Followers

Friday, September 18, 2009

salam aidilfitri...maaf zahir & batin..

Di kesempatan ini saya nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri..salam lebaran...balik kpg tu elok2..berhati2 di jalan raya..pada sesiapa yang beraya sekitar alor setaq jemput la mai rumah aku, leh makan sate..tiap2 tahun bila raya, tak kira la raya haji or aidilfitri..mesti jamu sate kat tetamu yang mai..hihi..kira special menu la..kalau la aku teringin nak makan nasi tomato ka..mee kuah ka..aku p la rumah jiran2...depa pon bila teringin nak makan sate depa mai rumah aku..hihi..act, bukan faktor makanan, tapi amalan ziarah menziarahi tu yang utamakan..
Aku rasa, mesti ramai yang dah bercuti or dah bertolak balik ke kampung, aku la yg dok kat opis lagi ni..malas betui ari ni nak buat keja..memang kedatangan aidilfitri dah terasa sangat ni...tapi jangan terlalu excited sangat, permergian ramadhan la yang menyentuh hati perasaan..entah bertemu ramadhan tahun depan ke tak, tak tahu la lagi...bulan yang penuh keberkatan, bulan kita berebut melakukan pelbagai ibadat di siang dan di malam hari untuk mendapat pahala dan keredhaan-Nya..
Semalam aku shopping raya lagi..hahha..ni kira beli yang perlu saja..perlu eh??haha..aku beli sandal nak pakai keja ngan jalan2..2 in 1..dan beli blaus 2 helai, buat pakai keja..murah au blaus tu, selai lebih kurang 20 hingit lepas diskaun 70%, best la membeli time raya ni..semua benda ada sale..janji kena ada duit banyak ja kalau nak beli macam2..hahah..
Tinggi au kasut ni, xpenah aku pakai kasut setebal ni...selalu nya memang aku dok pakai tebal2 pon, nak sembunyikan ketinggian sebenar..hahah..tapi sangat selesa la kasut ni..sukanya..hahha..memang pelaburan yang berbaloi..hahha..boleh la seiring sejalan dengan orang yang tinggi2..hahah
Ni la 2 blaus2 tu..boleh pakai dengan kardigan yang aku baru beli tu..
Semalam dok kalot kemas2 barang2 nak bawak balik kpg..so, petang ni lepas keja pecut balik, then ambik beg semua, then tunggu bus p jeti naik ferri, pastu tumpang azizi blk kedah..yea2..balik kpg..ooo..ooo..blk kampung

Penuh beg aku dengan baju2 semua..jenuh la nak berangkut naik ferri nanti..huhu..paper bag tu berisi kuih muih..aku beli 3 jenis ja ngan maruku, kerepek sket..cukup la tue..nanti balik loq staq mesti p beli kuih raya lagi..hihi

Duit raya pon dah di sediakan..sampul yang besaq tu nilai dia tinggi sket dari yang kecik..untuk di beri pada nenek, adik, anak sedara, anak2 sepupu ngan anak jiran terdekat..masuk raya kali ni dah dua kali aku kasi duit raya..

Thursday, September 17, 2009

zaman U dulu2

Haishh..apa kes aku ni, orang dok sibok nak raya, aku lak dok terkenang zaman blajar dulu..hihi..act, bulan puasa la mengigatkan aku pada zaman U dulu.ye la ketibaan puasa tahun2 lepas mesti berpuasa kat kampus..waktu p bazaar ramai2, berbuka ramai2 dan berbuka atas keta,sebab kelewatan p bazaar..heee..ish rindu aku dengan zaman ni..best je dulu, ada kawan2 yang leh kongsi cerita suka duka semua, kalau nak ingat balik mau nangis ada gelak pon ada..dulu aku penah jual topup, jual nasi lemak la, jual barang2 kosmetik la...rindu betoi la..sekarang ni semua dengan haluan masing2..rindu aku dengan depa ni..dulu ada kawan leh share apa pon cerita kita..sekarang ni??..huhu..macam sunyi ja rasa, kawan pon tak ramai, nasib la ada blog ni, leh jugak aku luahkan apa2 yang terbuku..ceh..melalut pulak..ye la..sekarang dah kerja, kena la tumpu pada kerjaya, tumpu ka?? dok mengadap blog ja ni..hihi..

