Followers

Saturday, January 29, 2011

jangan tunggu lama-lama


Hepi weekend everyone..today i'm going shopping..shop till drop..weee.... =P ..takde la, just shopping barang2 kawen jer..then, nak pegi rumah my sister..dia baru lepas bersalin..baby boy.. Mohd Syameil Irfan..sedapkan nama dia...so total niece and nephew, 5 org dah ler..best kan ada anak buah ramai2 ni..boleh mengusik abes abesan..kekeke... Ha..sebelum terlupa, kepada peminjam PTPTN yang dah dapat surat warning or surat saman ker..nak tau camne korang nak elakkan dari terus di warning dan di beri surat saman..meh ler bertanya pada yang pakar ni..kekeke..wah..macam pengalaman gitu.heee..dan ada yang hairan kepada still dapat 'surat-surat cinta' tu tapi korang dah penah bayar sket cuma tak ikot ptptn punya plan jer..so meh la ajukan soklan pada i..semoga dapat membantu...heee...korang jangan lari dari bayar tau..susah nanti..kang tak leh pegi oversea,,paling takot nanti korang di ishtihar muflis...haiyooo...haa..gitu..sebenarnya cara dia korang perlu bayar jumlah tunggakkan, then bincang dengan pihak PTPTN berapa yang perlu di bayar every month.and jgn skip okay..then, kena la tahu every month brapa bunga yang di-caj, so korang tahu berapa banyak yang di bayar tu di potong untuk duit pinjaman..bunga pinjaman aku banyak woo woo woo..pinjaman aku pun banyakkkk...sebab tu even aku dah bayar sket still jugak dapat 'surat cinta' hmmm...insyaAllah pada umur 36 atau 37 tahun nanti bebas la aku dari hutang-hutang ni.lama lagi kan...dulu masa belajar sedap2 guna..sekarang masanya untuk membayar la kan..(pengajaran untuk diri sendiri =P ) ..usah di selebungi hidupmu dengan HUTANG..huhuhu..

 Shopping kat hari-hari ok wat...mudah di hari cantik di hati..ecehhh...


Muka dah ceria sebab dah tak dapat surat 'surat cinta' dah..insyaAllah...heee

Friday, January 21, 2011

simple makeup day-out

All you need are:
Concealer (to cover eye bag and redness around the nose) - mine is Elianto
Press powder - mine is Pixy in colour Natural Beige
Brush for press powder - mine is Elf Powder Brush
Bronzer (for shading the nose) - mine is In to It (forget the colour =P)
Blusher - mine is Avon (forget the colour =P)
Mascara - mine is Maybeline Cat Eyes Mascara
Eye Liner - Mary Kay in black
Two liptick - both from Rimmel , nude and pink blush in colour
All were keep inside the Dior pink cosmetic bag...easy to carry along whenever go out and need to touch up.

 
For face..actually, this is my face routine..after wash the face..i'll apply the eye cream, from Biosence..follow by Loreal Day Cream..and last is sunblock spf-50 by neutrogena..Spf-50 should be enough for our whether, so hot out there, rite??!!..

Hihihi..demam ker..speaking london pulak.mekap ni adalah the very simple and light one..black head pun tak menutup sepenuhnya, because aku tak pakai faundation, sbb kalo ber'foundation, terasa dah tebal mekap nyer oii...make up yang di pakai selalu pun murah-murah saja..gambar di atas kelihatan mulus lagi..lets check below picas..
Hahaha...yang ni memang terserlah bintik hitam..since sek menengah aku dah naik bintik2 hitam tu..dah macam2 produk guna, tapi still tak hilang2 jugak..tapi agak berkurang la sedikit skrg ni..sejak aku amalkan scrub dari ST Ives tu twice a week...dulu memang tak suka, benci sgt..but now..terima seadanya..i'm happy with that :)

pagi di Penang bridge


Susah nak dapat keadaan yang tenang macam ni kat jambatan..weekend pepagi je boleh lihat macam ni..selalunyer berpusu-pusu kederaan keluar masuk..enjoy the panorama kay :)

 










Sebagai penghuni di Pulau Pinang, kami menunggu jambatan kedua siap..lagi mengurangkan kesesakan di laluan ni..entah bila la nak siap eh..

aktiviti cuti thaipussam

Apa korang buat semalam..takkan berpusu-pusu ke batu cave kot??!!..kekeke..semalam memang bosan tahap tenuk..tak tau apa nak buat..then, end up, keluar beli beberapa majalah..dan selak-selak, baca-baca, berulang-ulang sampai pengsang..oh..sorii..tak la pengsang..drama je lebih..

