Followers

Thursday, April 26, 2012

nafsu menggila..

Nafsu membeli barang barang makeup semakin menjadi jadi pulak sekarang..wahh..control control..aku nak dua barang je setakat ni...murah je pun...yang menjadi perbualan masyarakat sekeliling..aisehh..nak try la betul ke idak ape yang derang dok hebah hebah kan tu..murah murah aje...banyak good review dari mak mak andam pasal barang barang ni

Hopefully ia memenuhi kehendakku...

Kiss Beauty Baked Blusher 14 colours...

on da way item..maybe esok or lusa sampai ler kat depan pagar rumah..wuwuwu..nanti if rajin, aku review kat sini..hokehh..aku beli kat kak sheira..korang mesti rambang mata..semua yang di jual berharga murah murah dari seller lain...



Miss Rose eyeshadow...tak order lagi..sebab tak tahu nak ambik yang mana..banyak sangattt...rambang mata..this brand eyeshadow sangat la mendapat banyak review yang baik...harus la aku bedal barang seketul dua..hihihi

update makeup stuff

Dulu every month mesti aku akan hapdet makeup stuff yang baru baru kan...but now, bukan every month pun aku beli, bila rasa perlu jer beli..sebab aku dah berjaya mengelakkan pembaziran membeli barang barang makeup...hihih..

rasa sunyi pulak blog ni kalau tade hapdet pasal barang makeup kan..so now, setakat ni few items yang belom di review...act, mekap mekap ni aku dah guna byk kali pun..but still nak show off jugak kat sini...kehkehkeh



Essence You Rock Eyeshadow Palette..murah je au...RM18.90 kot..lupa exact price ..limited edition untuk You Rock! collection...


Ada mirror besar dalam dia...6 colour eyeshadow kesemuanya..light green, white-cream, grey, dark grey, purple-grey, dan light pink..all the colour sangat sweet..dan shomel kot... 

 Di sertakan dengan brush and sponge applicator dan juga pencil liner..pencil liner ni okay gak tau..hitam melegam.tapi adalah kurang water-proof..so, senang nak cuci bila nak ambik wuduk kan... 


Instruction cara nak apply this eyeshadow tertera kat belakang palette ni..

Overall, eyeshadow ni boleh la tahan, tak de la pekat melekat or terang sangat..rating aku kasi 2.75/5..alamak ada point point pulak..lantak la kan..tehee....ringan ringan aje colournyerr..but, make sure before apply this eyeshadow letak eyeshadow base dulu..my one yang faberet adalah Urban Decay Primer Potion..boleh rujuk kat sini...sekarang dah second tube tau..sangat setia pada eyeshadow base ni..or korang boleh jugak try eyeshadow base dari produk essence ni..produk produk dia semua adalah jenis mampu milik...murah murah ajer...kualiti??..korang give a try dulu..baru la korang tau kan... Aku beli yang ni sebab tertarik dengan palette dia macam palette benefit kan..so kawaiii...


 Bobbi Brown Shimmer Brick Nectar..RM 145 kot..ni pun dah lupa exact price dia..beli kat outlet Bobbi Brown, Gurney last year..but still dok elok lagi..sebab jarang guna..selalu berada dalam handbag, in case kalau nak touch up jer guna..or pergi travel mana mana dan tak bawak banyak barang makeup or bila terasa nak mekap cantik cantik dating dengan husband..sangat tantekk bila berada di pipi..and shimmering powder dia tu yang membuatkan pipi glowing ajer..kamera cap cikai jer..kalo tak mesti dah tunjuk bukti kat sini..hihihi



 Maybelline Clear Smooth B.B Cream..RM 15.90..baru beli semalam..orang lain dah berzaman pakai B.B cream..aku baru jer nak try..litupan yang ringgan so boleh menbenarkan kulit bernafas dengan baik..jangan guna faundation tebal tebal macam kryolan or naturactor selalu au..sebab faundation mereka adalah sangat tebal..
Aku ambik colour Natural..ada dua kaler jer pun..Fresh dan Natural..aku ambik Natural yang lebih gelap..sebab aku jenis suka faundation or powder yang one tone lebih gelap dari warna kulit sebenar..

8 in 1 uollss..tak kesah la..janji sesuai dengan kulit muka..



In2it waterproof blush...ok jugak la blusher ni..so so ajer..kena apply byk byk baru kaler dia melekat dan terang 

 Avon Simply Pretty press powder..yang ni my mom yang beli..dia tak suka sebab colour press powder ni agak gelap sket...aku kan suka yang kaler gelap sket dari kulit aku..so harus la aku cilok yang ni..hehe..memang anti-kilau habes..tapi tak segebuss bedak pixy..Pixy tetap no.1...