Ni masa 2nd year kot kalau tak salah aku..masa ni otw nak masuk class..aku tgh galas beg adidas, dapat free ja dari tokey aku keja kedai adidas dulu..rasanya beg ni ada pada ida, aku kasi kat dia

Ni lak p shopping sama2 satu geng (geng gagak hitam..haha..kidding) untuk beli bekalan kami nak p makan angin tepi pantai batu feringgi, kira bahan2 nak wat barbeque la ni..
Ni time tengah berbabeque, aku tau tengak ja..tak tau nak bakaq pon..ekshen ja lebih..kira time ni adalah minggu2 terakhir kami bersama


Ni lak time kat quensbay..pakat dok berposing kat sini..hihi...time ni pon minggu2 terakhir jugak..


Ni tepi pantai quensbay..suka aku pic ni..sebab nampak bulan..persahabatan bersaksikan bulan..hihi

Aku duduk macam control ayu ja..hahha..aku dari dulu lagi kena chop suka wat control2..haha..nak wat macam mana, nak dapatkan pose yang terbaik..hihi

Gambar peluk2..sapa penah wat gambar pelok2 ramai2 macam ni...hihi

Sesi makan tako tao..suka nah makan tako tao ni..makan tako tao dalam McD..hahah

Makan sengkuang calit ramai2..hahha...ni ekshen ja ni..

kalu lepas exam or test or apa jenis peperiksaan pon walhal pon kuiz..bagi kunon2 menghilangkan tensen, ramai2 p makan McD..huiihh..nikmat..lepak situ sampai pukul brapa pon boleh

Huii...rindu aku zaman tu..memang tak kan kembali balik..

Sekarang semua dah selamat grad..dah dua tahun aku meninggalkan zaman tue..macam baru sangat ja..huhu..

Yea..yea..hihi

Aik..cm ne lak ada gambaq ni..hihi..ni kawan baik aku..kawan susah senang, boleh mintak tolong time susah2.hihi.sejak dari bangku sekolah menengah lagi..la ni pon dia keja kat area2 penang..kadang2 ada gak jumpa..masa konvo tu dia ngan family aku la mai jumpa..gambaq ngan family tak dak plak sebab ada dalam hard disk abang aku..huhu

ni lak best freind aku kat sana..1st year, 2nd year ngan 4th year dok bilik sekali..aku dok tumpang keta dia la p mana2..terima kaseh sangat..banyak nah jasa anda kepada saya..rindu..huuu

Wednesday, September 16, 2009

shopping tak berapa raya..hee..

Last week blk aloq staq, company aku cuti hari isnin, dlm sebulan dua kali hari isnin cuti, sebab cut cost punya pasal la..operator ngan org2 kat production line tak cuti, org2 opis je yang cuti..so, di sebabkan cuti 3 hari aku balik la aloq staq, sebabnya nak merasa juadah berbuka ngan sahur yang sedap2..hihi...kalau kat umah sewa kena ikhtiar apa nak masak la, apa nak beli la time sahur ngan berbuka, kalau dok rumah senang, dok makan je..hihi..tak de la, kena la tolong sama sikit2..
Keesokkan harinya tu aku keluar pergi pekan beli barang2 persiapan nak raya, macam kain kusyen, pelapik meja makan, pelapik meja tetamu, dan apa lagi tah aku tak ingat, so sebagai hadiah hari raya aku belikan baju untuk arif (adik) ngan abah dan hand bag untuk mak..lupa lak nak snap barang2 tu..kat pekan alor staq tempat yang best nak shoping or menjamu mata kat pekan rabu dengan area depan pekan rabu tu, arked ngan dataran cik dek (Tun Mahathir)...keluar sorang2 segan lak aku nak ambik gambar..hihi..

