Followers

Tuesday, August 28, 2012

D.I.Y baju kurung moden patch lace

baju raya yang di pakai pada hari raya pertama..100 % diy uolls...


baju kurung moden bersama lebihan lace yang di guna masa wedding last year, guna sikit je pun..tapi terbeli sampai 1/2 meter.. suku meter pun dah cukup sebenarnya..guna pada awning tudung kawen...tapi ada gunanya jugak sekarang..bila jakel dah tak jual 1/2 or 1/4 meter lace..menyampah..



 ini antara cabaran yang i hadapi semasa menyiapkan tampal lace ni...haishh..senorok nyer dia...

 pada bahagian lace bawah, letak elok elok..peniti kan..i tak letak peniti, i terus jahit jelujur...

 kemudian baru la i potong menghampiri dengan bunga lace tu...lagi dekat lagi better...tapi i malas nak dekat dekat sangat..huhu...

 then, jahit sepert biasa..guna kaler benang mengikut kaler baju..baru la tak nampak sangat jahitan pada lace tu

close up jahitan 


 pada bahagian dada baju..i potong bunga lace dahulu..kemudian letak pada bahagian dada dan peniti kan...ikot la corak mana yang korang nak..i memang tade idea masa ni...pakai letak jer..huhu

then, jelujur..pastu jahit seperti biasa..lepas dah siap jahit. jangan lupa buang benang jelujur dan jarum peniti tau..huhu

 kalau rajin tambah la dengan beads..i letak pearl beads..jenis bulat bulat tu...i guna kaler shocking-pink (saiz besar) and pearl-white (saiz kecik)

 close up



kain pulak i jahit bentuk skirting...gambar penuh tuan badan mengenakan baju raya ni kat sini

siap my baju raya...yeay!!

senang kan...next project pacth lace hitam pulak..semoga i rajen membuatnya..tehee


till then.
selamat mencuba :)

30 comments:

Dilakochan said...

wahhh...cantik! Nampak kemass je.
Duk tercarik2 gak patch lace .. tp susah nk jumpaa! >__<

MSL With Lurv said...

Hye sis, just google bout lace tepek kat baju kurung n stop here..!!
siyes soo gojess!!terfikir2 utk baju raya haji nnyi (harus start buat now kann...love the combination blue+phink!;)

Baju kurung tu sis mmg tempah or readymade yaa? (mode nak try membuak2)..

~Salam kenal yaa~

Aida Jelita said...

rajin dan pandainya boleh bukak kedai ni

iffah imani said...

cantik cantik cantik....

iffah imani said...

cantik cantik cantik....

lovely said...

bagusla adik ni.
tak kedekut ilmu..
baju raya tahun depan boleh buat ni.. hehee..

eis said...

Wowwwwwwwwwwwwwwwwwwww *tak tau nak kata apa dah*

Fiersya Azrie said...

kain jenis apa baju ni??lawa..n sesuai dengan lace..kain apa ehh??share please..:)

Fiersya Azrie said...

df

Fiersya Azrie said...

kain apa ni?

norhaizan said...

dilakochan: thanks dear :)

MSL With Lurv: hye dear, salam kenal jugak..baju tu saya buat sendiri..boleh jer kalo nak tempah kt kedai kan..so beli lace dan tampal je la..hihi

Aida Jelita: Thanks dear

iffah imani: thanks..but u lagi pakai jahit :)

lovely : thanks dear..sila sila buat :)

eis: hehehehe :P

Fiersya Azrie : kain jenis chiffon..lining pula guna kain biasa plain jer

Border Lace Collections said...

Salam, bole singgah sini untk beli border lace - http://borderlace.blogspot.com/ ;-)

nurul afiqah a'zemim said...

hai sis, nak tanya sis jahit baju ni berapa meter kain? nak buat kain ada flowy2 gitu.

nurul afiqah a'zemim said...

hai sis, nak tanya sis jahit baju ni berapa meter kain? nak buat kain ada flowy2 gitu.

O'gosh Iskandar said...

boleh x ajar cemana nak buat kain cemni....selau anta tempah x macam saya bayangkan...u buat ni mmg macam dalam kepal otak saya...please...

norhaizan said...

nurul afiqah a'zemim, kain dalam dua meter saja untuk kaian..baju dalam satu meter setengah

ogosh iskandar, kalau nak tempah i rasa u print out this gambar dan tunjuk pada tailor..if jahit sendiri, just jahit macam skirting pada alas meja..blh bygkan tak?? emm..emm..

Suria Hana said...

salam, sis utk baju sis pakai fbrik apa? kongsi sket..ehe.tq

Suria Hana said...

salam sis, blh kongsi tak kain jenis apa ea utk buat baju sis tu..hehe.tqvm :)

norhaizan said...

waslm..sis guna chiffon je dear :)

Anonymous said...

wow sis cantik giler baju u..
suke sgt! :)

i mmg tgh carik2 idea nak buat patching utk baju sndiri ni n end up kat cni..

boleh share pendapat u x elok i jahit beads pd lace dulu or i jahit lace pd baju then baru bubuh beads?

thanks for yr sharing. appreciated! :)

Anonymous said...

wow sis cantik giler baju u..
suke sgt! :)

i mmg tgh carik2 idea nak buat patching utk baju sndiri ni n end up kat cni..

boleh share pendapat u x elok i jahit beads pd lace dulu or i jahit lace pd baju then baru bubuh beads?

thanks for yr sharing. appreciated! :)

Anonymous said...

salam.. sis bli kat mane eh?
cntek!:) siap ad beads eh?

raflessia07 said...

salam macam mana nak jahit kain duyung tu yea??????

NadNaim Wafa said...

Pakai jenis jahitan ape ye?

NadNaim Wafa said...

Pakai jenis jahitan ape ye?

fifie feyca said...

Cantik sgt2x...

sakura said...

wow ilmu yang berguna ...tq tuan blog ..... HEBAT!

Arifah Che Idris said...

salam...cmne awk potong lace tu cantik n nmpak kemas..heee..sy pn nk try buat..tp xbrani nk ptong...end up g anta kt tailor, die mntk extra 150 just utk patch lace...:)so, sy tgh cri tips utk potong lace tu....awak blh bg tunjuk ajar x... :P

Arifah Che Idris said...

salam....pandai awk buat..nmpk kmas n cantik..sy pn nk try buat..tp xberani...awk blh bg tips x cara sy nk potong lace tu?n cara awk patch...sbb tailor nak rm150 just utk patc...xmasuk beading lagi..hehehehehe..igt nk diy je...blh jimat kos..:)

ferra rarawr said...

salam sis.google lace tadi pastu sampai sini.sr kejut rupanya.congrats on ur baby.sy pun zafirah jugak :D

Related Posts with Thumbnails