Followers

Sunday, October 17, 2010

Update on my wedding preparation - II



(Iklan jap..sape nak beli shawl printed macam design yang aku pakai ni..meh ler menjenguk kat online blogshop nih..kena cepat2 book tau..kalo tak cepat je abeh, orang lain dah book dulu..design shawl dia semua cantik2 tau..bekenan sangat, seller dia pun peramah (thru sms), tu yang rasa nak beli lagi tuh..tapi sekarang tgh budget..so kena kawal nafsu sket..)

Semalam adalah sabtu, wiken adalah hari dating..wee..tapi kali ni, tak dapat la berjalan makan angin melepak buang masa sembang itu ini, sebab nyer time wiken ni la, masa untuk aku dan azizi cari kelengkapan untuk engagement dan wedding kami nanti..Dah ler sekarang ni dalam sebulan ada la dalam 2 kali dapat jumpa/dating dengan azizi, sebab sebelum ni dia keja normal/office hour, tapi sekarang dah kena masuk shift, sebab technician bawah dia ramai dah berenti..adeh..tak suka..tak suka..nak dia masuk normal balik, nak buat macam mana kan, dah arahan dari boss..cepat2 la technician baru bawah dia masuk..so, dapat la dia keja normal/office hour semula..tapi fikir2 balik, azizi pun dah explain kat aku, bagus sebenarnya dia masuk shift sekarang, bila masuk shift, gaji pun masyukk sket, dapat elaun shift, O.T dan sbgainya..kan nak kawen, so kena la kumpul duit lebih sket..so, bersabar je la.. tapi sangat tak best, dating pun asyik on-call jer kadang2 tu..tapi takpe la, nak buat macam mana keja kan..So, disebabkan dalam sebulan ada la dua kali dapat jumpa azizi, tu pun kalo tak balik kampung, kalo tak, sebulan sekali jer..huhu..kay kay..dah la..melalut pula..berbalik pada sabtu semalam..

Mula-mula plan nak ajak my sister carikan barang2 untuk hantaran bertunang nanti, nak ajak dia ke AtoZ, dah banyak entri kan aku mention pasal AtoZ nih..hihi..tapi, last2 tak jadi, kerana ada benda yang dapat di elakkan, so, plan pun bertukar..backup plan adalah mencari cincin tunang, cadangnya nak cari kat Habib Jewelery di georgetown area town dekat jalan di masjid kapitan, sebelum ni dah tengok dah kat Habib di Quensbay, tapi tade banyak collection dan tade yang berkenan pun..Apapun mesti kena isi minyak perot dulu..kekeke..kat mana tu..kalo dah sampai area town mesti la pekena nasi kandar tajuddin husin dulu..aummm..


 Sekitar jalan di little india...on the way ke nasi kandar tajuddin hussin.

Hi abang berbaju pink..!!

Then, lepas makan kami pegi la ke kedai Habib, ada yang berkenan, tapi dalam hati still nak tengok pattern lain pulak, banyak songgeh kan, tup-tup terdetik dalam hati, eh eh, kat Gurney pun ada kedai Habib kan, so pujuk2 azizi ke Gurney Plaza pulak..kekeke..boleh round2 kat sana cuci mata..hihi..then, bila kat kedai Habib sana terus ada cincin yang berkenan..tapi malangnya..tade saiz..jari aku ni kecik sangat, size 8 jer..adehh..so, kena tempah dulu, then, tunggu sebulan nanti baru ambik..nasib la pegi cari cincin awal, kalo tak...adeh..kesian kat aku kan..jari kecik saiz tade pulak..cincin ape yang aku beli tu..cincin biasa jer, dah kata bertunang, mesti la pattern 'belah rotan' orang tua2 cakap..'dasyatkan sekarang si pemakai yang mencari cincin sendiri, selalunya mak bapak lelaki yang cari'..sekarang ni keja mudah, mak ayah azizi pun tak berapa sehat sekarang ni, so, tak nak la menganggu diorang, mana yang boleh kami buat sendiri tu, kami cari la sendiri kan...cincin bertunang pun dah setel..baju bertunang pulak...