Dah abis membeli barang2 semua, apa lagi masa membeli untuk diri sendiri la..hihi..aku msuk city plaza singgah watson beli ZA's white eye liner (beli lagi, dah masuk 4 kali dah aku beli, haaiip)..di sebabkan harga dia above rm20, so aku dapat diskaun 50% untuk eye shadow dia, aku choose warna yang natural, harga dia tingai rm15 cam tu jer, hui murah..then pi beli krim herbal natasya, aku suka sangat krim ni, dah dua tahun aku pakai, masa p beli krim ni usha2 la kerongsang kat situ, then terbeli la kerongsang kaler warna warni ni..banyak sangat kerongsang dia, tak tau nak pilih yang mana, so aku ambik yang jenis warna warni ni, konon2 boleh masuk ngan semua kaler baju la..balik2 try, amboi besar gedabak, menyesal aku tak ambik yang kecik sket..

Then, beli garnier toner dengan moisturizer cream..act, dah dua tahun lebih aku tak pakai moisturizer ngan toner, sebabnya kulit aku jenis kombinasi, takut tambah berminyak kat area hidung kalau pakai..so far, dah beberapa hari aku pakai ni, ok la jugak, macam best jer garnier ni..murah2 pon murah..memang berbaloi..ceh..lagipon kalau mekap macam tak elok je kalau tak letak moisturizer ngn toner kat muka dulu sebelum bermekap, ye la nanti kalau kita apply faundation terus kat muka tanpa beralas, kan faundation tu direct touch our skin, nanti masuk dalam pori2, pastu bila cuci tak berapa la nak keluar, at least guna moisturizer ni leh la avoid dia dari direct kena kat kulit muka kita..patot la muka aku banyak jeragat, sebelum ni banyak bekas2 mekap tak keluar sepenuhnya..harap2 lepas ni kurang la sikit jeragat kat muka ni..then, bila apply faundation lepas bermoisturizer ni rasa licin je kat muka..hihi


Pastu p kat area city point, la ni dah lain dah, bertukar bilion pulak..haiip..biasa la alor setar, tak bina banyak pasaraya yang grand2 melihat pada kemampuan dan bilangan penduduk dia..kat situ ada jualan penghabisan stok, aku beli 4 helai kardingan, dengan harga rm5 sehelai..huiii..murah betoi..boleh pakai p kerja ni..pakai bersama blaus2 yang labuh..ceh..aim lepas ni kalau beli baju nak beli yang labuh2 sket, tak la labuh sangat, kira2 melepasi punggong camtu..kalau pakai t-shirt or baju yang paras pinggang ni x suka betoi bila tunduk je mesti baju tertarik dan nampak belakang, haiipp, tak suka..malu2..huhu




Kardingan 5 hingit sehelai

Tudung bawal di atas saja nak letak, bukan beli kat alor setaq pon, aku beli kat chowrasta kat area gorgetown, orang penang tau la kat mana, yang jenis manja lara tu dia letak rm15 sehelai, aku mintak kurang dapat la rm13 selai, yang batu air mata tu tak leh kurang, rm15 sehelai..murah betoi la..dah la bawal dia lembut, macam yang dulo2 kita beli sampai rm40 sehelai..harga bawal dah jatoh, ye la, bersaingan ngan tudung ikin, tudung dato' siti, tudung bienda dan macam lagi, yang pesyen tudung indon tu.

Monday, September 14, 2009

di tempat kerja

Begini la aku bila mai keja..non-make up face..huhu..tp ada sket tepek bedak jer ngn lip balm..ye la..keja dlm opis saja leh la mekap2 bagai..ni kejap kena masuk production line..most of the time ai msk production line..buat keja apa yang patot..bila nak taip pape..check/antar email pape masuk la opis..pucat betoi muka tak mekap..mmg betul la mekap sgt di perlukan..baru wajah nampak ceria dan bermaya...
Bawah ni saje2 nak tepek esd shoe..kat sini dlm opis or msk production line kena la pakai kasut ni..ini untuk safety purpose dan esd stand for electrostatic discharge, utk mengelakkan sebarang kontek ngn benda elektronic..

