Followers

Tuesday, June 19, 2012

dinner mama ayah + zafirah, puree labu dan epal..

sekarang i nak ajar dia tidor pukul 11..so kena pastikan petang start 6 or 7 tidokan dia, dalam sejam lepas tu dia akan jaga..dan biarkan dia jaga sampai pukul 11..

sebab sebelum ni tido dia macam tak teratur sket..kadang kadang tido pukul 10 then terjaga pukul 11..mata segar bugar pulak tu..tunggu la pulak pukul 1 nanti baru dia tido...

tadi dia menjerit sakan..zafirah memang jenis suka menjerit if ada apa apa yang kurang memuaskan hati dia or dia mengantuk sesangat..sebelum ni ada jugak la dia menjerit..tapi bila dah masuk 6 bulan ni, perangai pun bertambah..asyik menjerit jerit je dia..

hairan..ikot perangai sapa tatau

dia pun dah tertido sekarang..ini masa mama hapdet blog..heh..sebab esok macam tak berpeluang je nak hapdet sebab esok adalah extra sibukk...

esok my PIL datang..so harusla mengemas rumah extra lebih sket..kemas bilik tetamu yang penuh ngan barang zafirah dan kain baju yang tak lipat..hehe..

dinner kami malam ni..


paprik campur + nasi putih

i tade idea nak masak apa malam ni..so menu ni senang nak buat plus tak perlu masak yang lain..sebab dah ada semua..sayur mayur pun sekali ada dalam paprik ni..yang penting suami suka..heee..


dinner zafirah...puree epal + puree labu + bubur nasi

i stim epal dan labu..dalam masa yang sama i tanak bubur nasi kosong...


bila dah masak semua..i blend sekali..

hasilnya...

dan result pada zafirah..dia tak suka pun..siap buat muka lagi..haha..i rasa dia tak suka epal tu..maybe sebab epal tu ada rasa masam sket..epal merah should be rasa manis kan..so i stop kasi dia..lebihan bubur nasi yang ada i blend dan campur dengan susu pastu kasi dia...dia memang laju kalau bubur nasi plus susu ni...

esok i plan nak masak labu + ubi kentang + bubur nasi..if dia tak suka jugak i nak try tambah susu..

ibu ibu kena lebih kretif dalam menyediakan menu si kecil yang kita tak tahu lagi apa kegemaran dia kan..

harap i bertambah rajen menyuap zafirah pelbagai jenis menu yang berkhasiat dan i have to stop bagi dia nestum..nestum memang dia suka sebab manis...makanan segera ni tak elok sangat untuk bayi kan...ebih baik bagi dia yang asli...

1 comment:

fiszah_pjo said...

dulu mase 6-8 bulan..atirah tak suka labu..memang reject abes...skang da besar,dia suka :)

Related Posts with Thumbnails