 (Ni pun di sekitar Little India Street)


Aritu kan ada mention aku penah tengok2 kain lace kat Jekel di Alor Setar, tapi tade yang berkenan, design pun macam lama jer..maybe stok2 yang ada kat situ yang lama-lama kot..ntah ler..tapi kat kl banyak kan..penah ritu aku pegi Jekel kat jalan tar tu..cantik2 kan..Mak aku penah gtau yang kat Kamdar pun ada corak kain lace yang cantik2, so apa lagi, aku ajak la azizi ke Kamdar di Bukit Jambul pulak..kekeke..


 (Muka dah sememeh..sebab tade yang bekenan lagi =P)



(Aksi Makcik Nor yang cerewet memilih kain..tehee.. ^_^ )

Masa ni agak hampar..sebab tade yang berkenan..semua macam liplap-liplap penuh labuci, kerawang..kalo boleh nak yang simple saja..lagi pun kalo yang simple ni, nanti lepas tunang pun still boleh pakai baju tu kan..

 (Hehehe..tengok azizi kat belakang dah bosan tunggu aku pilih kain..huhu..kesian dia..)


Dan akhirnya, jumpa jugak, ada less 10% lak tu..hepi-hepi..tak perlu susah2 pk nak cari kat kedai kain lain pulak kan..so, nak reveal la color dia adalah light peach..

Sedikit summary untuk my engagement preparation ni, and the list are:-
  1. baju tunang & tempahan - settle already, dah pegi tempah kat autie, yang tinggal kat area rumah sewa aku jugak..And, harga upah, adalah sangat murah, kurang dari apa yang aku budget sebelum ni..wah, sudah jimat di situ...akan di siapkan dan di ambil pada 10hb Nov nanti, design baju adalah baju kurung moden..simple and hopefully it's nice kan..
  2. cincin tunang - settle, tunggu lagi sebulan nak pegi ambik..
  3. dulang hantaran & lapik dulang hantaran - pinjam dari my colleague, kaler nyer adalah white/silver.
  4. doorgift (isian)- dah order dari my colleague jugak..mula2 plan taknak buat, pk pk balik, ada jugak sumthing nak dibawa balik oleh org yang datang masa my engagement nanti kan, lagipun dah decide tade mini-pelamin bagai, so sudah jimat di situ, duit yang di saving tu, boleh la beli doorgift sket2 kan..
  5. packaging for doorgift - belom settle lagi, tgh deal ngan sorang seller dari online blogshop ni, tak decide lagi nak ambik yang mana, senang kan sekarang, semuanya di hujung jari.. 

9 comments:

asma liyana said...

wheeeaaaa dah nak kawen maken cun lak kak nor.. hehehee... :)) rindu2 nk gosip.. :(

nurulfaridah said...

kak nor da nak kawen la..ptot la b'seri2 je muke..ida tumpang hepy.. :)

hajarus said...

baca citer haizan wat preparation tuk kawin ni teringat time nak kawin dulu... camni la merata2 survey... selagi xde yg kenan selagi tu la dok pusing.. hehehe...

anyway keciknyer jari haizan saiz 8 jer... sure orgnyer pun kecik molek jer kan...

Softtouch [Hanim] said...

wa..dah byk jgk preparation yg nor buat..ni mesti lawa n cntik nor nnti..skrg senang..semua main online jer..

~ceRRy beRRy~ said...

light peach? mst cantik nih..
eeee.. x sabar nk tgk! ;)

annfrendly said...

ciannye nor..
tangah dating2 pun diganggu yer..
moga cepat la dapat techician yang ganti. nanti boleh dating dengan aman :D

bab2 memilih ni memang kena mik masa.. maklumlah.. rambang mata tengok kain banyak2.. payah nak buat pilihan...

mesti cantik cincin tunang kan..
tu yang sanggup tempah walaupun tade saiz tu ;)

Zura said...

semoga sume berjalan lancar...:D

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

woooweee... dh nk kawen ekkk..
tahniah darls... i tumpang gumbira tawww!!!patut la berseri2..
heheh, rahsia bakal pengantin tu.. awww!
darls, pas kawen ni jgn lupa blog yep..
i loike ble ur review all product yg u dh terai.. hihihihi..

mrs shaifull said...

adik yg comel, dah lama akak x dtg melawat kat sini, sekali dtg dah nak kawen adik comel ni, congrats, apa2 pun, take care k :)

Related Posts with Thumbnails