Followers

Wednesday, January 27, 2010

Tukar tukar kaler lippy...muahhh*hahha

Hohoho...seperti biasa bila ada mood nak update blog baru ler timbul perasaan nak publish new entry..hihihi..bukan apa, tak de idea.blurr..tak tau nak karang apa2..selalu saja aku dok tanam semangat nak update blog tiap2 hari..hihi..yea..yea..nanti aku nak update tiap2 hari..org baca ke tak ke aku nak update jugak (monolog dalaman)...hihi

Saja nak crita kat sini, mula mula aku minat bermekap bagai ni dari youtube la..banyak tutorial mekap aku dunlod dari situ..balik keja jer, dok mengadap tgk video2 tu la, siap berulang ulang lak tu..ntah la apa nak jadi..dah addicted nih..ada ubat tak??heee..1st video aku dunload dari Michelle Phan, kindly hearted ngan dia nyer tutorial..dah la cantik minah tu, pandai lak mekapnyer..tapi bebarang derang for sure la mahal2..aku idak ler mampu memilikinya..tapi tak bermakna barang yang murah tak membuahkan hasil kan..hihi..pastu dok dunlod tutorial omputih yang mekap ala2 arab tu..cantikkk..sesuai ler ngn mata derang...entry kali ni aku nak share salah satu tutorial Michelle Phan...how to make your own lip colour..meh aku kasi link dia.. http://www.youtube.com/watch?v=J8FhwMX-Hhc malas la nak upload video..meh meh kita dunlod tutorial2 mekap ni, leh belajar sesama..hihi... tutorial Michelle phan tu aku tak ler tiru exactly macam dia buat..sekali torai, wah best jugak..hee..
Caranya mengunakan Vaseline Petroleum Jelly dan any eyeshadow colour mengikut pilihan sendiri yer...hee..yang ni aku pilih eyeshadow kaler peach mix with colour light pink...nak kasi ala ala nude gitu..bercakap pasai nude kaler lips, speacial thanks to Pn.Ciare, coz cadangan lipstick nude kaler Maybelline Watershine code P11 memang nude habis...suka nyahhh!!..hihi...
Vaselline ni aku selalu pakai sapu kat bibir sebelum tido,treatment for lips..to avoid from merekah dan kering..

Boleh pilih any eyeshadow kaler kegemaran...

Firstly, celup lip brush ke dalam petroleum jelly ni...then calit pada eyeshadow kaler yang di gemari...



Peach pink lips..ada glossy2 gitu...

Satu lagi boleh jugak guna kaler dari blusher..pink pink gitu...
Mesti ada yang pk macam bahaya je buat gini kan..bagi aku ok jer, atleast korang dah guna vaselline yg oredi protect your lips..lagi pon, suka ahh wat cam ni..leh tukar2 kaler lips..heee

Wednesday, January 20, 2010

merapi bulu kening..

Hohoho..terasa lama tidak meng'update blog..so, entri kali ni adalah request from Asna Cute yang mintak aku wat tutorial merapikan bulu kening anda...aku bukannya tau sangat, it is just a simple tutorial...harap akak dapat membantu anda yer asna..if, sapa sapa ada lagi cara yang lebih okay share ler kat sini kay, bagi mereka yang tak mencabut bulu kening..huhu..




Apa yang di perlukan just brow brushes, kalo xde yang ni boleh jugak guna mascara brush yang dah lama tu...yang dah tak melekat 'ink' dia..


Stepnyer adalah dibawah....simple and easy to do..





Untuk yang berkening pendek, leh ler apply brow liner ujung2 tu..For more outstanding effect pada kening, leh tepek concealer..dan ratakan dia betul betul pada bawah brow line iaitu on the brow bone..and make it harsh line



Then, untuk hi-lighting, tepek light eyeshadow on the top of it..for dis one I choose cream color from cream eyeshadow..Cream eyeshadow ni agak bertahan lama pada mata berbanding powder eyeshadow..

Hi-light pada area area yang di perlukan..juga pada inner corner of our eyes..