 Dior Addict Ultra Gloss..in 576..lipgloss ni sangat beshh..memang moisture habes..pakai jimat jimat..sayanggg..takot cepat habes..hihihi..beli kat counter Dior, Jusco...RM95 kot..lupa dah...





MAC Mineralize Skinfinish in Gold Deposit..beli kat outlet MAC kat Gurney last year..guna untuk shading biar ada glowing glowing gitu...memula nak cari blusher mineralize jugak..tapi masa tu diorang cakap dah abes..MAC tak continue keluarkan range mineralize ni..tak tau la sekarang dah ade ke belom...



 Maybelline Mascara The Falsies Volum Express..sapa tak suka mascara maybelline??..semua orang suka kan..i'm admit it..it is the no.1 mascara in the world..Lancome pun ada mascara yang best jugak..tapi eden tak penah torai...

Jenis ni ada brush yang boleh melentok lentok..maybe lebih mudah memberi volum pada bulu mata kot..tak try pakai lagi ni..sebab baru beli semalam..

kesayangan...

Bila check BE nuffnang naik baru bersemangat nak hapdet..huhuhu..kalo takat tu ajer memang liat la jari jemari ni nak menaip kat sini..sebenarnya nak entry pasal makeup stuff..makeup?? dah lama dah tak keluar entry pasal makeup kan..kalo tak, selalu aja aku hapdet pasal makeup..kejap lagi aku akan story mori hapdet barang barang makeup yang belom di review lagi...

So now, enjoice my kesayangan punya aksi ni..memang tak duduk diam la dia...









Ok dah my dear sayang..say 'babai...'..tehee...

Friday, April 20, 2012

melawat tesco kulim yang baru katanya...


"Hai..saya zafirah...umur saya 4 bulan 3 hari..hari ni...mama saya memang suka berjalan jalan, window shopping katanya...saya ikot ajer...hihihi.."

 Senyum macam orang tua la sayang...


 Asal naik stroller ni sebelah or kedua dua belah kaki mesti naik atas..even dah selit pun kaki dia kat bawah..still dia angkat jugak..alahai anak..


 Hubby time nak ambik gambar takmo sound awal awal..tengok tudung pun berkelepek..tak sempat nak baiki..


Tesco ni sama jugak tesco tesco lain...yang menarik kalau kat mana mana tesco la adalah kedai kedai kecil sekitarnya..kedai pakaian wanita, asesori..tu yang nak p sangat tu..hihi..tak beli apa pun..jamu mata jer..just tengok tengok mana berkenan...kot kot boleh di buat baju raya nanti..alahai ganti puasa pun belom..dah pk bab raya...ngee  : p



 Cuba cari perbezaan kedua gambar aku di atas??..

Kat tudung kan...ha..bila dah ada anak ni korang kena redha la..tudung lintang pukang...

 Hasil tuaian kami di Tesco..eh sebelah kiri tu bukannn...itu anak kami..hihihi 

 Patern baju ni menampakkan aku buncit la..oh tidak...!!..tengok tu zafirah asal dalam stroller kalau tak tolak dia mesti mengangkat kepala nak bangun..sayang kecik lagi la..mana boleh bangun sendiri...

p/s :- petang ni nak masak aper yer...tade idea nie...hurmm....google google..

cara yang betul cuci tudung fareeda...

Tudung fareeda ni dah ler mahal leceh pulak nak menjaganya...huhu...tapi takpe, bila pakai memang puas hati, sangat sedap okeh..even orang kata tak sesuai ngan bentuk muka atau nampak tua..biar la kan..janji puas hati kan...tapi aku ni sejak dua menjak ni dah jarang pakai tudung fareeda..nak pergi makan kenduri je kot yang selalu aku pakai pun....

Cara cuci tudung fareeda ni bukan aku yang buat eh..aku just kasi link jer...sebab aku rasa cara dia ni adalah yang terbaik...cara nak kekalkan bentuk, warna dan kilauan brooch tudung fareeda..sebelum ni aku main hentam basuh jer....nasib brooch dia tak berkarat..tapi aku tak guna pencuci noor arfa batik tu..sebab tak tau nak beli kat mana..aku just guna pelembut downy dengan dynamo sket,,,

So, pada peminat tudung fareeda, meh follow step step di link bawah ni





Tudung ni dah sampai phuket tau...tehee...(oh..rindu phuket!!)


