnang dah menaik naik semakin rajin la tuan tanah me'rajenkan diri' kat sini..

menu semalam...

mee goreng kasih sayang

malas nak masak nasik..buat ni je la..husband kata buat mee lagi cepat boleh makan dari nasik..hehe..buat banyak pulak tu..so, pagi tadi hangatkan dan breakfast yang ni jugak..

zafirah tengah tido sekarang, bagi can mama ber'tenet'..zafirah kalau siang dua kali dia tido..tadi pkol 10.30 tido..kejap lagi nak dekat pkol 12 bangun la dia...bangun main main dan main. pastu lepas lunch tido semula pada pukol 3 macamtu..time time tu la masa emas aku untuk siapkan apa2..masa emas ko..hehehe..time zafirah tido ni baru la kalot masakan bubur dia...sekarang tade menu baru lagi..still yang sama..lagipun gigi belum tumbuh lagi..plan nak try suapkan oat pada dia..tapi tiap kali pergi tesco/giant mesti terlupa nak beli..akibatnya hari hari zafirah makan nasi..nak try western food..nanti nanti la yer...mama belom khatam resepi western food untuk bayi sepenuhnya lagi...tapi lately zafirah dah kurang makan nasi..nak menu baru la tu...tapi zafirah suka sangat makan buah..paling dia suka buah pear..




aktiviti kesukaan bila atas kereta

Wednesday, September 19, 2012

The Body Shop Japanese Cherry Blossom Fragrance Mist

it is a new line from The Body Shop Scent of World Collection..

ada dua bau yang aku berkenan this one Japanese Cherry Blossom and the other one Atlas Mountain Roses..but end up aku refer ambik yang ni..balik balik menyesal pun hade..asal tak ambik dua dua..haha..tamak..last time BS ada keluarkan line dari Japenese Cherry Blossom..tapi aku tade satu pun dari collection tu...aku try bezakan bau mana yang lebih best..fragrance dari Scent of World Collection ni baunya lebih menarik...




if beli online ada 10 % discount..tapi delivery charge nyer adalah rm10..better beli dari store dia..lagipun mana mana mall pun ada BS kan..

scent description :-
Top notes of Fuji apple, Chinese magnolia and osmanthus flower
Heart notes of star jasmine, Japanese cherry blossom and Japanese persimmon
Base notes of sandalwood, hinoki wood and fruity musk

after shower, i sembur ni selepas pakai Bath and Body Works Japanese Cherry Blossom Body Cream, baru la sepadan kan..huhuhu..oh wangi hari hari ku..huahuahua






  • i memang suka wangi wangi hari hari even dok rumah je pun..tapi tade la wangi sangat sampai menusuk idung..a must things yang i akan pakai di badan lepas mandi. lotion dan body mist/fragrance mist..kalau perfume tu bila jalan jalan baru la pakai..sembur hari hari kopak la kan..

balik kampung seminggu..

alhamdulillah nenek azizi dah selesai operation..tapi sekarang nenek masih lagi di wad..lepas operation nenek azizi still under monitoring..hari ini MIL gtau yang nenek dah nak boleh discharge tapi nenek demam pulak..

isnin minggu lepas azizi bawak aku balik rumah mertua..untuk jaga FIL..FIL pun tak berapa sihat, baru start buat hemodilisis...masa tu MIL tengah temankan nenek di wad..adik azizi pula tengah praktikal..nasib baik tempat praktikal pun dekat je ngan rumah..so bila siang tade siapa yang tengokkan FIL. so that, aku balik temankan FIL..FIL selalu muntah muntah..ni dah menjadi kebiasaan bagi pesakit buah pinggang..

sekarang FIL dah beransur pulih..bila dah banyak kali buat hemodilisis..muntah pun dah tade..



 budak baru bangun tido..masih busyukk..terus capai mainan lama ayah..actually bilik kami ni bilik azizi dulu banyak dengan mainan lama azizi..tersimpan elok dalam almari..bila dah ada anak..anak pulak yang ambik main dan rosakkan..hehe








baru semalam pulang ke rumah setelah seminggu lebih kat sana..


Saturday, September 8, 2012

less is more

at least dun forget to put your lipstick, eyeliner, compact powder and blusher on..dun leave your home without this simplest things..tade la nampak pucat sangat kan..


thick eyeliner on the upper eye line is more than enough.

                                   i tambah concealer pada bawah mata....

tengok tu..amboi dia minum susu sampai terangkat kaki..

Friday, September 7, 2012

balik kampung emergency

isnin malam baru baru ni dapat kol dari MIL yang nenek azizi sakit kuat..sebelum ni nenek adalah sihat, sakit biasa biasa saja..sakit orang tua..fyi, nenek azizi dah 80 lebih..tapi masih kuat berjalan..masih kuat bergerak sana sini..masih kuat buat kerja rumah segala..tapi kesian..nenek diserang sakit di perut yang amat sangat..

selasa malam kami bergegas pulang..nenek terlantar je kat rumah PIL..nenek degil taknak pergi hospital. biasa la orang tua kan..lepas di pujuk semua orang baru nenek nak pegi..rabu pagi nenek di hantar ke hospital dengan ambulans..lepas x-ray di dapati nenek mengalami ulser di perut..dan ulser tu pecah..

dan doctor mengesyaki mungkin ada kebocoran pada dinding perut..

lepas di diagnos dengan mir baru la doc dapat kesan tempat yang terluka tu..

tengah malam tadi nenek menjalani operation untuk menjahit kawasan luka tu..alhamdulillah dalam pukul 3 kami dapat kol nenek dah selesai pembedahan. semalam kami dah bertolak balik rumah. keadaan nenek stabil dan di masukkan ke icu..

alhamdulillah..mendoakan yang baik baik sahaja untuk seorang yang kuat dan tabah seperti nenek azizi..




Monday, September 3, 2012

beraya dengan mak wa zafirah

semalam my SIL ajak kami bermalam di rumah dia..kat sg. ara penang..hajat di hati memang dah lama nak pergi..nak pergi beraya..

bila sampai dia ajak jalan jalan di batu feringgi..ini memang aktiviti yang dah lama kami suami isteri tak buat..huhu..jalan jalan di night market batu feringgi..sejak kelahiran zafirah lagi tak pergi..so ni first time zafirah menjejak kaki di sana..

sebelum ke sana, singgah makan kat gurney drive..makanan wajib..pesembor (rojak), laksa air itam, sotong kangkung...









 sekarang suka sangat dia buat mulut

 zafirah yang behave je malam tu..seronok yer dapat jalan jalan...
 for the first time gambar bertiga..susah sgt nk tangkap gambar sekali..even gambar raya bertiga pun tade..huhuhu


 zafirah seronok dapat main mekap mama...aishh...


Related Posts with Thumbnails