Apply eyeshadow, eyeliner, mascara..(tak perlu pon, kan dah siap merapi kening..nak letak jugak, kena la ada finishing kan..hihihi)






Di sebabkan mekap mata biru..outfit pon biru jugak..hihi


Sunday, January 17, 2010

Mekap stuff dis month

Ni la first time nyer aku blogging tengah2 malam, akibat ke'slow'annya tenet di waktu puncak...haipp..jenuh ar cenggini..bertahan mata je ni..nak update bolg punya pasai..dah addicted dah ngan blog ni..sama macam addicted ngan mekap..muahahaha..
Belom pun ujung bulan,macam2 dah aku beli..ritu masuk awal bulan ni pun aku dah beli barang, pada entri sebelum ni...kalu tak kumpul2 tak nampak..maknanya tak perasan berapa dah yang di beli..bila kumpul cenggini, baru la perasan..'eh, banyak gak yang di beli for dis month'..tapi bagi aku nampak gak la ke mana duit gaji aku pegi selama ni..at least aku dah bajet siap2..mana yang perlu di simpan, asingkan terlebih dahulu..kalo tak buat cam ni dan tak displin nampaknya banyak mana duit gaji pon aku tak cukup dok membeli...heee..

Aku ni wanna be mekap collecter ker??oh, tidak..(tapi teringin jugak..ngee)..aku hanya beli barang2 yang betul2 okay dan di pakai dalam jangka masa yang lama dan habiskan dia..dan petuanya,sebelum beli tu wat la review kot you tube ke apa ker..yang banyak mempuyai hit kegemaran ramai yang tinggi ler..iyor la tu cik nor oii..hihi. ,tapi kebanyakan barang2 yang aku beli murah sajok..mampu dipakai oleh semua orang....

Two brushes for brow and eyeshadow application, blusher (kaler gelap untuk shading) , lip gloss (kaler Golden Papaya, suka bangat la ni ngan lip gloss kaler oren-gold ni)..two kryolan foundation stick (mix both kaler baru la sama ngan skin tone aku..huu)..dah lama teringin nak beli, tapi tak terbeli beli..huhu, kryolan ni tak leh wat pakai harian coz tak de kandungan SPF, UV protection semua..di guna oleh mak andam sajork..tapi aku hentam pakai saja, sapu lite lite sajork.. selang selang ngan loreal faundation, kalo tidak tak abes la foundation yang lama tu.. asalkan make sure muka di alas sun protection dulu, baru pakai dia..bagi aku sangat berguna kalo nak attend majlis majlis ni..kalo nak mekap over over la..maybeline blusher (kaler rose ape tah)..ada review pasai dia kat you tube..dan aku setuju ngan peng'review tu..dia memang long-lasting..huhu..Pixy, yang memang dok tercari cari..then,last one, lip balm...

Ok, cukup ler kot untuk bulan ni yer cik nor..ok..hihi..(monolog dalaman)

Friday, January 15, 2010

hari ni sudah jumaat..

Hari ni permulaan tugas baru..huu..mulakan dengan semangat baru..act, aku minat gak ar ngan keja aku baru dapat ni, sekarang sudah bertukar bos..tapi aku still leh mintak pandangan ngan bos dulu. coz bos aku dulu sangat la bijak dan creatif..sebab tu la bos bos gaji berpuluh ribu kan..coz their ideas are brilliant..dah banyak pengalaman ngan industri apa semua..cam aku ni baru setahun jagung sajork...sebelum membuat kerja baru, moh ler ber'blog dulu yer..hihi..sebelum ni masa ngan bos lama, keja aku tak banyak sangat ler..time urgent je banyak, dan tak brapa nak kritikal..tapi sekarang ni, agak la kritikal..tak la sangat pon..hihi.so harus beri tumpuan sepenuhnyer..ewah ewah..macam sebelum ni tak beri tumpuan jer..hihi..belom start buat kerja dah semangat poyo semacam..hihi..normal la tu kan..

