Followers

Thursday, July 8, 2010

Makeup collection in middle 2009 till 2010


Konon-konon dah tidak mahu menambah collection lagi dalam tahun ni, tu yang entry title letak 2010 tu..hihi..yer yer..dengan ini saya berjanji tidak membeli or terbeli or sengaja beli barang-barang mekap lagi...dengan semangat nak kumpul duit untuk kawin nanti, so dengan itu mengishtiharkan aktiviti membeli brg2 mekap akan di jalankan semula pada tahun hadapan...so, ada dalam enam or tujuh bulan berpuasa membeli barang mekap..hihi..lepas tu mula la terpikir2 nak beli mekap MAC pulak ni,huahuahua..money money money come to me come to me..hahah...kang kena marah dengan azizi..dah la apa2 barang yang aku beli then dia dapat tahu mula la dia tanya brg aku yang aku beli tu, kalo dia dapat tahu benda tu brg mekap mula la kena ceramah free..huhu..


Apa2 pun jamu muka busuk ni dulu..tehee..muka lepas balik keja..







'Oh..i tidak sanggup..'..haha


ok..ok..enuf..byk dh kot gambar sendiri..repeat plak tu..hihi


Kalo tak entry pasai mekap mmg tak sah kan..blog ni mmg dipenuhi perihal mekap je kan..hihi..
Last time ada org request untuk entry brg2 mekap yg aku dok collect ni..Lupa lak aku nama dia, tak larat nak godek2 entry lama satu persatu..so..here we go..ni la hasil selama ni..nampak la ke mana duit gaji mengalir.. tak la banyak sangat, orang lain lagi byk lagi...brg2 pun affordable, mampu pakai..tak de la cap2 yg branded2 semua, yang ada semua murah murah biasa biasa saja..

Semua mekap staff tersimpan elok dalam bekas2 tu..mudah di capai dan disimpan..aku letak semua tu atas my dressing table..


oh my 120 pallete eyeshadow..sering di bawa kemana2..senang, semua kaler ada..


Barisan 4 kaler di atas yang selalu diguna...grey kaler untuk buat smokey eyes..and yang black tu sekarang aku selalu guna untuk gantikan eyeliner, just guna small angled brushes ngan black eyeshadow tu,then line jer kat upper line eyes,yg lower line eyes pula aku line guna grey kaler..so..aku dah jimatkan penggunaan liquid eyeliner..yea yea..sudah jimat di situ, then nak line pun lebih cepat dan mudah..if korang nak tau camne aku line'kan aku leh wat tutorial, aku kan rajen buat tutorial mekap..keh3..


The brush collection
Face brush, blush brush and foundation brush..from elianto, elf and faceshop


eyeshadow and brow brush..also from elianto, faceshop, elf and unbranded..hihi
Lips brush, lebih mudah, tahan lama and rata bila tepek listick di bibir guna brush..from unbranded items 


Lip colour collection


Lips pallete..from cosway and elianto..


Lipstick, variety colour...pink, red, red-brown, light-pink, nude..from cosway, nyx, maybeline,loreal and tak ingat dah jenama dia..hee


Lipgloss..nyx,avon,maybeline,lipice-metheleteom and elianto


Lip balm...bodyshop(daily used) and lip ice


And mekap stuff yang lain pulak tersimpan mengikut kategori dalam plastick tray ni..


First tray..more to face items..


Kryolan foundation, sponge, concealer, maybeline concealer, urban decay eye primer, press powder-miyami, pixy, maybeline and shapener..


Second tray is all based on eye items


False lashes..aumm..and the glue..


The eyeliners..from avon, nyx, elianto, lancome, revlon and unbranded..


Mascara..maybeline, cat-eye mascara-all time fav..tehee..and silky girl..


White eye-liner..function utk besarkan bijik mata..hihi...nyx, revlon and ZA


The next tray contains blushes and bronzers...
Blushes..from elf, unbranded, maybeline and avon..


dual-blush and bronzer..from elf..


