Followers

Friday, October 30, 2009

Eyes make up..makep-mekap..

Lately aku suka sangat nah dengan mekap2 ni..banyak betoi video tutorial mekap yang aku dunload..terima kaseh la kepada mereka yang share tips2 bersolek nih...sebelum ni mekap aku simple jer..asalkan tepek faundation, press powder, mascara ngan eye liner jer..now aku realize yang mekap ni as an art on your face, they are subjective..cheewahh....then, while wearing make up make you feel confident of yourself..huhu..tu bagi aku ler..





Ni contoh mekap mata menggunakan natural colour eyeshadow..iaitu kaler choclate..ada kasi tone sket..yang hujung kasi pekat dan gelap..then yang hujung ke batang hidung tu kasi lite2 sket, warna yang cerah2 sket..




Bila nak line yang lower eyes tu aku guna eyeshadow instead of using eyeliner..lebih senang kalau apply eyeshadow ni..guna dengan brush yang bersesuaian..aku jus buat 3/4 line je kat bawah mata, tak line semua..dan hujung tu letak eyeshodow color yang cerah sket, kasi highlight..which is kalau ko kasi cerah2 kat hujung tu, it can open up our eyes more..iyor la tu cik nor oii..hihi..

Tada...nak show off my current eyeliner..rite now i'm using gel eye liner, aku dapati sangat mudah memakainya..ni aku beli online. tertipu ini bukan yang ori..hihi..walaupon tak ori aku pakai ok jer..bagi aku la..orang lain xtau la..nak jimat..kena beli yang murah2 sudah...untuk pembeli barangan mac yang macam ni, sesetengah barang dia tak ok..setengah tu ok jer..pandai2 la memilih yer..aku dah penah beli eyeshadow ngan blusher dia..ok jer pon..aku beli kat online butik ni --> http://ernesworld.blogspot.com/ .... setakat ni xder apa2 side effect pon kat kulit muka..




Bila aku apply eyeliner ni aku kasi ada wing sket..ala2 hindustan..hihi..ini leh membuatkan mata nampak lebih besar dan lebar..yo yo ooo jer...hihi


Then aku nak tunjukkan camne nak highlight kan part2 mata yang perlu di highlight supaya lebih menyerlahkan mata..chewahh..poyo ah gue..

Mula2 basahkan brush tu, then lapkan sket kat kapas muka or tisu ka..


Then, pilih warna yang cerah2..macam yang aku pilih tu..


Kemudian letak dia pangkal ujung mata macam picture di atas


Pastu sapu kat kelopak eye ball tengah2 tu


Then, kat hujung bawah kening tu...actually, tak mau guna air pon boleh gak, tapi kalau nak bertahan lama highlight kita tu, guna la air..




My purple eyes..leh pakai bersama purple outfit..tak purple pon blh jugak..heee..

Thanks God it's Friday..


Macam singkatan dari TGIF restoran..hihi..malasnya ari ni..dah la lenguh2 badan..hari ni aku tak turun masuk production line lagi..nak kena jumpa supervisor semua..bincang2 ngn leader..argh..malasnya..nanti kang ada lak keja yang aku kena buat..tengah syok dok tengok2 blog tiba2 bos muncul kat belakang..hihi..nasib aku small'kan window untuk blog ni..kalau tak kantoi..dia suh aku update every two weeks segala benda yang aku buat..dulu aku ada buat dah,tapi ada salah sket..bukan salah aku, salah production line..aku ada la suggest apa2 yang leh improvekan derang punya production, tapi tu arr dah tak cukup headcount/operator, tak dapat la buat, so, bukan salah aku, salah derang, ceh..tak nak salahkan diri sendiri..hihi..nampak gayanya projek pas ni kena wat sendiri la..nasib jus copy je dari projek yang lepas..hihi..ada gak la benda nak update bos nanti...

Cam ne la window monitor aku, blog bukak kecik jer cover ngan benda keja kat belakang..hihi..