(Belakang tu ada touchlight dan bekas benang menjahit mak..hee..tetiba rindu nak balik aloq staq, walhal baru last week balik)

Thursday, January 14, 2010

mancungkan hidungmu...

Bagi mereka yang berhidung kurang berbatang ni or ada kembang2 ni..cam aku ler..hihi..bukan tak bersyukur, bersyukur sangat ngan apa yang ada..saja la nak merasa sket berhidung tinggi..nak kasi 3D sket pada hidung.hihi..selalunyer mak2 andam ni lukis kat hidung tu agak ketara kan,nampak dia nyer harsh line pada hidung, yer la, sesuai la ngan pengantin2 yang nak berphoto nanti..penah gak aku tengok cara derang lukis..tapi untuk mekap harian biasa ni tak mo la wat cam tu..nanti nampak sangat ler..so, aku jus buat ala kadar saja, supaya lebih natural la katakan, dalam masa yang sama masih lagi ada 3D pada hidung...


Mula mula sediakan hidung yang kembang dahulu..hehe..bagi aku tak perlu la.memang sedia kembang..hee



Then apply eyeshow kaler yang gelap dari warna kulit cam kat atas tu..ala kaler untuk wat shading la kan..lebih senang aku gunakan jari aja..boleh jugak guna brush blusher tu..lupa lak aku nak tunjuk guna brush tu..apply di kedua dua bahagian tepi hidung..lite2 sahaja sampai ke pangkal atas..


Then untuk kesan lebih optima, buat sapuan bedak muka pada batang hidung..untuk hi-lightkan dia..


Gamba bawah ni aku edit wat lebih kontra sket..supaya nampak la hasilnyer sket..masa ni kualiti cahaya terang sangat, tak nampak perbezaannyer sangat..


Simple je benda ni..saja gatal nak wat tutorial..hee

Wednesday, January 13, 2010

Hepi besday Azizi

Ngak ada idea nak meng'entri..jus publish entri dalam draft yang belom luput tarikh nyer..heee..ni masa ngedate ngan Azizi to celebrate his besday..aku dah janji nak belanja dia makan ayam pedas..so nandos la yer...dah masuk 25 dah dia..aku jugak yang muda lagi..hihi..perasan..ye ar, bagi mereka yang lahir di akhir tahun sure terasa muda dari rakan2 sebaya..hihi..pe aku mengarut ni..sebenarnya, kepala macam buntu sekarang ni..haihh..ada beberapa masalah..semoga semua yang dihadapi dapat ditangani segera....Ya Allah, permudahkan segala urusanku...aminn..


Botol mineral water dia ni gagah aku bwk balik..hihi..


Sesuatu telah berlaku pada azizi yang mengembirakan dia..juga aku tumpang gembira..heee...mula la aku nak pau dia macam2..hahha..pantang kalo ada berita2 cam ni, cepat2 je request macam2..tu belom jadi bini lagi..kalo dah kawen nanti sian dia..hahah..lantak ar..kejam gila..hihi



Ni la yang kami makan, kenyang gila..






saja letak gambar dia banyak2..asek muka aku je dalam ni..hihihi

Monday, January 11, 2010

favourite magazine...

Apa majalah kegemaran korang??..ada yang berilmiah, ada yg pasai sukan, ada yang pasal keta..dan aku lak, as normal as other woman out there mesti lah yang jenis health and beauty magazine..dulu aku suka beli Cleo or EH..lama kelamaan mula la mendapat kesedaran product2 dalam magz tu bukan semua yang mampu aku pakai..so sejak dua tahun lepas, ni la majalah yang aku suka beli..bukan beli tiap2 bulan, bila teringat or terasa nak beli je..

bagi aku majalah ni best..penuh ngan isi berinfomatif...sebab dia ada fakta ikot sains yang kukuh..ada gak la yang menyimpang..tapi byk yg berguna..dan mudah di praktis untuk kesihatan yang berpanjangan..heee..dan magazine ni sangat sesuai la bagi yang tengah berdiet..every keluaran dia ada diberi menu diet untuk seminggu dan resepi2 masakan untuk orang yang berdiet..sangat healthy okay..