Dua tudung ni antara yang favourite yang selalu aku sarong..sebab combination kaler dia sangat sweet aku rasa..


Demam fareeda sekarang dah semakin surut sket...tapi kalau ada sale time nak raya ni mesti aku grab punya selai dua..tehee..(aku nampak dah laki aku akan geleng geleng kepala nanti..hihihi)

Wednesday, April 18, 2012

mama doing research for her first solid food

Masa study dulu buat research research ni adalah yang tersangat boring..sebab mata sampai juling mengadap buku dan internet..tingat zaman kat usm..muka masuk paper, buat uji kaji pasal minyak masak yang sudah digunakan untuk menggoreng makanan, diproses semula untuk dijadikan biodiesel bagi kegunaan kenderaan sebagai ganti bahan bakar, tak caye..cer taip nama penuh aku mesti korang jumpa..tehee..hover ko nyah : p... 

But now, buat research untuk my baby pulak..hari ni genap umur zafirah 4 bulan 1 hari..dan ada lagi 2 bulan sebelum dia start dengan solid food dia...wahh...prepare awal awal...buat research mana yang patut dulu...my mom in law suh kasi masa umur 4 bulan...tapi takot la nak kasi lagi sebab nurse pun gtau perut baby boleh terima makanan selain susu start dari 6 bulan...sebenarnya nerbes nak suapkan zafirah..takot la kembung ke hape ke dia nanti..sebab tu la aku prepare biar penuh ilmu di dada awal awal..dah jumpa 3, 4 blog..nanti rajen aku share sini...tapi senang je weh ko taip jer kat encik google 

solid food untuk bayi 6 bulan

berlambak orang share...

Tuesday, April 17, 2012

4 months...

Today Zafirah turns 4 months...


Anak mama cepat cepat membesar tau..nanti boleh teman mama pergi jogging..tehee..(ape kes jogging??)

resepi cucur jagung rangup...


Breakfast pagi nih..act sgt mudah...korang lagi pandai buat...tetapi aku nak jugak share kat sini...wuwuwu..


Bahan bahan :-

@ 2 batang jagung di kikir isinya
@ 1 or 1/2 biji bawang besar di potong dadu
@ 1/4 biji ubi kentang di potong dadu
@ 1 tangkai cili merah (di potong halus)
@ tepung gandum
@ daun bawang (sedikit saje..agak agak ler..)
@ ikan bilis (di gunting/potong pendek pendek..boleh jugak kalau nak tumbuk if ikan bilis tu besar dan pjg)
@ air suam panas secukupnya
@ sedikit garam 

Cara membuatnya

1. Masukkan jagung, bawang, ikan bilis, cili merah, ubi kentang, daun bawang ke dalam bekas dan gaul rata.

2. Kemudian masukkan tepung gandum dan garam..juga di gaul rata.

3. Tuangkan air sedikit demi sedikit sambil kacau adunan sampai sekata...air agak agak yerr...jangan terlebih or terkurang pulak..

4. Panaskan minyak dan goreng sehingga garing.

Selamat mencuba...!!

Monday, April 16, 2012

aktiviti anak beranak di kala weekend

This weekend balik alor setar untuk checkup 4 month zafirah...memang dari mengandungkan dia lagi aku buat check up di klinik kesihatan simpang kuala, alor setar..sebabnya kalo di kedah hari bekerja yakni klinik kerajaan buka hari ahad..so azizi memang cuti hari ahad..dan selalunya weekend kami balik alor setar, so that, boleh la pergi checkup tanpa perlu mengambil cuti atau half day..check up kali ni just timbang berat sahaja tade cucuk cucuk..berat kali ni adalah 6kg..naik 0.5 kilo dari last month..

 Masa ni baru nak bertolak balik, singgah makan dekat kedai makan kulim..alamak lupa nama kedai...tapi nasi goreng dan laicikang dia sangat besshh... 

 Dalam handbag penuh dengan barang zafirah..pampers, botol susu, puting, tuala kecil, headband, hat dia..barang barang mekap mama terpaksa di ketepikan..family first yerr...

 Sekarang ni jari asyik dalam mulut jer dia...



Most of the time bila weekend, macam ni la anak beranak ni..ayah dia sebok main game...kalo tak pun ayah dia setelkan hal hal keja...yg anak pulak asyik dok minta perhatian nak bersembang...pastu nak suh angkat dukung dia..hehe...last last mama dia la jadi mangsa...ayah dia pun layan jugak..tapi mama yang banyak melayan dia..hihiih..

 Tengok...siap depa tangan mintak mama dukung dia..

agugugu...
Related Posts with Thumbnails