Followers

Saturday, August 11, 2012

cara pulihkan baby cirit atau sembelit


aku nak kongsi kat sini..antara info yang aku dapat dari HSFFYB , fb group yang sangat sangat membantu,..banyak maklumat mengenai penyediaan makanan kepada baby yang diorang share. sangat sangat bagus bagi ibu ibu yang cetek ilmu macam aku ni..zafirah penah cirit..bawah ni petua yang aku amalkan..alhamdulillah hilang cirit dia..tapi lepas ni tak tau la pulak sebab everytime di perkenalkan food baru pada dia mesti kena detect any alahan pada dia kan..setakat ni tade apa apa alahan lagi..cuma cirit je la kalau food tu tak sesuai ngan perot dia..

Whenever mommies tergolong dalam golongan ni, beringatlah, ada caranya~

1. kalau baby sembelit - untuk cuba pulihkan, terus ingat semua buah2 yang bermula dengan huruf P dalam english (ie papaya (8mos n above), prune, pear, plum etc).

2. kalau baby cirit - untuk cuba pulihkan terus ingat BRAT (banana, rice, apple sauce dan toast). boleh la tambah macam potato dan sebagainya.

maksudnya, kalau baby kita kena sembelit, cuba avoid makanan BRAT (sebab boleh worsekan sembelit) whereas kalau baby cirit, cuba avoid P fruits sebab dia akan loosekan stool dan akan worsekan keciritan.

Konklusi mudah:
Sembelit - Makan P's food
Cirit Birit - Makan BRAT

No comments:

Related Posts with Thumbnails