Followers

Tuesday, September 1, 2009

balik aloq staq

Weekend lepas aku cuti 4 hari..uii..best tau..sempena merdeka, company aku every 2weeks ada cuti ari isnin, company shutdown, besa la, cut cost punya pasai, nasib la gaji aku gomen yg bayar..kalo tak kena potong 10%..hukhuk..so, cuti lama apa lagi,pulang ke kmpg halaman la..dh lama woo x blk, terok kn, aloq staq tu bukan jauh mana pon dari penang..bkn apa mls nk blk, nnti bila mai sini blk mls pulak nk p keja, dok rindu2 ngn org2 kt rumah..huhu..

So, time berbuka ngn sahur, goyang kaki la aku.hihi..semua mak sediakan..xla goyang kaki sgt, tolong jugak la sket2..hihi..tp mmg best la..xgadoh nk pk2 apa nk mkn..nk msk2 lagi, kalo kat sini pkol 10 mlm dh bersilat kt dapoq, klo tak esok sahur kebuluran la aku..lauk pauk semua dh basi kalu tak perangat mlm tu..kalo terlebih rajen sebelum berbuka tu aku msk la utk sahur..kalo nak senang aku jus beli dari bazar ramadhan...

Kat rumah aku penuh ngn kain baju upahan, mak aku tukang jahit baju..so, sapa2 yg tinggal sekitar aloq staq mai la umah chek, mak chek ambik sepsg dlm rm25...ceh, sempat lg promote...kira standard harga sana la tu..xtau la kot2 ada tempat lain lg murah..tapi buat masa skrg tempahan dh di tutup..kalo ada yg hantar lg, alamatnya lepas raya la siap..ok apa, raya kan sebulan..selalu org mai upah, 3, 4 pasang, raya sakan depa ni..aku pon beli kain buat baju saja sehelai, yg kainnya aku jus guna kain batik yg org bagi kt mak, byk jugak mak dpt, kain batik noor arfa batik pon ada, alhamdulillah..murah rezeki..

ni adalah sebahagian saja..ada lg bungkusan tempahan kt area lain rumah aku..gambar mak tgh potong kain..terpaksa crop, sbb mak tak bertudung..

Bawah ni plak gmbar mak aku..muka lbh kurang mcm aku..hihi..dlm kami 5 beradik..aku la yg byk ikot muka makKak Jah Tukang Jahit...hee..pomot2 sket

Kesian aku tgk mak aku dah bertahun dok bersengkang mata jahit baju..dulu lg la..time kami 4 beradik (tidak termasuk adik) masih belajar..skrg ni dah okay sket..bila kami dh bekerja..blh la ringankan beban dia sket..

Tgh dok godek2 barang2 dlm bilik..tiba2 aku terjumpa jaket jeans yg aku beli masa form 4 dulu..huii..lamanya..still blh pakai lg..hihi..ish badan aku ni terbantot ka..huuu..teringat lg masa dulu aku dok tolong mak jahit kain...ye la, tempahan dia kan byk, so kena la aku tolong..ingt lg aku, bangun sahur menjahit sampai la ke mlm..hihi..aku jus jahit yg simple2 saja..tolong mana yg patot..so, dkt2 nk raya dpt la upah..hihi..cuba bygkn sehelai baju yg aku jahit rm4, jahit leher ngn tgn..dlm sehari max blh la dlm 10 helai..tu pon kalo larat..kalo tak dlm 6 or 7 helai cm tu la..so, dpt la dlm rm200 cm tu,, xkira betui2 sgt la..ye la, ngn mak sendiri takkan nk berkira, niat aku nk tolong..ceh, ayat xblh blah..haha..time tu dh kira byk dh tu..start dari darjah 5, mesti hepi ja time nk raya..ya la, dpt upah jait baju..hihi..hurmm..rindunya aku zaman itu...

Jaket jeans ni la benda plg mahal penah aku beli time tu, yela budak sekolah mana la mampu pakai barang mahai2..lbh kurang rm100 harga baju ni...siap ada bulu2 lagi kt leher dia..tu aku dh buang..malu la nk pakai..hihi...

Jaket jeans yg meninggalkan byk kenangan..hihi..sungguh skema..haha

3 comments:

amy said...

banyak nya tempahan... huhuhuh masyuuuk kan...

www.sweetdarling79.com

norhaizan said...

hihi..tu la, jenuh mak saya nk jahit..tp tu la, rezeki time nk raya

Anonymous said...

aku taw jeket jenas neh.. hahaha..

-buste-

Related Posts with Thumbnails