Sunday, October 25, 2009

badjenid...pati minyak wangi

Weekend punya day out, aku ngan azizi keluar dalam pukol 4 lebih macam tu mkan kat nasi ayam Nazir, best gak nasi ayam dia..lupa lak aku nak snap pic kat situ..location dia sebelah sunshine bayan baru...pastu dalam kepala seperti yang dah di janjikan nak p badjenid beli pati minyak wangi..yang hari tu aku beli dah abeh..sakan pakai tiap2 hari..sampai ke petang pon orang opis tegur bau wangi..vangga2..padahal minyak wangi sebotol rm10 ja.dan sudah semestinya non-alchocol..hihi..


Aku beli 3 botol..alang2 pegi situ beli 3 sekali..hihi..susah nah nak p lagi..jalan nak p situ jammed..sekali lg aku beli yg bau mcm miracle lancome tu..then dua lagi bau sweet2..satu daripada tu aku pakai hari ni..tapi xbrapa suka la bau dia, agak tengit..aku asyik bersin ja ngan bau sendiri..hihi..kesian kat org yg sebelah aku ni..aku dok perasaan brapa kali dah dia bersih hari ni..haha..ok.ok..aku janji, aku tak pakai dah bau ni lepas ni..tapi masa makan tadi, ada member sorang ni dia kata bau ni okay, dia suka, siap tanya lagi kat mana aku beli..tu la, lain orang lain dia nya selera bau kan..sebotol rm10 sajork..hihi..so, dah jimat dah poket aku dengan minyak wangi ni..

Lepas tu p quensbay tengok wayang, crita inglourious basterds..kisah pemburuan kekejaman org jerman kat bangsa yahudi..bagi aku crita dia biasa2 saja..yg best pon masa part brad pitt saja..dia pandai buat lawak..sebelum tgk crita tu aku bagi expectation yang tinggi kat crita tu..kot2 la banyak aksi2 lawak..tapi hakikatnya sikit ja pon part2 lawak..part yang bercakap ja banyak..lepas ni kalau nak tgk wayang lagi aku nak tgk papadom..ramai yang kata best crita dia..


Belah malam sket tu lepak tepi pantai quensbay mkn2..aku mkn sushi yang kat jusco..azizi tapau McD..lupa plak aku kat tepi pantai tu sekali sekala akan kelihatan tikus berlarian kat situ..uweekkk..tobat aku tak mau makan dah kat situ..tapi best nah makan tepi tu..kena angin sepoi2yan..oleh sebab azizi makan McD, dapat la free glass coke..apa lagi pau la dia..hee Mesti ramai yang dah buat collection gelas ni kan..aku baru ada satu..huhu



Sesungguhnya terasa cacat pakai jeans skinny mcm tu..menyesal lak beli..xpe la,nak buat macam mana dah beli, dengan harapan jeans ni akan mengembang dan membentuk seperti jeans2 yang lain..huhu..



ERk..aku dah tak tahan dah ngan bau ni..mau pulang..pulang..

Friday, October 23, 2009

cara nak pakai mascara ngan lebih volume di mata anda






Tajuk entri tak boleh blah...aku belajar tips ni sekali lagi dari Michelle Phan tu..guna name card..letak atas mata bahagian atas dan bawah, yang atas kelopak mata tu, tekan sket dah bulu mata sedia terangkat,senang nk sapu mascara ..lagi satu cara cam ne leh elakkan mascara tu terkena kat bahagian lain, kan dah sememeh kalau cam tu..selalu jugak aku jadi macam tu, tambah2 bila dalam kesuntukan masa..cepat2 nak letak sampai abeh kena kat bahagian lain....teknik ni maybe xbrapa nak panjangkan bulu mata anda jus leh tebalkan sahaja, walau apa pon cuba la..anda akan alaminya sendiri..ceeewahh..

Wednesday, October 21, 2009

hari minggu di gurney plaza


Last weekend, aku meronda jalan jalan tepi pantai gurney..pantai gurney yang dah tak macam pantai..sudah dicemari akibat pembangunan di sekeliling..aku tengok depa dok tambak tanah..nak bina apartment kot..pantai dia pon kelabu coklat2 semacam..dah tak best ar..dah tak macam dulu..dulu aku jalan2 kat tepi tembok tu..berangin ja...tengok pantai pon menenangkan.siap turun p tepi pantai tu sebab nak tangkap gambar...sekarang tengok pantai naik geram..kotor la...
Then, masuk Plaza Gurney, pegi watson beli barang2 yang diperlukan...pastu tengok wayang crita The Ugly Truth..lawak ar crita die, aku suka nah Katherine Heigl ni berlakon..tp crita tu ada sket lucah..heh..kdg2 tu aku rasa agak keterlaluan..huhu..here below, my shopping stuff during dat day..


