Followers

Tuesday, March 23, 2010

i need make up....(simple night out)..



              before                                                                            after
From the picture above you can see why I need makeup so much..big different rite?..face without makeup and face with makeup on it.
The pic before makeup quite blurr, I make it blurr cause I dun want you guys see the real / actual face of mine..kihkihkih..ceh, tetiba mat salleh pulak..hihi..bila gambar tu dah di blurr'kan tak dapat la tengok dengan jelas segala bintik hitam dan parut marut yang aku ada..huhu..
So, as usual let begin with my routine makeup on night out..simple sajork..
Firstly, after applied my face routine, I used my faundation which is Kryolan TV Stick, I only applied around my eyes, to cover my eye bag, dark circle, around nose to reduce the redness on both side of my nose and at the side of my mouth. Then, blend it by using tringle sponge.

Then, using Pixy face powder, buat sapuan pada seluruh muka..make sure you cover all area..baru la ala ala meletup gebu gebu gitu..kihkihkih..yang ni aku just guna sponge yang terdapat dalam press powder tu..nampak tak yang aku circle hijau tu.bintik itamku yg sangat ketara..susah nah nk cover... Then, see the pictures below la yer..hihihi..aku dah malas nak mengarut2 kat sini..hihi..mekap mata yang ni aku tak guna urban decay eye primer tu au..so, kaler dia still vogue di mata..kihkihkih










(without editing)


(some editing with contrast plus light tone)













Finish off with pale/nude pink blusher and soft pink lipstick, my one is ZA lipstick in shell pink color..sedang memakai tudung baru yang berharga rm14 saje..murah murah sudah tudung bawal..kihkihkih 

Monday, March 22, 2010

silver black smokey eyes

Tadaa...lagi tutorial mekap..hihihi..ni dah lama bersarang dalam draft entry aku..di sebabkan malas dan mengantok sangat kat opis sekarang ni...so take a break, dan update blog lagi..hihi..cakap je ko malas bekerja kan senang..kihkihkih..so gurlzz...from the picas u can see step by step ya.simple sangat deh...udah maleh nak bg detail2, coz semua tutor mekap yang aku wat samo sajork..huahuahua..eyeshadow yang di gunakan dari pallete yang aku beli dari cosway kalo tak silap la...jus guna 3 color eyeshadow, pearl white, silver and black...make sure any colour yang di tepek on your lid, juga kena tepek/line pada bottom eye line yer..baru la senada sewarna..kang nampak sket pelik kalo jus ada warna kat atas lid..so, make it natural la eh..
















Smokey gak ler sket2 yer..


please wait...


Sekarang ni mood menunggu barang barang yang aku pre-order dari 2 blogshop ni, yang jual mekap dari brand elf dan nyx dan others oversea brand..ni la hasil dari pengaruh review makeup youtube..huaaa..lama deh nak nunggu..aku lak jenis tak sabar, so sape2 yang nak order barang2 mekap dari oversea, macam aku ni dari US kot, leh la terjah kot web bawah ni..tapi kadang2 tu ada agak yang ready stock..ikot nasib la yerr..kalo tak de kena tunggu dulu cam aku..haipp..lama gak deh, tak sabar nak try barang2 tu, sebab tu la takde update makeup stuff for dis month..huaaa..agak agaknyer kalo aku dah pomot blog derang ni, leh tak dapat diskaun utk belian seterusnyer..kihkihkih..kalo korang ada blogshop yang jual barang2 cenggini meh ler share ngan aku yerr..mari kita menghabeskan duit..huahuahua




dan




p/s --> byk tag berhutang belom dibayar..kang rajin aku setelkan..

Friday, March 19, 2010

Sorang lagi 'geng' sudah kawen..


Uniform baju makan kenduri yang berganti ganti..huhu
Remember last time aku ada post entry pasal member baik aku yang bertunang..so, rabu lepas kenduri kawen dia..dengan rela hati nyer aku apply leave untuk attend majlis kenduri dia..hohoho..sebelum ni kami bertiga (aku, yon dan dia, Liza) telah berjanji akan sesama kawen pada tahun yang sama...tapi kita hanya merancang, jodoh dia awal, jodoh aku ngan yon tak tau la bilanyer yer..mula mula plan nak datang awal awal pagi, besa la plan orang melayu..hihi..bangun pun lambat, nak bersiap segala bagai..nasib kami sampai masa pengantin tengah di solek..kira awal la gak kan..Bilik pengantin...semua decoration bilik, pelamin, hantaran, baju pengantin ngan apa lagi eh, semua pakej dari Romzi, Romzi ni kiranya terkenal gak la di kedah ni..dua orang sepupu aku yang kawin ari tu pun ambik dari dia..cantik la gak design dia..tapi rega pun cantik jugak..ngeh3, ok la kan, berbaloi ngan hasilnyer..

Mana mana aku dok p kenduri kawen orang dok buat bunga bunga gantung lagu tu..mungkin ni trend la ni..




Hantaran...ferero rochel..nyumm..nyummm...

Liza tengah di solek..aku ngn yon pulun dok tengok abg kakak tu menyolek..kunon2 nak blajaq jadi mak andam..hihi..lama bangat weh..2 or 3 jam aku rasa..banyak lak tu step dia..






Ewah..ewah..jelingan tajam...

