Followers

Wednesday, August 15, 2012

DIY outer syria : tudung for Raya

just nak share dgn uolss..mana la tahu dpt membantu bagi mereka masih mencari cari warna tudung yang sesuai dengan baju vogue raya uolls kan..pergi je kamdar or mana mana kedai kain..beli kain chiffon..semeter pun dah cukup..i terbeli 1 1/4 meter..sepatotnya 1 meter pun dah cukup..tapi ikot pada tahap kelabuhan yang korang nak..then, pakai dengan inner dan syria lycra or tudung awning lycra kat dalam...sangat mudah tau..i buat dalam sehari je..kejap je siap..kalau ada mesin jahit lagi la cepat..i tade mesin jahit kat rumah..so i diy handmade semata mata..huaa..kecuali bahagian tepi finishing je pergi kedai jahitkan..


 lipat kain chiffon pada dua bahagian dan potong kain ikot bentuk seperti di atas..actually i ikot outer syria yang i dah ade..dan lebihkan 1 inci dari contoh syria...

 bahagian kain bawah dagu di jahit tepi biasa..warna benang ikot kaler kain..yang ni i jahit kat kedai..gtau je nyonya kedai tu yang kita nak jahit tepi biasa guna benang kaler kain...sebab syria ni jenis kain jarang kan..so bila dah di lipat ke dalam mesti nampak kaler benang jahitan tepi kan..so nampak tak berapa cun la..

 yang bahagian outer pulak i jahit kat kedai jugak...jahit tepi halus..yang ni ikot suka korang ler nak guna kaler ape pun..total kena bayar rm2.50 je..jahit tepi biasa dan halus tu..


 ni contoh syria yang i guna


penitikan bahagian yang nak di jahit..yang ni area bawah dagu..


then, jelujur untuk di jadikan panduan sebagai 'line' untuk di jahit nanti..


jahit seperti biasa..i tak tau ni jahitan jenis ape...rupa bahagian belakang macam kat bawah...



 lipat dua bahagian masuk kedalam pada area bukaan muka..dan peniti kan...


kemudian jahit sembat susup...sembat susup lebih kemas...dan tak nampak sangat kesan benang pada bahagian luar...


ni rupa dalam area dagu selepas di jahit...



then, jahit beads mengikut kesukaan korang..i tade idea...i pakai buat je corak ni..simple jer..


kalau rajin korang jahit la beads keliling outer syria..vouge de vass gitu...


till then,
selamat mencuba :)

4 comments:

Nazirah Azeman said...

rajin nyer

Nurul Atika said...

kelass..
lagi cantik dr jual kat kedai.buat sendiri dah boleh tambah manik..cantik :)

Atiqah sa'ahiry said...

Nama jahitan tu, jahitan kia a.k.a jahitan mesin. Kita pun guna jahitan kia untuk semua jubah kita, sebab xde mesin jahit, blog akk ni bagi inspirasi walaupun xde mesin jahit, macam2 benda nak dicuba, semoga dimurahkan rezeki untuk beli mesin jahit elektrik.

Atiqah sa'ahiry said...

Nama jahitan tu, jahitan kia a.k.a jahitan mesin. Kita pun guna jahitan kia untuk semua jubah kita, sebab xde mesin jahit, blog akk ni bagi inspirasi walaupun xde mesin jahit, macam2 benda nak dicuba, semoga dimurahkan rezeki untuk beli mesin jahit elektrik.

Related Posts with Thumbnails