I bought from watson Fasio make up remover, i use this one only for eye make up remower, although it can be use for both, face & eye area..but, i prefer to use this one only for eye make up remover and the other one from In 2 it , i use for face area, which is to remove all those faundation and lipstick..the reason why i'm using this two remover, because nak save money ma..yang In 2 it remover to murah sket..heee..yang In 2 it to khas untuk muka sahaja...tak boleh guna untuk kawasan mata...Yang In 2 it to best na..bau epal..memang berkesan menanggalkan faundation yang degil..heee..dulu aku suka guna minyak baby johnson buat tanggal make up mata ngn muka..tapi tak bagus la..nanti die tinggalkan kesan berminyak..akan menutupi pori2 muka kita..then i bought face tissues and eye cream roller from Garnier..lately, my face treatment semua from Garnier..which is i found that this brand really suitable to my skin face...muka aku ni elergi sket..kalau aku pakai moisturizer yang jenama Pond's tu, mau nya merah2 muka aku keesokkan harinya..so, dis eye rolliong cream quite ok with my eyes area..dia ada extract coffee ngan apa tah bagi me'refreshkan sekitar mata dan mengurangkan eye-bag and dark-circle sekitar mata..rasa nyaman je selepas pakai die..tapi masa mula2 pakai, aku roll banyak2 kali..terasa pedih sket ar..may be sebab baru pakai kot..sekarang ni dah ok dah


Pastu, dalam kepala teringat nak beli brush..tapi tak sure brush untuk apa..macam2 brush aku perlukan..since aku rasa dengan penggunaan brush memudahkan aku bermekap...so, aku aku usha2 la brush ni kat The Face Shop..mula2 aku ingat kalau kita kena invest mahal sket kat brush ni baru la dapat yang okay..so, aku pon beli la dua brush kat face shop, walaupon bagi aku memang mahal..dua brush saja dah rm50..heh..pas beli rasa menyesal lak..sebab aku leh dapat kualiti yang sama kat Sasa..brush yang kat Sasa aku beli tu bukan die nyer jenama..yang jenama Sasa tu agak mahal la..so, aku beli yang tak glemer punya brand..heee..tu la..len kali kena round semua kedai dulu..baru la tahu mana satu nak beli..heee..dalam kepala dok berangan2 kalau la gaji aku mahal aku nak beli set bobbi brown nyer brush..haipp..
Two brush from The Face Shop..one is using while apply faundation..and the other one, the small one for eyeshadow application..


The big one tu..guna masa apply eyeshadow untuk buat soket line kat mata..then yang kecik sket tu,bentuk bulu dia menyerong sket..ingat nak guna dengan gel eye liner yang aku baru beli on9 tapi macam lembut semacam je bulu dia, tak berapa nak lekat, so aku guna brush tu bila nak apply eyeshadow bawah mata which is to line my lower eyes, since aku dah tak guna eye liner untuk line bawah mata..i noticed that guna eye shadow lg senang, dan jugak tahan lama..

Ni la bentuk ujung brush tu..
Then aku masuk elianto beli sharpener..since aku nyer pencil eye liner semua dah tumpul2..ada ka plak azizi kata beli la sharpener yang 30sen tu, dia ingat sama ka pencil eye liner ngan pensel tulis..ceh..


Saja nak show off kat sini my make up tools terkumpul..hee..semalam baru je aku beli casing elianto untuk brush2 ni..senang ler nak simpan..

The tools consist of curler, smal brush - multipurpose..heh..brush for blend (to blend the eyeshadow colour while apply more than one colour of eyeshadow) and to remove those harsh line..big brush-for blush application and face powder application..brush for lower eye lines...eyeshadow's brush..ngan faundation's brush...Kalu mai sini tak sah la tak makan asam laksa penang ..heee..memang best tau..walaupon sket ja amount dia..kadang2 tu dok teringat2 nak makan laksa kat sini..then boh sket otak udang,peh meletup..pesanan jangan letak banyak sangat..nanti jadi bodoh,heheh..kan benda tu otak udang..bodo pon bodo la..tapi aku suka..tak sah makan asam laksa tak letak dia..Aku yang banyak berbelanja ari tu..haipp..bila la nak pandai manage duit nih..dah setahun dah aku kerja weh..sekarang ni kena start menyimpan betol2..untuk masa depan..