Yun..kadang kadang aku panggil dia 'buyun'..hihi...


Dok menyebok dalam bilik pengantin..kihkihkih

Pelamin pun cantikk..pewitt..


Pengantin kena posing macam macam gaya..hihi



Congratt my fren!!..Liza menangis masa kami dua dah nak balik.."tak pe Liza nanti kita leh jumpa lagi..kalo ko dah kawen pun bukan kita tak leh lepak sekali kan..kami berdua berbahagia melihat ko dah berumah tangga..jaga rumah tangga elok2"..

Monday, March 15, 2010

pening biasa atau migrain??

gambar bukan sekadar hiasan..ngeh3 (maaf bilik bersepah..hee)

Hari seperti hari ni adalah 'heaven'..hari semua orang berkeja dan aku tidak..huahuahua..sebetulnya kalo aku gagahkan bangun seawal pagi bersiap boleh je pegi keja..tapi tahap kemalasan dan memikirkan kepala berdenyut denyut membatalkan semangat nak bersiap bagai..start dari ari sabtu lagi sudah sakit kepala...semalam lagi teruk, asyik mengetuk2 kepala ni haa..ari ni dah okay sket..cadangnya nak pegi klinik pagi tadi, pegi check doctor dan ambik m.c...nak bangun punya la susah, punya la pening bangat..maunya aku terus terbaring then esok terpaksa la apply emergency leave..dulu aku penah jumpa doctor dia cakap aku bukan migrain, aku jus tak cukup tido, kena cuaca panas and banyak berpikir..sebabnya kalo migrain dia just satu bahagian kepala saje yang rasa sakitnya..kalo seingat aku la doctor tu bilang begitu...masa tu dia check tekanan darah aku rendah..tak silap aku dia suh aku banyakkan makan makanan penambah darah, yakni aku ni tak cukup darah la..sejak kebelangan ni selalu nah jadi camni..for sure la aku tak leh nak bangun then kepala macam bengong2..haishh..selalunya takat sehari saja sakit kepala ni..ni dah berlanjutan banyak hari..moga2 esok aku sembuh..sekarang pun Alhamdulillah sudah kurang sket..nak kata tak cukup vitamin, setiap minggu aku beli buah, setiap malam makan buah banyak2...bila teringat cerita mak aku pasal arwah tok wan yang meninggal dunia di usia muda akibat sakit dalam kepala, mula la aku sedikit cuak...ajal maut di tangan Allah s.w.t...

Wednesday, March 10, 2010

bercerita tentang eyeshadow pallete..






Remember last time aku ada post entry eyeshadow pallete yang aku beli ritu..so, eyeshadow pallete tu sangat berguna okeh..macam korang tgk review dia kat youtube la kan..byk org bagi good review kat pallete ni..yang ni brand cap apa tak tahu ler..but it works well on mine..ada gak yang cap coastal scent la,, apa lagi tah aku dah lupa..but i din manage to get the other brand..tetapi, yang ni pun dah tersgt la okay, dan tak perlu dah kot beli eyeshadow lagi..ngeh3, ye la tu..sebabnya kelopak mata tak besar mana pun nak havoc2 kaler bagai..lagipun, mekap stuff yang aku plg suka adalah blusher..suka nah pipi tembam dan besar ni di tepek tepek kaler blusher..kan selalunyer orang suka collect eyeshadows, tapi my one, aku suka collect blusher..ngeh3..kaler blusher yang paling di gemari adalah soft/baby pink..
mekap aku yang ni semuanya dari pallete tu la kecuali mascara dan lipstik..lupa lak aku nak snap step by step..memang best tau, just from one pallete all the makeup looks you can achieved..






start dari mata, range colour yang di pilih adalah black, brown ngan light yellow color as a hi-light..





Dua kaler itam ni..yang tepi ujung kanan tu dia ada shimmery sket, so aku guna utk crease area, iaitu utk menampakkan dalamnya mata, dan line 3/4 line kat bawah mata, yang sebelah dia tu, more to matte base aku guna utk upper line which is ganti sebagai eyeliner... caranya, aku basahkan sket small precise eyeshadow brush pastu dab it kat kaler itam tu, skettt je, sebab kaler itam tu damn sangat la melekat itam pekatnyer tu.. then, aku draw line kat upper eyes..mudah bukan, salah satu cara nak mengantikan pengunaan liquid eyeliner..



Then, baris kaler ni, yang cerah2 ni aku guna kan untuk hi-light, kat inner corner mata, atas tulang kening, atas batang idung (bagi ilusi idung tinggi), dan juga area melintang bawah mata iaitu area atas pipi sket, bagi ilusi glowing2 sket..


Then barisan kaler brown ni, aku campur2 guna untuk buat shading kat tulang pipi dan kat jaw line (bagi ilusi pipi yang kurus) dan juga as a bronzer..juga boleh guna wat shading kat idung, tepek kat both side idung.like my previous entry..





Ni lak barisan kaler untuk blusher...then aku pilih soft pink kaler kat bawah ni as my blusher dat day..jus dab it kat pipi, sambil senyum sambil tepek guna angle blush brush, yang ujung nya ber'angle sket..senang nak tepek tepek kat pipi ..




Blush brush ber'angle


Hahaha..senget...

Related Posts with Thumbnails