Followers

Monday, August 23, 2010

Tips how to clean the brushes

Bagi mereka yang selalu menggunakan brush untuk aplikasi mekap pada wajah, pastikan yer di cuci selalu..kalo anda sayangkan kesuci murnian kulit wajah anda..seharusnya anda peka dengan kebersihan berus2 yang selalu anda digunakan tu....bagi aku, tiga minggu sekali rasanya dah okay (sepatotnya seminggu or dua minggu sekali..tehee) untuk pastikan berus tu sentiasa bersih..tambahan pulak concealer dan powder brush..almost everyday aku guna..

The things that you need, baby shampoo (it really soft to the baby, so it's same applied to our brushes too)-optional-sometime people use brush cleaner, a towel,make sure it is clean, and one bowl of water..

Then, titiskan seberapa banyak secukup rasa la..hihi..baby shampoo ke dalam bekas air tu..then masukkan kesemua brush jika boleh sumbat la..bagi aku, sumbat je semua..


If necessary, ulang ler sekali or dua kali lagi..biar kotoron or sisa2 yang melekat tu benar2 hilang dalam pandangan..hihi..

Bagi concealer brush pulak, aku rendam berasingan, sebabnya sisa2 bahan makeup (concealer) pada brush tu lebih pekat berbanding brush yang lain..


Tengok..sekali rendam dan kocak2 sket..dah bertukar warna air tu..

Kemudian..bilas di bawah pancuran air sinki sehingga bersih...sehingga hilang segala sisa2 pada brush tu..

Ambil tuala dan lap/kesatkan air dia sampai takde air yang bakal menitis nanti..(ayat tah pape la..hikss)


If ada sarung plastik camtu, leh la sarungkan balik, supaya berus nyer kekal pada bentuk asal, kalo nak yang bebetul punya korang leh dapatkan 'the brush guard'..ada jual kat lowyat.net nuh...


Then, keringkan..gantungkan dia macam kat atas..ha..petua ni aku dapat dari michelle phan (the very2 famous makeup artis kat you tube nuh)..setuju dengan pendapat dia, if kita just keringkan dengan cara tegakkan dalam gelas or baringkan dia nanti air basuhan tu akan masuk ke dalam batang berus tu, then lama kelamaan akan merosakkan gam dalam tu..so, bulu berus tu pun senang ler tertanggal.dah tak leh guna pulak kan...so, dengan cara gantung macam kat atas tu, air basuhan akan terus jatuh mengikut graviti..tahu tak cam ne aku gantungkan semua tu....macam gantung baju la..hihihik..
:
:
:
Tada...
:
:
:
:
V

hehehe...

pemergianmu di bulan mulia..

Pada bulan ramadhan ni aku kehilangan satu-satunya nenek yang masih ada...Allahyarham Hajjah Asa binti Hanafiah..Semoga rohnya dicucuri Allah S.W.T dan di tempatkan dikalangan orang-orang yang beriman...

Al-Fatihah...




p/s --> baru lepas berbuka laksa, murtabak goreng dan air soya..simple je kan..aku dah tade tok or nenek, kedua2 belah dah tade, cucu yatim piatu..leh gak kan cam tu
Related Posts with Thumbnails