Tuesday, October 13, 2009

Natural tomato scrub..



Bawah ni video tutorial tomato scrub dari Michelle Phan..lately, aku suka la dok download video2 dari depa ni yang dok share pasal beauty tips ni..banyak nah video yang aku dah download..dok study benda ni ja..hihi..Senang ja cara dia..aku dah try buat..since aku dah lama xpakai scrub and tak dak pon scrub...so, give a try to this natural tomato scrub..



video

Tomato man..heh...

Sugar..sugar..


Senang saja nak buat dia..just prepare tomato & gula halus (gula yang untuk salut donut tu)...kalau gula kasar blend jadi halus sikit...boleh juga guna gula yang biasa tu..tapi macam kasar sikit la kat kulit muka..merah2 kang muka..so, i choose yang gula halus tu...tak merosakkan kulit muka..





Dalam video tu pun dia terangkan kebaikan tomato yang mengandungi unsur Lycopene, sebagai anti-oxidant, dan macam2 lagi unsur dalam dia yang baik untuk kulit...selain tu, makan tomato pon bagi banyak benefit kat kulit dan kesihatan dalaman..untuk keterangan lanjut, leh la baca2 kebaikan tomato ni dekat laman web ni -->> http://lycopene-face-creams.blogspot.com/2009/03/tomato-on-your-face-really.html




Best na sentuh kulit sendiri lepas di scrub tomato..hihi..daripada guna scrub yang kandungan dari macam2 bahan chemical..baik guna yang semulajadi..kalau guna tomato yang organik, dat means tanam sendiri tu..lagi la ok..



Monday, October 12, 2009

Wedding ceremony

I'm not sure when was the kenduri kawen hafeza ni..malas nk check kat calendar..but sure, it was a few weeks ago. Al-maklum ai agak busi, x sempat update blog..heee..gambar di atas, biasa la, dah lepas bermekap semua, sementara tunggu kawan aku mai ambik aku, bergambar la dulu..hihi..tengok2, aku pakai cermin plastik ja..xdak duit maa..idop umah sewa mcm ni la..klo umah sewa tu provide segala mcm perabot, ok la..wut to do..pelan2 la aku beli semua tu, harap2 aku dpt permanent job nanti, blh la beli..sekarang ni contract lg..malas nak beli apa2, takot nanti aku tukar kerja lak, pindah pulak kat tempat lain..haipp..melalut sudah..k la, mcm biasa, aku kena merujuk pada gambar, baru aku boleh bercerita..hihihi

Yg manis berbaju kurung biru ni kak minah, dia staff under QA department, masa ni kami baru sampai, pastu terus p kat tempat buffet dia, ambik makanan, makanan di hidangkan semua ala2 nasi kandaq punya style, besa la..geng mamak punya kenduri, macam ni la..kenduri dia ni dekat Dewan Uma, tgh2 pekan goergetown tu..dekat ngan balai polis, aku pon x cam jalan dia, yang pasti yang aku tau area dia dekat dengan chawrosta, gerai kedai2 yang byk jual tudung, kain baju tu..yang dulu aku penah beli tudung bawai 13 henggit tu..



Ni plak member2 aku kat AMD..depa ni department under DA lab ngan QA.


Dia nya pelamin cantikk..kagum aku...semua hadirin yang mai kebanyakannya geng2 mamak



Hafeza ni cantik na time ni..macam hindustan, gown dia pon cantik..kalau kenduri wat time dinner macam ni, leh la pakai gown kan..husband dia tu doctor medical kat kl, xtau la aku kat mana..best nah dapat kawen ngan doktor..hihi



Tak cukup syarat la tak tangkap gambaq kami dalam dewan ni..hihi..




