Followers

Tuesday, March 9, 2010

Another brown eyes

Here another tutorial, for neutral colour which is brown color.banyak dah kot tutorial brown kaler ni.ngeh3.actualy tutorial ni dah lama berkepuk dalam entry draft aku..just for sharing, coz takde idea nak diblogkan..color yang digunakan ni sesuai dipadankan ngan apa jenis pakaian yang di pakai sebab ianya very neutral color..start off with clean face and toner, moistourize, apply suncreen (my one is neutrogena spf 50++) on your face, then apply concealer and faudation...kat bahagian kelopak mata tu leh gak start ngan eyeshadow primer to make it long lasting, and to enhance the color..my susgestion for eyeshadow primer ofcoz la urban decay primer potion..kind of love to dis product..aku guna sket2 je dan bila perlu je..takot abeh cepat..susah nah nak beli lagi...hihi..save money ma..

Then, dua eyeshadow kaler yang di pilih which is brown and dark brown color..di sebabkan kelopak mata aku ni tak le besar mana (maksud aku area utk sapuan eyeshadow adalah terhad), so tak leh nak apply banyak2 kaler eyeshadow..nnti cam ne pun nampak satu kaler sajo..huhu..


Dan jugak cream kolor for hi-light, color cream ni aku ambik dari cream eyeshadow..cream eyeshadow ni jenis senang melekat sket..dan aku juga suka eyeshadow yang base on cream sket...

Then, eyeshadow brush..actually perlukan 2 jenis eyeshadow brush yang berlainan which is satu lagi blending brush..blending brush for blend the color to fade out between two nearer color and the harsh line..di sebabkan aku tak de blending brush so guna brush eyeshadow yang biasa la jadi blending brush..




(sory gambar gelap sket..ngeh3)..Firstly apply brown eyeshadow on your eyelid


Then, guna eyeshadow brush, dengan lembut buat sapuan layang2 untuk remove harsh line kat lid tu..supaya nampak la natural sket eyeshadow yang dok tepek tu...

Then, apply dark brown eyeshadow kat ujung kelopak mata which is our crease area, then buat sapuan naik keatas sket by using eyeshadow brush dengan teknik sapuan circular motion kat situ (kalo guna blending brush lebih senang)..supaya nampak sket ala2 smokey2 kat ujung mata...dan apply brown eyeshadow kat lower eyes dengan tebalkan kaler dia kat ujungnya..then, dun forget to hi-light at the inner corner of the eyes and on the brow bone area..



Apply eyeliner dan mascara..then, finish....



Huhu..pakai pi la eyeshadow kaler apa pun..sama ja muka aku ni..huhu..kalo kelip kelip mata baru la nampak eyeshadow tu (this is becoz of my kelopak mata dah mmg macam tu)...dah byk stlye eyeshadow yg aku dah buat..tapi tetap sama hasilnyaa..huhu..jangan sedih jangan kecewa, just apprieciate wutever u have, rite...

9 comments:

annfrendly said...

WOW..
CANTIKNYA...
suke2...
nanti nak try..
tapi nak kena cari eyeshadow kaler brown macam tu dulu..

Ms.Independant said...

niceee!!!
mate bulat.
comey sgt!

:)

LuVidA^^ said...

cun!~
=D

norhaizan said...

ann;
thanks dear..cpt2 pegi beli eyeshadow byk2..ngeh3..

farah;
thanks dear...

luvida;
hihihi...tq ^_*

CT NORAMIZA said...

ish susahnya nak tiru cara dia, sbb akak ni beginner gila, boleh buat tutorial dtg umah x? :)

norhaizan said...

kak CT syg..kalo nor tingal berdekatan ngan umah kak CT blh ler berkunjung ke umah kak..hihi..

Ena said...

Cantekknyerrr... rajin betul adik akak nie.. ehehhehe

hajarus said...

wow cun laaaa.... mata bulat cantik...

norhaizan said...

kak ena,
thanks kak ena syg..rajin sbb contohi akak dia.ngeh3..

hajar,
hihi..biasa2 ja..hoho *_*

Related Posts with Thumbnails