Followers

Wednesday, June 13, 2012

nestum, nestle cerelac bagi bayi 6 bulan

next week hari ahad genap la umur zafirah 6 bulan..tapi i dah start introduce solid food to her..i beli yang ni..my sis n my SIL yang rekemen beli yg ni dulu sebagai permulaan..sebab lebih halus teksturnyer...untuk peringkat awal ni, i nak suapkan zafirah nestum, bubur nasi air and beberapa jenis puree yang lain..nanti i share sini kay...lepas pisang lenyek beberapa hari lepas, i start bagi nestum ni pulak...

nestle cerelac beras + susu

bab nak menyuap zafirah ni memang tade masalah..she like food very much..asal suap je dia makan..telan terus kot i rasa..hehe..memang tak bagi masalah pun bila nak suapkan dia..alhamdulillah, buat masa sekarang..tapi i kena kawal kuantiti makanan yang i suap..kalau tak sampai kesudah dia tak berenti..i dok tunggu bila la dia nak menolak food yang i bagi tu...agaknya dia lapar kot..






tinggal sket lagi nak habes..lepas tu memang dia habeskan..gooooddd....

kalau ikot sukatan yang di beri 150ml air suam untuk 5 sudu besar cerelac..so dalam nisbah 30 ml air : 1 sudu besar cerelac..tadi i bancuh 2 sudu besar cerelac bersama 60 ml air suam panas..

start hari sabtu ni baru i nak introduce zafirah dengan bubur air..nurse di KK suggest bagi bubur air, ikan bilis, sayur hijau, dan sedikit minyak..yang tu next next time i buat..buat masa ni i start dengan yang ni dulu.. 

ber i, i pulak gamaknya...curlas gitu 

No comments:

Related Posts with Thumbnails