berbuka ikan bakar

Last wednesday, keluar ngn azizi berbuka kat nurul ikan bakar..bestt woo..kalo org penang tau ar tempat ni, memang ikan bakaq dia terbaik la..may be ada lagi tempat lain yang sedap, macam kat telok tempoyak..tapi bagi aku kat situ pon sedap gak ar, bawah ni menu-menu yang kami dua order...agak banyak gak la..sampai nak termuntah makan banyak sangat..hihi..
Sotong celup tepung..menu ni yang sampai dulu..oleh kerana dari berbuka tadi just minum air kotak jer, so benda ni la kami bedal dulu sampai abeh..hihi..
Ikan jenahak bakar, tomyam campur, telor dadar, juga kerang bakar(tiada dalam pic di atas)
Suasana sekitar kedai dia..nurul ikan bakar..kadang2 ada orang panggil kedai tepi pantai marin
Setiap tempat makan dia ada teratak2 special, ade gak yang biasa je..tahun lepas masa aku nak berbuka kat sini tak dapat woo..time tu awal gak la aku datang, dalam pokol 6.30 cam tu..tapi kali ni ada pulak tempat duduk walaupon time kami datang tu dah masuk waktu berbuka, sebabnya depa dah tambah tempat duduk, banyak dah pondok2 makan yang depa bina kat kedai ni..

Tak banyak pon gambar suasana kedai dia, sebab time ni dok pulun makan..hihi..lepas makan,haiipp..banyak yang tak abeh..tu la..nafsu semata2, order banyak2, makannye tak abeh..order macam 4 orang makan, ni dua orang je pun makan..

Tom yam yang tak dapat di habiskan..tom yam dia boleh tahan la, tapi sedap lagi tomyam kat pak hussin tomyam..heee..bukan meet uncle hussin au..hihi..

Kerang bakar yang tinggal beberapa ketul jer..aku yang banyak mengabiskan kerang ni..
Banyak kan kerang yang aku makan..sebab nak tambah darah.zat besi.kerana aku selalu pening2 kepala..kena la makan kerang banyak2..
Ikan bakar pon tak abis..haiipp..membazir..

Muka puas, dapat makan ikan bakar..huuu...

Thursday, September 10, 2009

bekerja sambil bertenet..



Huuiii..mmg terok la mcm ni..nk fokus kerja, tapi nk online..hehe..bos lalu je kat belakg cepat2 minimize..hihi..mmg baguih noo...nnti mkn gaji buta..huuu..jgn2 cm tu..kerja kena siapkan jugak..ikot deteline..

Currently aku suka sgt tgk video2 kt youtube ajar2 pasai mekap ni & tip2 mekap..salah satu dia Bubbi, comel la dia tu..rasanya org jepun kot..tang tutorial dia utk besarkan mata tu yg best, for Larger&brighter eyes.mmg ketara la before & after mata dia tu lps dh mekap..dia gunakan white eyeliner..sbb tu la sblm ni aku dok cari white eye liner, mula2 yg maybelline tak ok, ni baru2 ni aku beli yg revlon pon kurg ok jugak..tgk dia pakai brand Rimmel, cari kt watson & guardian tak dak la pulak..may be kt area gurney tu ada kot..dia jugak ajar cm ne nk buat mask buatan sendiri, guna yogurt, honey..dulu aku suka buat mask pakai telor putih ngn madu..dulu2 rajen blh la..skrg ni jus pakai mud mask brand stives appricot tu senng sket..hee..xpe, nnti rajen aku nk try tips dia la.aku ni byk au black head kt muka aku, xtau cm ne nk ilangkan..huhu..pakai natasya agak kurang la sket..tp bahaya la, dia menipiskan kulit,so, i stop using it...pastu sorang lg ni, Michelle Phan, dia byk bg tips2 & trick utk bermekap..cthnya, utk mem'volume'kan bulu mata ngn mascara guna bussiness card..tak terpikir lak aku nk buat mcm tu...huhu..mmg menjadi..leh la buat cm tu pas ne..and skrg aku dok baca review2 pasai beauty product kat website ni -->http://www.mywomenstuff.com/ , aku tgk review brg2 yg murah2 jer, cm maybeline, loreal, revlon, fasio which is we can get from drugstores a.k.a watson, gurardian cm tu..kalau kita tgk review2 ni sblm membeli ni agak bagus la..sbb lepas kita beli dan guna dia, may be kebarangkalian menyesal tu kureng sket la......ada byk au tip2 depa ni..nnti cari la kt youtube tu..aku siap download lg.byak au video yg aku download.hihi..aku pon dh link'kan web dia kt blog aku, leh tgk kt area link2 fav page aku tu..Haipp..aku dh try byk kali dh nk upload video dia yg kt you-tube tu tp x blh, tenet opis ni slow arr.. xpe la..klo sape2 nk tgk sila la search kt you tube kay..

