Followers

Wednesday, December 2, 2009

Simple basic makeup..for beginners


Aku bukanla pro or mekap artis ke apa ker..aku pon still blajar pasal mekap mekap nih..bukan nak jadi mak andam or mekap artis ke, jus feel enjoy buat benda ni semua..best jer bila hasilnya menjadi..(tapi bukan selalunya menjadi au)..hasil dari permintaan kak CT , sebenarnya dia mintak buatkan mekap mata sahaja..aku kan over..hahah..buat la lebih lebih sket..saja nak share apa yang aku tahu, walaupun tak banyak..dan tools mekap yang aku gunakan yang asas asas saja, tak de blend blend semua tu..brush and eyeshadow sponge adalah yang sedia terdapat dalam pakaging mekap tu..so, semua adalah bacis tools..

First sekali selepas cuci muka dengan facial cleanser kegemaran, dan keringkan muka tu,sebelum nak bermekap tu apply dulu toner, moisturizer (yang ada SPF,jika keluar di siang hari) dan eye cream..macam aku, aku guna set dari garnier..set garnier ni aku pakai siang, malam lak aku pakai moisturizer olay (sebab moisturizer tu tak de SPF)






Muka yang bersedia untuk di mekap..hihi..tak de mekap pon masih nak control senyum ka cik nor oii..


Ni la mekap tools nyer..



Mula sekali tepek faundation kat muka, macam atas tu..make sure kawasan yang aku bulatkan tu lebih sket..sebabnya, kalau sekeliling mata tu sembam, ada linkaran hitam semua, then tepi hidung tu tend to merah merah and kalau ko pakai sapu je faudation, takot tak kena sepenuhnya lak kat kawasan tu..sama la ngan tepi bibir pon..so sapu betul2 yer...selalunya kalau part yang di bulatkan tu aku pakai concealer..since color dia lebih cerah sket dari color faundation..dah kata basic mekap, pakai faundation pon dah okay..

Selepas meratakan faundation kat muka, mulakan dengan mekap mata, kat sini aku bagi dua contoh mekap mata yang simple..

Yang bawah ni simple pink eyeshadow..



Sapu pink eyeshadow mengunakan eyeshadow sponge yang di sediakan di sekitar kawasan bernumber 1..then, pekatkan sket kaler dia kat kawasan number 2..

Bawah ni plak contoh untuk natural color eyeshadow..



Sebelah tepek kaler gold, then sebelah lagi yang hujung tu tepek kaler brown..


Dua kaler yang aku pilih untuk natural color eyeshadow



Then apply eye liner..line kat atas dan bawah mata, seperti yang selalu aku buat kat bawah tu jus line 3/4..(lebih senang bawah mata line dengan pencil eyeliner)..lebihnya tu kat hujung ko tepek kaler eyeshadow yang cerah2..macam yang cth tepek kaler pink semula..eyeliner yang aku gunakan ni jenis gel liner..boleh jugak guna pencil liner or liquid eyeliner..bagi yang baru nak mekap mekap ni aku highly recommended korang guna gel liner, sebabnya senang nak kontrol bila ko line kan dia..kalau liquid ni susah beb..dulu mula mula aku pakai abeh comot mata den..memang susah nak pakai sket kalo yang baru mula pakai..gel liner ni aku rasa brand maybeline, elianto pon ada..brand mahal mahal ofcoz la ada kan..



Dua jenis eyeliner yang aku suka pakai..gel liner dan liquid eye liner

Then, curl your lashes and apply mascara..






Selesai mekap mata, dan hasilnya...










Then, apply blusher...mengunakan brush yang disertakan..blush color yang dipilih adalah soft pink..






Glide on your blush mengikut arrow yang aku lukis tu..smile and find apple of your cheek then apply blusher okay..ikot suka korang ler nak tepek macam mana..jangan setompok sangat macam badut sudah la..


Nampak tak pipi ku pink tu..haha..tak berapa nampak sebab salah kamera yer..hihi..wah terserlah hidung ku yang kembanggg..hehe..nampak kan korang, banyak nah bintik hitam..

Then, sapu lipstik and apply lip gloss


Kemudian selesai..hahah..beginila simple mekap ku yang tak brapa nak jadi..hihi..









Saja galak letak muka sendiri banyak banyak..hihi....Rasa macam over pulak entry mekap ni...

p/s--> kak CT Noramiza, ni la yang dapat saya buat kak, tak pro sangat la..di harap dapat membantu

11 comments:

Ena said...

Wahhh.. n3 yg bagus nieyh.. leh laa bajar pasni kan!!.. Thanks..

~@k1 is @utuMn!~ said...

huhuh~
sme la garnier!
hehhe...
bes3!!
tp aki x rajin nk make up2..
xpandai jge

norhaizan said...

kak ena,

yea yea kak ena, leh la bermekap cantik2 depan hubby nanti..saya share apa yg saya tahu saja

norhaizan said...

aki,

garnier memang best kan, moisturizer dia cepat menyerap..
tak pe aki, lepas mekap make sure remove semua mukap di muka tu guna makeup remover yang bersesuaian

Miss Moon said...

akak suka tgk lipstik tew ...cantek ...tuan nye pun cantek

~AmyLiana8886~ said...

wah pandainyer make up..kalau sy tang blusher tu malu sikit nk tepek..hehehe..muka awak mcm heliza af la..comel..

norhaizan said...

miss moon,

saya pon suka kaler kaler cam ne seakan akan kaler bibir..

norhaizan said...

amyliana,

thanks emy, sket sket je yang tau..ala..jgn la malu, try pakai dulu..saya dulu pon malu gak, takot nampak obius sgt..mcm heliza??hikhik

~AmyLiana8886~ said...

nk kate malu xla malu sgt tp cmtu la..hehehe..kalau rase nk berlawa tu pakai la kalau tak skadar make up bhgn mata n bibir je..hehe

norhaizan said...

ok la tu amy..biar natural..baru la nampak natural beauty kan..yes, mekap mata dah boleh bwk perubahan pd seluruh muka

CT NORAMIZA said...

thanks dik, x sangka awak nak buat special n3 utk akak :) hehehe dah dpt tips sket2, tp betullah kena beli gel eye liner kot, kalau pencil n liquid cam x jln ja

Related Posts with Thumbnails