Followers

Tuesday, June 19, 2012

breakfast today + penyediaan bubur nasi bayi 6 bulan

masa i tengah siapkan breakfast untuk i, i masak bubur nasi untuk zafirah..

breakfast yang di bawa ke lunch..dua dalam satu

pancake + mix dried fruits + choc syrup

kali ni i masak dulu bubur, dah masak baru i blend sehalus halus nya...kadang kadang i blend beras dulu, but this time i blend selepas masak..sebab if blend beras terlebih dahulu, bila masak ada jugak beras yang tak hancur...i kan dok rumah jer, banyak masa, so takde hal la if i nak tunggu lama bubur masak, berbanding jika blend beras dulu cepat je bubur tu masak..

2 sudu besar beras + sayur sawi + ubi kentang

beras di basuh terlebih dahulu...ubi dan sayur sawi di cincang halus..masukkan semua sekali dalam periuk bersama air..dalam 1/2 - 1 jam dah masak..

dah masuk 4 hari menu zafirah yang ni..so malam ni i nak buat resepi baru kat dia...bubur nasi + carrot + ubi kentang + sawi + ikan bilis..insyaAllah...

semalam i beli epal merah..if rajen petang ni or esok i akan suap dia puree epal..

alhamdulillah..setakat ni tade masalah nak suapkan zafirah dengan food..she loves food..kadang kadang if i lambat bagi next suapan dia menjerit nak cepat cepat..hehe..memang tak sabar budak tecit ni..

hari ni macam biasa la, hari hari i ada pembantu i yang setia di dapur ni...





wachaa...

tuan rumah nak menyelit jugak.. :p

2 comments:

fiszah_pjo said...

yeay..mummy yg rajin..keep it up dear..teruskkan memasak ye..nnti zafirah jd cam atirah gak..suka makan :)..senang hati tengok deme yg suka makan tu :)smpai sekarang atirah paling suka nasi, ikan kembung+ sayur sawi

obat mata herbal said...

wah mantap..

Related Posts with Thumbnails