Followers

Wednesday, October 21, 2009

hari minggu di gurney plaza


Last weekend, aku meronda jalan jalan tepi pantai gurney..pantai gurney yang dah tak macam pantai..sudah dicemari akibat pembangunan di sekeliling..aku tengok depa dok tambak tanah..nak bina apartment kot..pantai dia pon kelabu coklat2 semacam..dah tak best ar..dah tak macam dulu..dulu aku jalan2 kat tepi tembok tu..berangin ja...tengok pantai pon menenangkan.siap turun p tepi pantai tu sebab nak tangkap gambar...sekarang tengok pantai naik geram..kotor la...
Then, masuk Plaza Gurney, pegi watson beli barang2 yang diperlukan...pastu tengok wayang crita The Ugly Truth..lawak ar crita die, aku suka nah Katherine Heigl ni berlakon..tp crita tu ada sket lucah..heh..kdg2 tu aku rasa agak keterlaluan..huhu..here below, my shopping stuff during dat day..


I bought from watson Fasio make up remover, i use this one only for eye make up remower, although it can be use for both, face & eye area..but, i prefer to use this one only for eye make up remover and the other one from In 2 it , i use for face area, which is to remove all those faundation and lipstick..the reason why i'm using this two remover, because nak save money ma..yang In 2 it remover to murah sket..heee..yang In 2 it to khas untuk muka sahaja...tak boleh guna untuk kawasan mata...Yang In 2 it to best na..bau epal..memang berkesan menanggalkan faundation yang degil..heee..dulu aku suka guna minyak baby johnson buat tanggal make up mata ngn muka..tapi tak bagus la..nanti die tinggalkan kesan berminyak..akan menutupi pori2 muka kita..then i bought face tissues and eye cream roller from Garnier..lately, my face treatment semua from Garnier..which is i found that this brand really suitable to my skin face...muka aku ni elergi sket..kalau aku pakai moisturizer yang jenama Pond's tu, mau nya merah2 muka aku keesokkan harinya..so, dis eye rolliong cream quite ok with my eyes area..dia ada extract coffee ngan apa tah bagi me'refreshkan sekitar mata dan mengurangkan eye-bag and dark-circle sekitar mata..rasa nyaman je selepas pakai die..tapi masa mula2 pakai, aku roll banyak2 kali..terasa pedih sket ar..may be sebab baru pakai kot..sekarang ni dah ok dah


Pastu, dalam kepala teringat nak beli brush..tapi tak sure brush untuk apa..macam2 brush aku perlukan..since aku rasa dengan penggunaan brush memudahkan aku bermekap...so, aku aku usha2 la brush ni kat The Face Shop..mula2 aku ingat kalau kita kena invest mahal sket kat brush ni baru la dapat yang okay..so, aku pon beli la dua brush kat face shop, walaupon bagi aku memang mahal..dua brush saja dah rm50..heh..pas beli rasa menyesal lak..sebab aku leh dapat kualiti yang sama kat Sasa..brush yang kat Sasa aku beli tu bukan die nyer jenama..yang jenama Sasa tu agak mahal la..so, aku beli yang tak glemer punya brand..heee..tu la..len kali kena round semua kedai dulu..baru la tahu mana satu nak beli..heee..dalam kepala dok berangan2 kalau la gaji aku mahal aku nak beli set bobbi brown nyer brush..haipp..
Two brush from The Face Shop..one is using while apply faundation..and the other one, the small one for eyeshadow application..


The big one tu..guna masa apply eyeshadow untuk buat soket line kat mata..then yang kecik sket tu,bentuk bulu dia menyerong sket..ingat nak guna dengan gel eye liner yang aku baru beli on9 tapi macam lembut semacam je bulu dia, tak berapa nak lekat, so aku guna brush tu bila nak apply eyeshadow bawah mata which is to line my lower eyes, since aku dah tak guna eye liner untuk line bawah mata..i noticed that guna eye shadow lg senang, dan jugak tahan lama..

Ni la bentuk ujung brush tu..
Then aku masuk elianto beli sharpener..since aku nyer pencil eye liner semua dah tumpul2..ada ka plak azizi kata beli la sharpener yang 30sen tu, dia ingat sama ka pencil eye liner ngan pensel tulis..ceh..


Saja nak show off kat sini my make up tools terkumpul..hee..semalam baru je aku beli casing elianto untuk brush2 ni..senang ler nak simpan..

The tools consist of curler, smal brush - multipurpose..heh..brush for blend (to blend the eyeshadow colour while apply more than one colour of eyeshadow) and to remove those harsh line..big brush-for blush application and face powder application..brush for lower eye lines...eyeshadow's brush..ngan faundation's brush...Kalu mai sini tak sah la tak makan asam laksa penang ..heee..memang best tau..walaupon sket ja amount dia..kadang2 tu dok teringat2 nak makan laksa kat sini..then boh sket otak udang,peh meletup..pesanan jangan letak banyak sangat..nanti jadi bodoh,heheh..kan benda tu otak udang..bodo pon bodo la..tapi aku suka..tak sah makan asam laksa tak letak dia..Aku yang banyak berbelanja ari tu..haipp..bila la nak pandai manage duit nih..dah setahun dah aku kerja weh..sekarang ni kena start menyimpan betol2..untuk masa depan..

14 comments:

jai@jezz said...

mak aih... memang banyak pon kamu berbelanja... perghhh...~ suker make-up rupanya kamu ni yerk.. :)

:: p R i n c E s S _ N :: said...

wahhh...sopim brg2 make up..besh2...

norhaizan said...

jezz: tu la pasai..kena berjimat2 mulai skrg..hee..

Princess_N: yeah..mmg besh shopg make up..hee..

eis said...

shopping brg mekap siap bagi tips penggunaan sekali :D

norhaizan said...

yea kak eis..saja nk share tips ngn readers..sharing is caring..heheh ^-^

Mummy Dasy said...

mak oiiii byknye belanja.... roll garnier tu untuk ape cam best jek

CT NORAMIZA said...

comel je dik gambar yg last tu, err akak pun suka makeup, tp x pandai makeup, paham x? :) hehehe...

norhaizan said...

mummy dasy: roll garnier tu untuk mata, untuk kurangkan lingkaran gelap ngan sembam mata..tp kan sejak saya guna tu, tak de nampak kesan pon..huhu..may be baru guna kot...

kak CT: xpe kak, boleh blajar..saya pon x pandai sangat, tapi banyak tengok tutorial2 make up ni kat video2 you tube..

Muhammad Amirul said...

bleh jadi mak andam nih

norhaizan said...

amirul: x leh ar, x terer mana pon..huhu

Are'Ja_(",) said...

salam...
banyaknya kamu berborong alat makeup ye :)
hehe...sronok kan kumpul alat makeup ni...hehe
ok, salam singgah ye :)

Belle Depot said...

jimat2 nor.. ti duit tu bleh simpan wat tunang+kawen..huhuuukk ;)

norhaizan said...

are ja: yea2 mmg seronok..tambah2 bila tgk collection make up dah bertambah..heee..duit pon habis jugak..hihi..

tirah: betul2 tirah..kalau tak tak kawen la aku..huhu

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

salam....

nak bg tau...
check tak masa beli brush tu..
sebab arituh masa mie nak beli brush kat elianto n sasa.. ada certain brush adalah bulu babi...
soooo.. make sure u check dulu tau dear....

takot kiter nie dok sodap je tenyeh bulu babe kat muka.. hihihihihi

:D

by the way... chumell make up make up...

i loike ..
tp malas...
hehehehe

Related Posts with Thumbnails