Oh..this magazine is newbie in my collection..oh oh oh..mengidam-idam interior design idaman..in future, we planned to have some old style design more like vintage, off white furniture and mix with modern design..wahh..kemain lagi..menikah pun belom..dah pasang angan2..berangan tu tak salah kan kan kan.. =P

 

Instead of surt from the net, magazine is one of major refference to achieve our dream house..heee :) -mengada

muncung itik - mengada lagi..grrr

majalah wajib..rapi..Eh pulak terkadang terasa nak usha2 barang baru beli...

Sunday, January 16, 2011

katakan TIDAK kepada beg plastik

Hey hey you you..don't forget to bring your reusable bag whenever u go out..save the environment..Wahh..berkempen sakan, lepas ni leh menyombong kat mana-mana kaunter, 'ok, takpe, i ada plastik bag sendiri'..hihiihi..aku beli this reusable bag kat Watson berharga rm5.90 if tak salah....ia sangat kecil dan sangat ringgan...takde effect (berat) pun kalo membawanya, taruh dalam pocket seluar boleh jugak..



Real design of it..corak dia macam selimut pun ada..kekeke..

Thursday, January 13, 2011

Update on my wedding preparation - VI

Orang kata orang yang bakal naik pelamin ni perasaan dia berdebar-debar, tapi aku pulak tade apa-apa perasaan pun, dalam kepala dalam minggu ni asyik memikir keja-keja yang tak settle-settle berlambak kat opis nuh..tadi pun mulanya nak siapkan cepat dan balik awal, tapi tak termampu dek badan, sebab ada meeting lagi, so terpaksa la stay back balik lewat tadi..Mungkin lambat lagi kot, sebab tu aku belom terasa apa2 lagi, masalahnya aku risau sebab aku tade perasaan risau atau bimbang atau seangkatan dengannya sebab banyak benda yang aku belom settle lagi..hehehehe..korang faham tak apa maksud aku..hihihi..sekarang aku cuba build perasaan risau dengan me'list-down'kan benda-benda belom di selesaikan..semoga aku cepat risau dan cuba selesaikan semuanya secepat mungkin..hihihi..meh nak update apa yang dah aku dah buat last week...sebelum tu aku listkan benda-benda yang dah di settle dan belom..update dari entry lepas

  • Segala prosedur kahwin - borang kawen side azizi dan aku dah isi, tok imam kawasan rumah azizi pun dah cop pengesahan, sekarang tgh tunggu abah aku kasi kat tok imam belah aku pulak, untuk tetapkan tarikh dan masa akad nikah, maybe abah aku bgtau akan ada interview sebab aku ngan azizi dari mukim yang berlainan, walaupun kami satu daerah. Hiv test, selesai
  • Doorgift - masa pegi AtuZ haritu semua kelengkapan packaging untuk doorgift dah beli, kami (aku, mak dan kakak) dah decide taknak ada VIP ker, VVIP doorgift ker, semua sama ja..maybe berbeza dengan orang tua dan kanak2, packaging doorgift yg dibeli adalah paper bag corak bunga2, dapat diskaun gila2 weh...., yang menariknya time tu kalo kita beli banyak-banyak dapat diskaun 20%..wa wa weee..yang aku pegi sebelum ni dapat 5% jer kalo ahli..mula-mula ingat nak beli yang white paper bag tu, tapi ingat2 balik, byk pula la kejanya nanti, nak mencari riben la..dengan tag terima kaseh lagi..so, paper bag ni aku rasa lebih murah, sumbat je brg makanan masuk dalam tu..dan untuk kanak2 pula, maybe akan di beri gula2 dalam uncang..dan isian untuk paper bag adalah berupa makanan..yang ni tak cari lagi, mak aku cakap dia nak survey kat area pekan alor setar, sedara aku cakap murah-murah kat sana...bunga telur pula seperti dirancangkan sebelum ni ada 500 pcs, 250pcs untuk di cucuk di pokok bunga telur, 250 pcs lagi dalam kotak..