Bronzer..from elf, silkygirl and in2it..sangat penting bila nak bg ilusi pipi yang kurus..tehee..suka.suka..


Last tray..all the eyeshadows..


from cosway, unbranded, elianto, ZA, avon, maybeline and silky girl..


ok..finish..brg2 mekap akan dikumpul pada tahun depan pula..hihi..tu pun kalo masih ada keinginan dan ada pitih nya ya..hihi..
Satu benda yang leceh kena guna and kena beli selalu kalo dah abeh, iaitu mekap remover..even pegi keja tiap2 hari aku jus apply lipstik, concealer, blusher and press powder saja pun still kena guna benda alah ni untuk remove semua mekap di muka.kerana rasa lebih yakin yang semua mekap dah diremove sblm guna cleanser....baby-oil tu incase kalo apply mascara or any mekap product yang waterproff..tp kalo guna fasio tu pun dah blh tanggal jugak, tp aku tetap yakin dengan keberkesanan baby-oil..hihi..all time fav remover is fasio-point mekap remover, lembut saja product dia..


Just nak kongsi beberapa mekap stuff yang selalu aku guna almost everyday..
Press powder yang diguna bersama face-brush from elf studio collection..wahh..sangat lembut tau bulu dia...best bangat bila sapu2 kat muka..brush dia jenis rata,senang nk apply all over face area..mmg fully coverage dan rata la..mmg high-ly recommended pada uols semua (over mak nyah..)..dan pulak tu boleh jimat2 penggunaan press powder kita...


Dan satu lagi...foundation/concealer brush dari faceshop serta concealer dari maybeline...memang dah tak perlu liquid foundation dah...just apply concealer sekitar mata, tepi hidung and tepi bibir serta cover jerawat mana yang patot..guna bersama brush tu...sapu elok2...then tepek press powder yang kat atas tu..


p/s --> lama dah tak entry mekap tutorial kan..non-ado idea..huu

9 comments:

hajarus said...

wow... banyaknyer collection makeup haizan... ;d

annfrendly said...

wow.. banyak betol.. seronok tengok mekap nor.. macam2 kaler...

mekap tutorial yer..
ann nak request nie..
boleh tak nor wat tutorial mekap yang tan @ bronze..
ann suke mekap camtu..
heheh tapi sales assistant selalu tak bagi ann beli kaler tan..
tapi seyes sukelah mekap yang nampak tan..

eLLa said...

banyak nyer..
jeles..

nurulfaridah said...

aaaa..byk nye make up..geram2! :D

AngahSayang2314 said...

wow banyak sunggah nor punya barang makeup kan??? bagus2 angah nie kalau nak makeup kena tengok mood baru bole.. kena malas ermmm langsung tak ada makeup

ada pertua tak macam mana nak hilang jeragat???

Softtouch [Hanim] said...

complete dik brg makeup..dah boleh jd mak andam dah...beza sungguh ngan akak punya..

norhaizan said...

hajar,
hihi...tak la byk sgt hajar..biasa2 jer..

ann,
aha..mmg pun sronok kan mekap2..
owh yeke, yg suka mekap yg nmpak tan eh..nor pun tak tau la sgt nak mekap nmpak tan ni..tapi rasanya guna bronzer kaler tan la kot untuk mekap mcm tu..ok, takpe, nnti kelapangan nor buatkan eh..

ella,
hihi..biasa2 jer..tak byk pun..

ida,
nyum2..tehee..

angah,
tak la byk mana pun angah, biasa2 je..yeke, takpe, kalo natural lagi cantik kan..
petua plg mudah pakai concealer..hihi..tade la, tu untuk cover jer...nor pun hadapi masalah yg sama...smpai sekarang tade solusinyer..huk2

kak hanim,
mak andam lagi byk kak..hihi...nor punya sket je..habuan mekap sendiri..huhu

~ceRRy beRRy~ said...

perghhhh......

byk gila! dh mcm mak andam nih!
nnti nk tempah utk jd mak andam boleh??

Zura said...

mak ai byknye...

Related Posts with Thumbnails