Xleh upload video, pic dia pon jd la yer..comel kn dia ni..ni dlm tutorial for bigger& brighter looking eyes..ni link dia kt you tube -->http://www.youtube.com/watch?v=tYlFN_zeHEI&feature=fvw

Monday, September 7, 2009

jemputan berbuka puasa..

Cey..bkn main tajuk entry..xdak pa la sgt..mingu lps ari sabtu..kak ngn tok azizi ajak aku buka puasa ngn depa..tok dia wat msk sdp2..mmg sdp..ns dgg..uuiii..kenyang sungguh aku..sampai ke sahur kenyang..hihi...pic dia xlak aku snap..segan la kat umah org..huu.

Korek idung..haipp..batai posa nih..

Sblm ke rumah tuan yg menjemput tu aku round2 la kt quensbay sat..sementara nk tunggu time dkt nak berbuka..pastu apa lg..mesti ada ja benda nk beli..dlm kepala sebelum ni dh bg peringat dh xmau beli apa2 sampai ke raya ni..tp..tut..ada jugak benda nk beli..haipp..apa la ni..kata puasa, puasa ni la mengajar kawal segala nafsu..huhu..

Tak faham aku..depa ni sambut kongsi fak choi ka aidilfitri

Kepenatan berjalan..duduk2 dulu..
Mcm makcik2 la pakai baju ni..hihi..muka sadis gila xmekap..nmpak sgt keperluan mekap pd aku..


Barang2 yg di beli..


Baju yg aku beli tu kt F.O.S, after sale tinggai rm7.50 ja..hihi..mcm xpercaya aku..brush tu aku beli kat elianto, rm16 je, ..best tau bila mekap guna brush..rasa rata je bedak kt muka, tambah2 klo pakai blusher, tak la nmpk kerata sgt, baru la natural..susah benor nk cari brush ni..kt watson ngn guardian mcm xelok je brush dia..kwn aku la bgtau kt elianto ada yg elok..

Tuan punya blog..byk nya gambaq muka dia..hihi..

Rindu dgn mereka...


Post khas utk trainee yg tlh lama meninggalkan aku sendirian..hahha...la ni aku xdak kwn r wey..ada min, dedek ngn as sajork..korg bila nk mai training lg kt sini..hihi..asma, makcik rindu kamo..jgn lupa pas ni dating pakai baju bunga2 n blause tau..hihi..

Teringat kt depa ni..dulu asyik aku kena sakat ngn depa, mentg2 aku la plg 'tinggi lampai' ...hihi..teringat lg crita2 cik asma tu pagi2..soksek2.. la ni asek melen ja nk mai sembg ngn aku..xmau la wey..gelii..hahha..

Plg xleh lupa kejadian aku sesat..malu..malu..byk kali wey sesat..hahha..la ni aku dh pandai a.k.a terrer ar jln2 kt penang ni..hihi..

Sunday, September 6, 2009

puding caremel fav..

Gambar tiada kaitan dgn entry..huu
Bila bulan puasa and time berbuka satu juadah yg selalu or agak kerap aku beli ialah puding caremel, atau pon ada yang panggil puding telor..uii..xtau knape aku suka sgt ngn puding ni..kalo beli mesti 3 ketui..slalu ar aku beli kat bazar dkt umah aku, seketui 80sen, 3ketui dia bg la rm2..ok la kan..jugak tak ketinggalan kek batik..huih..xgadoh kuih muih lain dh..tu pon dh cukup..
Tak sampai 2 minggu nk raya..yea..yea..best la dgq member2 pakat nk buat kuih raya..aku lak..huu..chek xtau nk buat..hajat di hati satu hari nk blajar gak..dan beli pekakas2 dia..umah aku oven pon xdak...mesin jait n kain2 penuh la kat rumah..klo org tny raya buat kuih ke tak..aku kata raya umah aku jamu tetamu kuih kain..hihih


puding caramel...nyumm..nyumm
Related Posts with Thumbnails