  • Pre-Wedding -Belom decide date, maybe dalam bulan 2 nanti..

  • Kad Kahwin - akan di tempah dalam minggu depan, kata org kedai tu dalam 2 minggu siap, harap-harap tade la delay-delay kan..nak pos ke kawan2 lagi..

  • Barang-barang hantaran -tinggal sejadah dan tafsir untuk azizi belom di cari lagi..serta barang makanan yang lain..

  • Hiasan barang hantaran -Dah beli semua kelengkapan kat AtuZ tu..tinggal nak menghias saja..semua tu di serahkan pada my sister..hihihi
Rasanya macam ada lagi ni benda yang tak de dalam list ni..nanti la aku pk..sekarang tengah blank...grrrr...



Kat dalam gudang AtuZ tu..hihi..bukan satu trolley ni, lima trolley barang yang aku beli..hahaha..duit mengalir dengan laju..tapi jgn terkejut kat kedai ni bukan aku saja yang beli banyak-banyak, ramai lagi pelanggan yang beli lagi banyak, memang orang suka memborong sakan la kat sini..tambah2 time tu time sale..




Ni dah dekat tepi pantai, dah nak balik dah ni..singgah sini kejap..orang panggil tepi pantai seagate..sebab ada kilang seagate kat situ..walaupun banyak lagi kilang kat situ, aku pun pelik kenapa seagate yang menjadi pilihan..hihhi










Jemput makan...





Laksa yang menjadi idaman..dan di rindu bila berjauhan..hhihi..


List barang yang di beli..hahaha..first time aku shopping banyak barang macam ni..tapi memang berbaloi..banyak diskaun time ni..dan duit pun mengalir dengan lajunya..adehhh =(

tiada title

Mengantoknya pagi ni..baru lepas breakfast mee goreng, teh o panas dengan donut seketol, dan hasilnya sekarang ni mengantok la sangat, tapi banyak kerja..banyak request masuk hari ni, dah tentu kena stay back balik lewat harini, adehhh..taknak la, nak siapkan jugak..malas la nak balik lewat..gambar di bawah masa last week, keluar pergi tesco extra survey, kacang, coklat, gula-gula untuk di buat sebagai doorgift, tapi bila survey-survey kat situ tak banyak pun pilihan yang ada...



Masa ni terjumpa white paper bag, kan sekarang ni banyak orang buat sebagai packaging untuk doorgift, survey harga dia rasanya lebih murah dari yang di jual online..so sesiapa tengah mencari white paper bag ni boleh beli dekat Tesco Extra..

Tade isi sangat entry kali ni..cuma nak bagitau aku sangat mengantok sekarang nih..huhuhu..so, ni la salah satu nak ilangkan rasa mengantok, moh ler melawat jiran-jiran jauh dan dekat..ayuhh...!!

Wednesday, January 12, 2011

MAC brow set liner

Ini adalah hasil terpengaruh dengan CPM Honey Nurhaliza, siapa yang kenal dia, rasanya semua yang aktif berblog ni kenal dia kan, cantik kan dia, isteri solehah gitu..dia kan selalu suggest untuk orang yang tidak mencukur bulu kening untuk beli benda alah ni..so, aku apa lagi, kalo bab barang mekap ni memang tak ketinggalan punya..kekeke..beli ni masa sebelum hari bertunang aritu, so masa bertunang tu sempat la pakai kan..memang berkesan dan memberi effect bulu kening yg terbentuk dan lebat tapi tidak terlalu merubah bentuk wajah..so, macam biasa la kalo nak membeli apa-apa mesti la aku buat research dulu, takot la kang terbeli menyesal pulak...bab bab ni rajen pulak kan aku buat research..kalo time study kat USM dulu..jangan harap la..asyik nak tido saja..kekeke...then, from the reviews yang aku dapati colour yang sesuai untuk orang asian adalah code colour girl-boy, tapi aku rasa colour ni sesuai untuk yang berkulit cerah la, tapi yang berkulit gelap or sawo matang sket tu aku rasa sesuai pilih kaler yang lebih gelap dari colour girl-boy ni..