Current eyes look

Morning semua..pagi ni aku mengantok sangat..plus pening kepala plus rasa nak muntah balik apa yang aku makan breakfast tadi..uwekk..ni la gara gara tido lewat semalam layan AJL..so layan blog dulu ar sebelum mula bekerja..hee.entry kali ni aku tepek mekap mata yang aku minat kebelakangan ni..makna nya tiap kali keluar aku akan wat style ni even guna warna selain black or gray..kalau guna kaler kuning pon aku make sure ujungnya ada gelap2 sket, ada smokey smokey .kasi 3D sket pada mata..jangan tak tahu mekap mata pon ada 3D..hihi..
Paling penting masa mekap tu, letak base color iaitu kaler yang cerah..then baru apply main kaler kat tgh, then kaler yang gelap sket kat ujung..dan blend blend
sket supaya menghasilkan smokey2 dan remove harsh line pada dua kaler eyeshadow yang berdekatan..Pastu, hi-light pada bawah brow bone, ujung dalam mata..then, finish with mascara dan eyeliner..make sure bila line upper eyeline dekat ngan garis mata supaya lebih natural..dan seperti biasa aku wat 3/4 line bawah lower eyes guna eyeshadow dark plum color, kat luar dia je bukan dalam lowerline..nanti termasuk powder eyeshadow dalam mata bahaya kot..kalo rajen aku letak white eyeliner kat lower eyeline tu supaya dia meng'extendkan white eyes terus membesarkan mata..














Mekap ni masa keluar celebrate my dear azizi nyer besday, 6hb jan yang lepas..

Friday, January 8, 2010

shopping brg(beauty stuff) bulanan

As usual la kan..watson or guardian kan tempat yang selalu dikunjungi tiap2 bulan selepas gaji masuk la kan..hihi... So for this month punya belian barang adalah....

Meh nak celoteh satu satu...aku bab nak m'review beauty stuff ni suka sangat...Just komen mengikut pandangan aku ler.. Tak tau la pendapat korang lak cam ne...

Syampoo: kali ni aku bertukar pada rejoice..sebelum ni aku guna clear..semua brand shampoo aku pakai, sunsilk,herbal essential, loreal, etc..yang murah murah je la...kalo yang mahal tu tak dak la eden mampu membelinya...kecuali head&shoulder dan pantene saja aku tak pakai, sebab dua shampoo tu agak kuat kimianya pada rambot aku...kang cepat je gugur...dan aku akan tukar2 shampoo setiap 2 or 3 bulan sekali mengikut tahap kandungan shampoo tu..sebab apa yer..sebabnya rambut ni perlukan nutrien yang berbeza beza..sebab tu la kalo dah lama kita pakai shampoo yang sama bila kita tukar pakai shampoo yang lain mula la rasa 'eh, best la shampoo ni rambut terasa lagi best dari guna shampoo sebelum ni'..ha..ni bukan reka2 tau..penah baca kenyataan ni dalam majalah dan cherly samad pon penah kata benda yang sama..dan aku mengakuinya...(ceh,poyo la ai..hee)

Small small container tu buat isi segala mak nenek cream or minyak or apa2 je la, senang nak di bawak balik alor setar..tak perlu ler nak bawak botol2 yang gedabak2 tu...
Body scrub: previous entry kan aku gtau pasai scrub aku nak abes..cari punya cari tak tau nak ambik scrub mana..then, aku end up ngan beli scrub guardian jugak..ada kandungan butir2 scrub dan tea tree oil..agak leceh gak pakai dia,tak brapa nak best sangat.tp bau dia best..huu..beli yang murah sajork..takmo la beli yang mahal..aku ni hantu scrub..hihi..

Maybeline Cat eyes mascara: dis mascara memang the best oii..be patient sket bila pakai dia..sebab dia nyer bulu mascara jenis comb....tapi result dia...sangat suka ar..memang widely spread our lashes..and it grab well on every lashes..juga memanjangkan bulu mata...aku bagi 4.5/5..patot la ada review mascara ni best...sangat best best..mascara yang dah ada buat pakai keja..pakai lite lite aja...aku lak jenis suka wat sapuan banyak2 kali..supaya lebih memanjang dan tebal..