Yang berbaju kaler peach tu, tak salah aku adik dia, adik dia pon lawa macam dia, semua hidung mancung2, lawa, aku pon nak hidung mancung macam depa..hehe...tak baik tak baik, bersyukur la dengan apa yang ada..
Photographer ni sebok ja time aku nak tangkap gambaq depa dia pon nak tangkap..ka aku yang salah timing..may be time ni sesi photographer..


Feza nampak aku tangkap gambaq dia, dia senyum kat aku..hihi..gambaq tak brapa clear sebab di zoom..


Pasangan bahagia...semoga berkekalan ke anak cucu hendaknya...selamat pengantin baru to you, feza....may Allah bless you always on your new 'journey' with your beloved partner.


Bergambar macam ni macam pemenang lucky draw..hihi..best woo dapat kereta..

Gambar dari luar dewan
Weh Nor, tak masuk production line lagi ni ari ni..hehehe..blah blah..k la, ai nak p berbakti kat AMD..thanks guys, coz reading my entry..see you on next entry..eeewww...pelik pelik

Thursday, October 8, 2009

Siti Nurhaliza_Cinta Ini

Dok terngiang2 lagu nih..hihi..akibat dari astro 188 yang concert siti tu ler..heee


video


Lirik Cinta Ini - Siti Nurhaliza


Betapa Engkau Menyintai

Agungkan Aku Bagai Seorang Puteri

Selalu Kau Puja Diriku Ini

Melayang Aku Tak Memijak Bumi
Namun Terkadang Ku Rasakan

Apakah Sikapmu Tak Berlebihan

Aku Wanita Tak Sempurna

Bukan Sekilaunya Batu Permata
Marilah Bersama Jalani Cinta Kita

Apa Adanya Saling Mengerti Dan Sudi Menerima

Kita Manusia Biasa Marilah Menjaga Kesucian Cinta

Rahmat Yang Kuasa

Saling Berpadu Hati Untuk Berdua

Dalam Dakapan Mesra
Nikmati Suka Berbagi DukaSeiring

Denganmu Aku Bahagia

Genggam Jemari Dan Berjanji

Setia Selamanya Sampai Akhir Nanti

Tuesday, October 6, 2009

beraya rumah tok & perlis

Walaupun crita dah basi, tetap jugak nak upload..hee...bukan nya apa..minggu lepas tersangat la bz, tak sempat nak update blog..so, this time agak free, leh la update sket..above picture is my brother,Amin..dia la driver kitorang pegi beraya ari tu..time ni on d way nak p ke kodiang (atas sket dari jitra), p rumah nenek, kampung yang di beri nama, kampung imam padang perahu.aku kasi full nama tempat kot2 la sapa2 yang ada sedara mara kat situ may be la kan ada bau2 bachang dengan aku..hihi..leh la buat ala2 jejak kasih..hiii


Muka di sinari cahaya aidilfitri..hihi..masa ni raya kedua, pakai baju convo dulu, aku xdak baju raya dah..baju raya sepasang saja, raya pertama dah pakai..huu




Mak aku dan adik, Arif..ada yang kata muka aku macam adik aku..dia baru Form 2, beza ngan aku 10tahun..




Ni la anak2 sepupu yang kecik2, yang mengabiskan duit raya aku..hee..xbaik cakap macam tu, kena ikhlas kan..dulu masa aku blajar, bapak2 derang ni la dok kasi duit raya kat aku, sekarang time aku pulak kasi duit raya kat depa..


Budak ni tiap kali aku jumpa mesti semakin sehat..




Mak sedara & pak sedara, mak aku senyum seronok ja dapat jumpa adik beradik dia. Pas beraya kat rumah nenek, kami straight p perlis, beraya rumah sedara mak long...








Keris gergasi..heee..



Sebelah abg aku tu..Mat saman (sepupu)
..nama mcm terusan wan mat saman..hee..dia la co-pilot ari tu..


Ni lak abang mie(abang sepupu) ..dia ngan yang lain follow keta amin kat belakang, coz dia dari KL, tak tahu jalan kat perlis


Pemandangan ni yang aku rindukan selalu

Gunung Keriang, betul kot ejaan dia, ada rekreasi kat sana, tapi macam terbengkalai macam tu ja..


Related Posts with Thumbnails