Masa beli tu aku beli sekali dengan glue for fake lashes..masa tengok kat review forum or blog2 lain, harga dia RM30 sahaja..tapi sekali tengok kat situ RM40 pulak..tak aci tak aci..aku beli online pun takpa..kedekut gila ini perempuan..hhihihi..




Ni la bentuk berus dia, senang je nak pakai, just apply mengikit garisan bulu kening kita dan bentukan dia seolah-olah bentuk kening orang yang mencukur bulu kening tapi sebenarnya tidak..harga dia lebih kurang rm60++..ala, lupa lak the exact price..jangan lupa dapatkannya di kaunter MAC berdekatan yer..eceh promote pulak...


 
Ni contoh gambar kening selepas pemakaian MAC brow set liner tersebut..masa ni aku apply sket jer..cukup la sekadar nak bentuk dan lebatkan kening ku yang ciput itu..huhuhu

HIV test - done..!!

Semalam aku apply half-day leave sebab nak pergi buat HIV-Test kat klinik kesihatan bayan baru, kena byr seringgit sahaja.Oleh sebab klinik ni buka time office hour so terpaksa la apply 2nd half-day leave...Kepada mereka yang akan berkahwin, or tgh ada plan ke arah itu, bagi yang tidak tahu lagi, meh nak kasi tahu yang HIV-Test hanya boleh di buat di klinik-klinik kesihatan kerajaan..klinik swasta tidak dibolehkan, atau keputusan ujian anda tidak laku atau tidak sah untuk digunakan sebagai salah satu certificate untuk berkahwin..kejap je test ni, dalam masa 15min dah dapat keputusan..tapi nak menunggu giliran di panggil tu yang lama..pegi pukol 1.45ptg sampai nak dekat pukol 4 baru selesai...orang sangat la ramai..

 
Aii cik abg kol sape tue?


Bosan menunggu, masa ni kena tunggu kat luar sebab klinik tak bukak lagi sbb belom pkol 2 kami dah sampai situ..hihi..sampai awal pun balik lewat jugak..hurmmm...


Booohh...

Muka togel, tanpa secalit mekap, sekarang tengah tanam dalam diri dah tak nak calit mekap teruk-teruk dekat muka ni haa..hihihi..selalunya tiap2 pagi sebelum pegi keja lepas tepek bedak mesti nak pakai blusher pink2 la, lipstik, lipgloss segala mak nenek, gedik gitu..sekarang tamo pakai pape dah, hanya krim muka dengan bedek tepek pixy jerr..konon ada org petua nak bagi muka berseri2 naik pelamin nanti..ye la tu kan..tapi betol jugak..untuk mengelak sebarang benda asing yang tak di undang bertumbuh di muka nanti kan..sebenarnya petua orang dulu2 tu yang lebih penting dan berkesan kan..HIV test selesai...lega....!!.. dan selepas ni dengan persediaan yang lain pulak..lepas ni update aku berkisar tentang kawen je la kan...

hepi besday Azizi...


Bersiap untuk keluar menyambut hari kelahiran tunang tersayang, kami (aku & kakak azizi) keluar lepas magrib, tunggu azizi di Quensbay Mall..



Muka hepi si beday boy..boy lagi ker, lelaki dewasa dah..Dah masuk 26 pun, aku jer yang muda lagi, baru jer masuk 25..hehehe



Alamak, tahun ni takde kek harijadi..sorri dear...tahun depan pulak eh..heee

 
Yummy...aku tak berapa berselera sangat kalo makan kat TGI-Friday ni..tekak org melayu cam gini la..

Happy besday syg..semoga panjang umur, murah rezeki dengan bertambah2 gaji, boleh la aku nak paw byk2 sket..kekeke...Kamu adalah teristimewa dalam hidup saya..*jiwang sket* =P
Related Posts with Thumbnails