Stives face scrub: muka aku banyak jeragat..kulit muka jenis jerawat payah nak naik..tapi jeragat..ya amat...dengan m'scrub aja la dapat mengurangkan dia sket..dan aku scrub selang dua hari..

Press powder: maybeline clear smooth sudah..yang murah..dalam kepala dok ingat nak cari Pixy..tapi susah la nak cari kat mana, watson pon non ada..tempat2 jual jamu tak tau lak kat penang ni kat mana yang ada..


The best scrub ever...

Tuesday, January 5, 2010

my brother engagement

Pada 26hb lepas abang aku yang kedua bertunang..bertunang dengan orang dekat ngan rumah jer..dekat la jugak ngan rumah azizi..hihihi..ok la kan, dua beradik cari orang dekat dekat, biar la akak ngan abang sulung aku cari orang jauh jauh..abang aku ni banyak gak kisah cintan cintun dia..biasa la, lelaki..main banyak..bila umur dah meningkat baru la nak serious bagai..so, aku tak heran la kalo lelaki gf keliling pinggang..abang aku pon ada sebagai contoh.tapi alhamdulillah la...dah berubah sekarang ni..lama mana sangat kan nak main main ni.. .dulu pon aku ada pengalaman ngan bf kaki pasang ni..kisah masa zaman kat usm..hampir 2 tahun lebih gak la kapel..kisah sedih tu..nanges sampai lebam..ade ke plak aku leh mengaku yang aku bukan gf dia semata mata nak cover kesilapan dia kat gf yang satu lagi..bodo kan aku..cinta punya pasai..naseb la ada member2 yang menenangkan...kena tipu hidup hidup, selama 2 tahun lebih la di tipu...tapi sekarang aku dah tak kesah dah..sudah ketemu si dia yang cukup membahagiakan..lagi pon ramai lagi orang punya kesah cinta yang lebih sedih kan..ceh, melalut sudah (tiba tiba emo bila teringat kisah tu).ok ok..cam biasa la aku mesti tepek gambar banyak banyak..hehhh

Semua hantaran bawah ni di siapkan last minute..malam sebelum hari pertunangan..orang yang bekerja keras adalah kakak aku..aku tolong gak..tolong tengok dan komen..hihi..tak de la, aku tolong gak ler apa yang patot...

Buah di beli di tesco



Makanan semua di beli di pekan rabu...






Dua anak buah aku yang menyebok..hihi..baru bangun tidoq dua beradik ni...sronok kalo ada budak2 ni kat rumah..meriahh..kalo lama derang tak mai mula la rindu kat derang ni..


Time ni dok tunggu juru acara majlis...ceh, ala yang pemula perbincangan la dari pihak lelaki..





Antara hantaran sebelah pihak pompuan




Rombongan kami pihak lelaki ramai au..tak sangka lak ramai nak ikot..5 or 6 bijik keta rasanya..





Ni masa dok bincang untuk tetapkan tarikh kawen akad nikah, hantaran, mas kawen semua la..





Nak ambik gambar syifa ngan kak..tapi blur la plak..sebab terfokus belakang badan sapa tah






Bakal kak ipar...cantik..dah la pandai mekap..nanti leh aku blajar dari dia..hehe (sudah pasang niat)..baju dia pon cantik kan..ala ala fesyen siti dato'K








Saja ambik gambaq budak ni..cun..sepupu tunang abang aku kot



Sebelah aku ni yang comey tu sepupu aku, muna munirah..dok tunggu result spm..



Mak dak (adik mak) dan my mom..




Ni pon sepupu aku..tangkap gambaq dia leh lak tutup mata..hihi


Abah pandang macam tak puas hati ngan aku..hihi..aku sorang ja pandang kamera masa ni..



Mak abah bergambar ngan bakal besan..(eh biras ke besan..lupa lak..huhu)

Related Posts with Thumbnails