Followers

Monday, August 23, 2010

Tips how to clean the brushes

Bagi mereka yang selalu menggunakan brush untuk aplikasi mekap pada wajah, pastikan yer di cuci selalu..kalo anda sayangkan kesuci murnian kulit wajah anda..seharusnya anda peka dengan kebersihan berus2 yang selalu anda digunakan tu....bagi aku, tiga minggu sekali rasanya dah okay (sepatotnya seminggu or dua minggu sekali..tehee) untuk pastikan berus tu sentiasa bersih..tambahan pulak concealer dan powder brush..almost everyday aku guna..

The things that you need, baby shampoo (it really soft to the baby, so it's same applied to our brushes too)-optional-sometime people use brush cleaner, a towel,make sure it is clean, and one bowl of water..

Then, titiskan seberapa banyak secukup rasa la..hihi..baby shampoo ke dalam bekas air tu..then masukkan kesemua brush jika boleh sumbat la..bagi aku, sumbat je semua..


If necessary, ulang ler sekali or dua kali lagi..biar kotoron or sisa2 yang melekat tu benar2 hilang dalam pandangan..hihi..

Bagi concealer brush pulak, aku rendam berasingan, sebabnya sisa2 bahan makeup (concealer) pada brush tu lebih pekat berbanding brush yang lain..


Tengok..sekali rendam dan kocak2 sket..dah bertukar warna air tu..

Kemudian..bilas di bawah pancuran air sinki sehingga bersih...sehingga hilang segala sisa2 pada brush tu..

Ambil tuala dan lap/kesatkan air dia sampai takde air yang bakal menitis nanti..(ayat tah pape la..hikss)


If ada sarung plastik camtu, leh la sarungkan balik, supaya berus nyer kekal pada bentuk asal, kalo nak yang bebetul punya korang leh dapatkan 'the brush guard'..ada jual kat lowyat.net nuh...


Then, keringkan..gantungkan dia macam kat atas..ha..petua ni aku dapat dari michelle phan (the very2 famous makeup artis kat you tube nuh)..setuju dengan pendapat dia, if kita just keringkan dengan cara tegakkan dalam gelas or baringkan dia nanti air basuhan tu akan masuk ke dalam batang berus tu, then lama kelamaan akan merosakkan gam dalam tu..so, bulu berus tu pun senang ler tertanggal.dah tak leh guna pulak kan...so, dengan cara gantung macam kat atas tu, air basuhan akan terus jatuh mengikut graviti..tahu tak cam ne aku gantungkan semua tu....macam gantung baju la..hihihik..
:
:
:
Tada...
:
:
:
:
V

hehehe...

8 comments:

~ceRRy beRRy~ said...

wahhh...
menjaga betul ek brush2 tuh...

mcm gantung baju..
comel! ;)

annfrendly said...

waaa.. banyaknye berus nor..
bagus entry ni..
selama ni baru ann taw..
ann dah basuh brush mekap dengan cara yang salah..
patutlah brush ann dah lari alignmentnya...
rupanya ann tak tau kena sarung balik plastik yang cover tu..
sekarang dah tau dah..
thanx a lot ye nor :)

Ena said...

owh.. camtu yeh!..

thanks ye nor.. ;D

norhaizan said...

ifa,
hihihi..comel je kan gantung2 camtu..

ann,
hihi..aha la ann, kena pakai sarung camtu, baru la bentuk dia kembali kepada asal..

kak ena,
yer..yer..welcome dear..

Softtouch [Hanim] said...

bagus petua nor tu..akak mmg lgsung xde brush tau..he he he..
ni kalu nor nk jd mak andam ni dah boleh nie...:)

Zura said...

berus pun boleh ampai erk..tp nice info...

AngahSayang2314 said...

hehehe nor nampak dah macam jual brush lak hehehe ... apa2 pun thanks for info

PrimoChic.com said...

very creative. bole ikut cara u pula.. :)

Related Posts with Thumbnails